Waterox Klor Dioksit Bazlı Genel Ortam Yer Yüzey Dezenfektanı
Waterox Klor Dioksit Bazlı Genel Ortam Yer Yüzey Dezenfektanı

Waterox Klor Dioksit Bazlı Genel Ortam Yer Yüzey Dezenfektanı

Marka : Waterox

WATEROX c WATEROX KULLANIM ALANLARI


Klordioksit Cl O 117.6o 147.3 pm O İçme suyu dezenfektanı olarak;
Su arıtımı için saflaştırma kimyasalı olarak;
Suda yosun önleyici madde olarak;
Endüstriyel atık sudan fenolün uzaklaştırılmasında Kanalizasyon atık suyunun sterilizasyonu ve kokusunun giderilmesinde
Gıda işlenmesinde, gıda sterilizasyonunda (Gıdaların temas ettiği tüm yüzeylerde) Mantar önleyici kimyasal olduğu için gıda işleme şirketleri tarafından meyve ve sebzelerin yıkanmasında
Meşrubat sanayinde şişelerin yıkama ve çalkalanma alanlarındaki yüzeylerde
Süt endüstrisinde yıkama ve çalkalanma anlarındaki yüzeylerde Şeker nişastasının merhem ve waksların beyazlatılmasında
Her türlü depo sterilizasyonlarında Çiçekçilik ve akvaryum sektöründe
Hastane, okul ve havaalanı, kafeterya, restoran ve topluma açık tüm mekanların zemin duvar ve tüm yüzeylerinde Tuvalet ve banyoların dezenfeksiyon işlemlerinde 
Tıpta tedavi edici olarak İlaç sanayinde Diş macunu ve lens solüsyonlarında
Biyolojik atık boşaltılmasında Endüstriyel soğutma sistemlerinde ve kulelerde mikrobik kirlenmeyi kontrol etmede Endüstriyel amonyak tesislerinde klorun yerine Deterjan kompozisyonlarında küf önleyici gibi bazı alanlarda Kanatlı hayvan sektörü, üretim, kesimhane, paketleme sürecinde, kümes dezenfektanında Büyük baş ve küçük baş hayvancılıkta El, ayak ve banyo temizliğinde Sağlık ve kozmetik alanlarında
WATEROX Klordioksit Yüzey ve ortam hava dezenfeksiyonunda Medikal alanda WATEROX (Klordioksit) Ve daha birçok alanda Klordioksit (WATEROX) güvenle kullanılmaktadır.

WATEROX ÇALIŞMA PRENSİBİ NASILDIR?

Klordioksit (WATEROX) tüm organizmaların hücre duvarından 5 elektron alarak kapatılamayacak büyüklükte hasar meydana getirir. Böylece hücre çekirdeğine ve stoplazmasına hücum ederek hücrenin 5 dakika içinde lizis yoluyla ölümüne neden olur. İşleyişi itibari ile klordioksite karsı mikroorganizmalar direnç geliştiremez. Zaman içerisinde klordioksitin etkinlik oranı azalır sterilizasyon ve dezenfeksiyon ürünlerinde hiçbir zararlı kimyasal madde bulunmaz, aldehit veya parasetik asit içermez. Kararsız olması klordioksiti patojenlerle karşılaştığında etkili yapan özelliğidir.
Klordioksitin aşırı kararsız durumu patojenlerin direnç geliştirmesini engeller. Esas itibari ile klordioksit bir oksitleyicidir. Bununla birlikte sağlıklı hücreler ve faydalı bakteriler klordioksitten etkilenmez. Klordioksit patojenlerle karşılaştığında patojenleri öldürür. Kandaki normal seviyedeki oksijen, hastalık durumlarındaki patojenlerin tümünü öldüremezken ortama klordioksit göndermek her şeyi değiştirir.
Ancak klordioksitin vücuda etkisi zaman içine yayılmış şekilde gerçekleşmektedir Çok amaçlı dezenfektan. Mükemmel bir bakterisit (E.coli), spor öldürücü, virüs öldürücü, yosun öldürücü.
Diger dezenfektanlara (Parasetik Asit, Hidrojen peroksit, Sodyum Hipoklorit) kıyasla belirli pH larda 2,5 kat daha fazla oksidasyon gücü ayrıca daha az isçilik gerektirir. Klorla kıyaslandığında daha güçlü ve daha hızlı dezenfektan etkisi. Parasetik asit ve klor ürünleri ile kıyaslandığında daha düşük dezenfektan maliyetleri. pH değerinde bağımsız dezenfekte etkisi vardır, sürekli dezenfeksiyonu mümkün kılar.
Borular ve membranlardaki mikrobiyolojik kalıntıyı yok eder, biyofilm öldürür ve uzun süreli etki saglar. Sudaki fenoller, yosunlar ve bunların parçalanarak oluşturduğu yan ürünlerden kaynaklanan koku ve tat sorunlarına yol açmaz ve var olanları da yok eder. Tri Halojen Meta, klorfenol, AOX ve kloramin gibi zararlı yan ürünlerin oluşumunu engeller çok küçük bir oran ile (0,5mg/lt) mayaları ve lactobasileri öldürür.
Birinci, ikinci ve üçüncü dereceden aminler ile reaksiyona girmez.

WATEROX ETKİLİ OLDUĞU BAKTERİLER ETKİLİ OLDUĞU VİRÜSLER

PSEUDOMONAS AERUGINOSA C
CAMPYLOBACTER JEJUNI
PSEUDOMONAS SP.
FLAVOBACTERIUM SP.
ENTEROBACTER HAFNIA
CLOSTRIDIUM DIFFICILE
KLEBSİELLA PNEUMONIAE
CLOSTRİDİUM PERFINGENS
SALMONELLA ENTERITIDIS 

BACILLUS SUBTILIS;
SALMONELLA GALLINARUM
SALMONELLA TYPHIMIRIUM
BACILLUS CEREUS
SALMONELLA TYPHOSA
BIFEDIBACTER LIBERIUM
CORYNEBACTERIUM NUCLEATUM
STAPHYLOCOCCUS AUREUS
SARCINAE LUTAE
HERPES VIRUS I
POLIOVIRUS
HERPES VIRUS II
ENCEPHALOMYOCARDITIS (EMS)
ADENOVIRUS
NOROVIRUS

ECHOVIRUS
CORONAVIRUS
VACCINA VIRUS
OX
SACKIEVIRUS VESICULARSTOMATITIS VIRUS (VSV)
INFLUENZA
PARA INFLUENZA
FELINE PARVOVIRUS
BLUETONGUE VIRUS
MOUSE FLU MOUSE HEPATITIS VIRUS (MHV)
MINUTE VIRUS OF MICE (MVM)
MOUSE ENCEPHALOMYELITIS VIRUS
NEW CASTLE DISEASE VIRUS
MOUSE POLIO VIRUS (MEV)
IRIDOVIRUS PERTIVIRIE
S - TOGAVIRIDAE
STAPHYLOCOCCUS EPIDERMIA
STREPTOCOCCUS PYROGENES
STREPTOCOCCUS FAECALIS STREP 1,2,3 BOVIS
MYCOBACTERIUM SMEGMATIS
MYCOBACTERIUM KANSAAII
CANDIDA ALBICANS
TRICHOPHYTON RUBRUM
SCOPULARIOPSIS SPECIES 

ASPERGILLUS NIGER
TRICHOPHYTON MENTAGROPHYTES
ASPERGILLUS FLAVUS MUCOR SP.
FUSARIUM SP.
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
FONSECAEA PEDROSOI




WATEROX HASTANELERDE YER VE YÜZEY DEZENFEKTANI OLARAK KULLANIMI: 

Klordioksit vücut sıvı atıkları, kan ve serum döküntüleri, ördekler, sürgüler, plastik anestezi malzemeleri, morg, otopsi odaları, laboratuvarlar, koridorlar, hasta yatakları, hemşire destekleri, mutfak yüzeyleri, Yeni doğum ünitelerinin ve bebek küvezlerinin temizliğinde, acil bakım odalarının dezenfeksiyonunda kullanılır.

Ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan ve prematüre servislerinde, kan alma odaları, röntgen, poliklinik, hasta odaları, koridorlar gibi genel alanlarda, diyaliz merkezlerinde, yemekhane ve mutfak bölümlerinde, kreş, okul, kışla ve benzeri toplu yaşam alanlarında, hijyen gerekli imalathane ve çalışma ortamlarında, muayenehanelerde; su ile yıkanabilen veya silinebilen zemin, duvar, ekipman, eşya ve cihaz yüzeylerinin dezenfeksiyon ve temizliğinde güvenle kullanılır.

Metal, plastik, kauçuk, lastik. Cam. Porselen, fiber, pvc ve linolyum gibi malzemelere uygundur.

WaterOX (Klordioksitin) etkin olduğu mikroorganizmalar


Transmissable Gastroenteritis Porcine Respiratory and Reproductive Syndrome Virüs (PRRSV)
Psuedorabies Swine
Influenza A Virus,
Vaccinia virus Vaccinia virus Bacteria (Disinfectant)
Bordetella bronchiseptica.
Clostridium difficle
Comyebacterium bovis 

Enterococcus faecalis
Vancomycin Resistant
Escherichia coli 0157.H7
Pseudomonas aeruginosa
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
Methicillin Resistant
Mycobacterium bovis
Bacteria (Sanitizer)
Salmonella enterica ,
Salmonella choleraesuis
Salmonella enterica
Staphylococcus aureus
Listeria Monocytogenes
Minute Virus of Mouse (Parvovirus) (MVM-p)

WaterOX (Klordioksitin) etkin olduğu mikroorganizmalar (Literatür bilgisi)

Minute Virus of Mouse (Parvovirus) (MVM –I)
Mouse Hepatitis Virus (MHV-A59)
Mouse Hapatitis Virus (MHV-JHM)
Murine Parainfluenza Virus Type 1 (Sendai)
Human Coronavirus HIV
Sialodacryoadenitis Virus (Coronavirus) (SDAV)
Theilers Mouse Encephalomyelitis Virus (TMEV)
Avian Influenza A (H3 N2 ) virüs
Canine Parvovirus,
Influenza A Virus
Feline Panleukopenia virus
Foot& Mouth Disease virus
Hantavirus
Hepatitis B Virus / C Virus,


 

WATEROX İÇME SULARINDA KULLANIMI:

Klordioksit Klordioksit yeşilimsi - sarı renkli, sert ve keskin klor kokuludur. Koku sorunlarına neden olan fenolleri parçalar. Kalıntı ve klor tadı bırakmaz. Birçok mikroorganizma üzerinde en düşük konsantrasyondan başlayarak 200 ppm’e kadar etkilidir. (Bazı mikroorganizmalarda 500 ppm’e kadar kullanımına izin verilir.) Klorinatlı amin oluşumuna neden olmaz. Trihalometan (Trihalometan: dezenfeksiyon işlemi sırasında klorun organik veya sentetik maddelerle oluşturdukları bileşikler. En bilineni kloroformdur.) oluşumuna neden olmaz. Dezenfeksiyon yan ürünleri oluşumu daha azdır. Manganez oksidasyonuna neden olur. Demir ve manganezi hızla okside ederek ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar. Bromid ile reaksiyona girmediğinden bromat ve bromatlı yan ürün oluşturmaz. Uygun şartlar sağlandığında suyun bulanıklığını azaltır Geniş pH aralığında çalışır, suyun pH’ sından etkilenmez. Dezenfeksiyon etkinliği 4-10 ph aralığındadır. Stabil formu korozif etkili değildir Kanserojen değildir. Bilinen en güçlü oksidanlardan biridir. Açık alanlarda, seralarda ve topraksız tarım alanlarında, solarizasyon döneminden hasat sonuna kadar bütün dönemlerde, tüm patojenlerin kontrolünde, klora dirençli Giardia ve Cryptosporidium gibi parazitler ile nematosit, algisit, fungisit, bakterisit ve virusit olarak kökten veya üstten uygulama ile kullanılır. İstiridye Mantarı ve Kültür Mantarı Çiftlikleri, Kompost, genel kullanım suyu, pulvarizasyon depoları, boş ve dolu oda, ekipman, araç gereç ve kıyafet dezenfeksiyonunda WaterOX (Klordioksit) kullanılır., İçme suyunun dezenfeksiyonunda, İçme suyu ile bağlantılı olarak su dağıtım şebekesinde biyofilm tabakasının ortadan kaldırılması için İçme suyu kalitesindeki sanayi suyunda kullanılır. İçme sularında kötü kokunun ve tadın bertaraf edilmesi için (fenollerin, algin maddesi değiştirme ürünlerinin tahrip edilmesi vs.) Şehir su şebekelerinde bakteriyolojik tortu ve kalıntıların temizlenmesinde kullanıllır. CIP temizliği ve yıkama suyu olarak, Su damacana ve şişelerinin temizliğinde kullanılır. WATEROX Su dolum ve Şİşeleme Tesİslerİnde Kullanımı klordioksit Üretim suyunda, su hatlarının biyofilm tabakasından arındırılmasında, doğal su kaynaklarının ya da doğal minarelli suların şişelenmelerinde kullanılan geri dönüşümlü polikarbonat damacanalarının ya da pet şişelerin dezenfeksiyonunda, CIP temizliğinde ve şişe yıkamada dezenfektan olarak kullanılır. İçme ve kullanım sularının dezenfeksiyonunda, su hatlarında ve su hatlarının biyofilm tabakasından arındırılmasında, su depolarının temizliğinde dezenfektan olarak kullanılır. Virüs, bakteri, mantar ve küf yapıcıların tama
mının yok edilmesinde, yosunlaşma ve koku probleminin engellenmesinde, demir ve manganezin okside edilmesinde güçlü bir oksidan ve dezenfektan olarak kullanılır. 

WATEROX YÜZME VE SÜS HAVUZLARINDA KULLANIMI

Klordioksit Havuz suyu temizliğinde yosun önleyici, berraklaştırıcı, çökeltici olarak, mantar fungus ve mikroorganizmaları yok etmek amacıyla dezenfektan olarak kullanılır. WaterOX (Klordioksit)’un su ile etkileşimi klordioksitin en önemli özelliklerinden biri de su ile temasındaki yüksek çözünürlük oranıdır. Özellikle soğuk suda söz konusu çözünürlük daha da artmaktadır. Klordioksit suyla temas edince hiçbir şekilde hidrolize olmaz, bunun yerine solüsyon içinde çözülmüş gaz formatında kalır. Zamanla yok olacak olan WaterOX (Klordioksit) gazı, hava yoluyla tamamen buharlaşır. Literatürlerde WaterOX (Klordioksit)’un rezidüel (kalıntısal) etkisinin 48 saat olduğu belirtilmektedir. WATEROX Hayvanların İçme ve kullanma sularında UYGULANMASI klordioksit Hayvan barınaklarının, nakil vasıtalarının, kullanılan ekipmanların ve diğer malzemelerin dezenfeksiyonunda Sağımhanelerin ve sağım makinelerinin dezenfeksiyonunda, hayvancılık sektöründe kullanılan sularının ve yüzey dezenfeksiyonunda, boru hatlarındaki yosunların giderilmesinde, küçükbaş ve büyükbaş hayvan çiftliklerinde, hayvan barınaklarına ait genel alanlarda koku giderme, hayvan içme suyunda, banyo suyunda ve proses suyunda dezenfeksiyon ve oluşan biyofilmin ortadan kaldırılması, dışkı ve pis su birikintileri, salgın hastalık alanları, yatak malzemesi, personel kıyafetleri, gözlük, eldiven, alet ve ekipman, dolum makineleri ve kafaları, konveyörler ile diğer ekipmanlar, ulaşım ve taşıma araçları, tesis içi ve soğuk hava depoları, ahır veya tesis girişi personel ayak, ayakkabı ve çizme dezenfeksiyonu için kullanılır. WATEROX Kanatlı Hayvan Kümeslerİnde Kullanımı klordioksit Hayvan yetiştirme alanlarında ve kesimhanelerde, ortamda yaşayan patojen ve mikroorganizmaların etkilerini en aza indirmek, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek, hayvanlarının verimini artırmak için dezenfeksiyon çok önemli. Kümes alanı, tavan, yan duvarlar ve taban olmak üzere kümesin her noktasında, makineler, makine odaları ve makine içlerinde dezenfektan olarak, kullanılır. Kanatlı hayvanlarda Salmonella enfeksiyonları dünyada oldukça yaygındır ve gıda kaynaklı enfeksiyonlar arasında oldukça önemlidir. İnsanlarda Salmonella nedenli enfeksiyonlardaki artış ve izole edilen etkenlerdeki çoklu antibiyotik dirençlilikleri, salmonellanın insan sağlığı açısından önemini arttırmaktadır. Genel olarak insan sağlığını korumak için yapılan programlar, hayvansal üretim aşamasında Salmonella enfeksiyonlarının kontrol edilmesine yoğunlaşmaktadır. Amonyak oluşumunu engellemek, özellikle kümesteki bakteri ve viral yükü baskılamak için dezenfektan olarak, çalışanların kullandıkları araç, gereç, çizme, maske, eldiven, paspaslar, ayak banyolarında dezenfektan olarak kullanılır. Kümes hayvanları, büyükbaş ve küçükbaş mezbahaları ve kesimhanelerinde, zemin, duvar ve tavan yüzeylerinde ve tüm gıda temas yüzeylerinde, kesimden sonra ürünlerin yıkama ve soğutma sularında dezenfektan ve raf ömrü uzatmaya yardımcı olarak kullanılır.

WATEROX TARIM SEKTÖRÜNDE KULLANIMI

Klordioksit Açık alanlarda, seralarda ve topraksız tarım alanlarında, solarizasyon döneminden hasat sonuna kadar bütün dönemlerde, tüm patojenlerin kontrolünde, nematosit, algisit, fungisit, bakterisit ve virusit olarak kökten veya üstten uygulama ile tarımsal üretimde ve hasat sonrası depolamada bitki hastalıkları önemli miktarda ürün kaybına neden olmakta veya ürün kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Tarımsal üretimde kalite ve verimliliğin artırılmasında, hasat öncesi ve sonrası kayıpların önlenmesinde, hastalıklarla mücadelede kullanılır. Klordioksitin oksitleyici gücü, genellikle yüksek konsantrasyonlardaki biyofilm tabakasının uzaklaştırılmasında şok tedavilerde, diğer kimyasallara alternatif olarak sera alanlarında hastalığa duyarlı alanlarda tedaviye düşük konsantrasyonlarda devam edilir.

Şok tedavisi yılda iki kez önerilir, genellikle 12 saat boyunca 20-50 ppm klordioksit, uygulaması önerilir.
Daha sonra yüksek konsantrasyonun fitotoksik etki riskinden dolayı sulama sistemi sulama tekrar başlamadan önce iyice durulanmalıdır. Şok muameleden sonra, 0.25 ppm - 3.3 pmm klordioksitle sürekli tedavi genellikle biyofilm büyümesini önlemeye yeterlidir. Damlama sistemlerinde yosunlara karşı, Sulama ve soğutma suyu iyileştirmesinde, Kullanılan kap ve konteynerlerin dezenfeksiyonunda, Ekipmanların, sera örtülerinin, taşıma kasalarının dezenfeksiyonunda, Su sisteminde biyofilm temizliğinde, Depoların yer, yüzey ve duvarlarının dezenfeksiyonunda, Toprakta oluşan yosun, bakteri, mantar ve alglerle birlikte toprak dezenfeksiyonunda, Mantar hastalıkların oluşumunda etkili olan mantar sporlarını toprakta yok ederek bitkiye geçmesini önlemede, Fungal patojenler ve nematoda karşı toprağı temizlemede, Fungal patojenlere karşı yaprakta, Hidroponik Besin Çözeltileri, püskürtme suyu / soğutma suyu, ortam hava dezenfeksiyonu, ekipmanlar, makineler, aletler, taşıyıcı kemerler, nakil araçları dezenfeksiyonunda kullanılır.
Topraktaki zararlıları yok etmek amacıyla kullanılan kimyasallar, toprağın ve bitkilerin biyolojik yapısını bozarak, bitkilerin zararlılarla ve hastalıklarla mücadele gücünü düşürmektedir. Zararlılarla kimyasal mücadele gün geçtikçe büyüyen bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Nedeni ise, özellikle nematod gibi toprak zararlılarının, kimyasallara karşı belli bir süre sonra bağışıklık kazanmasıdır. Bazı kimyasallarla yapılan fümigasyon sonrası toprakta kalan kalıntılar, bitkiler vasıtasıyla canlılara geçmekte ve canlı dokusunda kalıntılarının birikmesi nedeniyle; bu kimyasalların kullanımı yasaklanmıştır. Günümüzde tarım sektöründe, klordioksit toprak dezenfeksiyonunda tercih edilmesinin nedeni, hem toprağın kimyasal ve biyolojik dengesini hem de bitkilerin biyolojik dengesinin korumasıdır. Ayrıca klordioksit, oksidasyon gücünün çok yüksek olması ve bilinen en kuvvetli dezenfektan olması sebebiyle, mevcut kimyasallara oranla çok daha etkilidir ve arkasında kalıntı bırakmaz.
Waterox iki farklı kompenanttan üretildiği için zararlı kimyasallar gibi taşıma ve depolama sorunu yoktur.
Meyve ve sebzelerin dezenfeksiyon için 50 - 200 mg / lt. klordioksit 1 - 2 dakikalık temas süresi ile kullanılır.
Seralarda sorunlara neden olan Pseudomonas Corrgata, Fusaryum, Verdicilium gibi mikro organizmaların yok edilmesini sağlar.
Bakteri, virüs, yosun, sporlar ve mantarlara karşı etkili bir dezenfektandır
Etki alanı geniştir. 48 saat kalıcı etkilidir. Çevreye zararı yoktur. Doğada % 99,9 oranında ayrışabilir. Dezenfeksiyon sonrasında klor ve oksijen açığa çıkar. Bu sebeple kalıntı bırakmaz Sert sularda bile yüksek etki gösterir. 0 ve 95 Cº aralığında güvenle uygulanabilir.
Sarımsı yeşilimsi renkte ve sert kokuludur. Solunum yollarında tahriş ve irrite edici özelliği vardır.
Mİnİmum İşlenmİş meyve ve sebzeler Taze, yıkanmış ve ağzı sıkıca kapalı uygun polimerik bir ambalaj içindeki gıdalardır.
Minimum işlenmiş meyve ve sebzeler Türkçe’de “hazır meyve sebze” veya “tüketime hazır meyve sebze” olarak adlandırılmaktadır. Minimum işlenmiş meyve ve sebzelerin kalitesi tazeleri ile aynı olmak zorundadır. Bir çok durumda minimum işlenmiş meyve ve sebze dokuları canlılığını korumaktadır. Suyun mikrobiyal yükünü azaltmak ve ürünün depolamada enzim aktivitesini indirgemek için yıkama suyuna bazı koruyucu maddeler ilave edilebilir.
Bu amaçla kabuk soymadan önce veya sonra yapılacak yıkama için 100-200 mg/l klordioksit ilave edilmesi ürünün raf ömrünü uzatır.

Klordioksit (ClO2 ) de son zamanlarda gıda endüstrisinde sanitasyon amacıyla kullanılmaktadır. ClO2 mikroorganizmaların hücre duvarlarında besin alımını etkileyerek onların ölümüne neden olur. ClO2 gıda endüstrisinde sıvı veya gaz formunda kullanılmaktadır.

Sıvı form sert yüzeylerin dekontaminasyonunda kullanılır. FDA, ClO2’nin sanitasyon ekipmanlarında min:100-max:200 ppm düzeyinde kullanılmasına izin vermektedir. Tüm haldeki meyve sebzelerin yıkanmasında ise maksimum 3-5 ppm konsantrasyonda kullanılmalıdır. 14-18 ppm’ lik ürün Elma ve Armutlar üzerine püskürtme şeklinde kullanılır.

WATEROX MANTAR ÜRETİM ÇİFTLİKLERİNDE KULLANIMI:

Klordioksit Mantar yetiştiriciliğinde en önemli faktör hastalıklarla mücadele etmektir.
Bu ancak sürekli hijyenin sağlanması ile mümkün olur ve ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Sürekli klor dioksit kullanımı ile mantar yetiştiriciliğinde en sık karşılaşılan hastalıklara kesin çözüm bulabilirsiniz.
Bunlardan bakteriyel olanlar;

Mumyalaşma hastalığı (Pseudomanas spp),
Leke hastalığı (Pseudomanas Tolaasi),
Lamel damla Hastalığı (Pseudomanas agarici),
Fungal Hastalıklar ise; Islak kabarcık (Mycogone perniciosa),
Kuru Kabarcık (Verticllum malthosi),
Yeşil Zeytin Küfü (Chaetominum globosum),
Beyaz Alçı Hastalığı (Scopularlopsis fimicola),
Kahverengi Alçı Hastalığı (Papulaspora byssina),
Yeşil küf (Tricoderma sp.),
Sarı küf (Chrysosparium spp.),
Örümcek Ağı Küfü (Dactylium dendroides),
Yalancı Domalan (Diehliomyces microspora).


İstiridye Mantarı ve Kültür Mantarı Çiftlikleri, Kompost, genel kullanım suyu, pulvarizasyon depoları, boş ve dolu oda, ekipman, araç gereç ve kıyafet dezenfeksiyonunda WaterOX (Klordioksit) kullanılır. Tüm mikroorganizmalar üzerinde düşük konsantrasyonlarda etkilidir. Dezenfeksiyon yan ürünleri oluşumu daha azdır. Demir ve manganezi hızla okside ederek ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar. Bromid ile reaksiyona girmediğinden bromat ve bromatlı yan ürün oluşturmaz. Geniş pH aralığında çalışır, suyun pH’ sından etkilenmez. dezenfeksiyon etkinliği 4-10 ph aralığındadır. Stabil formu korozif etkili değildir.

WATEROX DENİZ ÜRÜNLERİNİN DEPOLANMASINDA KULLANIMI

Klordioksit Elde edilen mikrobiyolojik bulguların sonucunda Klordioksit,su ürünlerinde, raf ömrünün uzatılmasında işleme yöntemine yardımcı bir ajan olarak kullanılmaktadır.
Artan tüketim oranlarına bağlı olarak su ürünleri de gıda zehirlenmeleri vakalarında önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Diğer gıdalarda olduğu gibi bu ürünler de hammaddenin temini, üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında uygun olmayan işleme ve depolama koşulları nedeniyle insanlarda hastalıklara ve gıdalarda bozulmaya neden olan pek çok mikroorganizma ile kontamine olabilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde gıda kaynaklı mikrobiyal zehirlenmelerin yaklaşık % 11’inin su ürünlerinden kaynaklandığı ve gıda zehirlenmelerinin % 25’inden sorumlu mikroorganizmaların da su ürünleri ile ilişkili bakteriyel patojenler olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle son yıllarda Klordioksit’in su ürünlerinde kullanımı ile ilgili çalışmalar da yoğunlaştırılmıştır.
Yapılan bir çalışmada klordioksit’in deniz sularında ve su ürünlerinde yaygın şekilde rastlanan Vibrio parahaemolyticus üzerinde de etkili bir antimikrobiyal ajan olduğu saptanmıştır. Kabukluların klordioksit solüsyonuna daldırılması işleminin, karideslerin Klordioksit, solüsyonuna daldırılması işlemine kıyasla pH değerinde daha fazla düzeyde bir artışa neden olduğu saptanmıştır. Nitekim yapılan çalışmalarda bütün ve parçalanmamış balık ve su ürünlerinde değişik düzeylerdeki mikrobiyal popülasyonun Klordioksit, uygulaması ile tamamen öldürülebildiği saptanmıştır.
Başvuru / tedavİ Dozaj seviyesi mg / lt. ClO2 ppm) Tavsİyeler Balık yumurtası yıkama Canlı balık taşınması Gölet ya da havuzlarda Hastalıkların önlenmesi Yıkama donatımı / hijyen Yakalanan balıkların buz Içerisinde taşınması Balıkların buz içinde genel Depolanması Yıkama suyu işlemlerinde Gölet ya da havuzlarda balık Veya karides hastalıklarının tedavisinde Balık ya da karidesin olmadığı gölet yada havuzlarda hastalık varsa Balık ya da karidesin olmadığı gölet kanallarında 5 Dakika boyunca yumurta yıkanarak ardından kuluçka göletine transfer edilmeli.
Transfer tankına dağıtımdan emin olun. Clo2 seviyesinin düzenli kontrolü. Suya daldırarak en az 1 saat mümkünse bekletin.
Donma öncesinde suya clo2 eklenir kullanımda parça buz tercih edilir. Donma öncesinde suya clo2 eklenir kullanımda parça buz tercih edilir. Sürekli tedaviyi sürdürmek için düzenli olarak havalandırıcılar ile iyi karışmasını sağlayın.
Başlangıçta havalandırıcıların faaliyet gösterdiği akşam saatlerinde ürün ekleyerek karıştırın 24 saat düzenli olarak devam ettirin. Havalandırıcıları çalıştırarak havuzlarda kullanın, su kanallarının boş olması anında kanalları iyice spreyleyerek temizlemek gerekli. 2- 5 0.02 0.01 250 100 100 50 0.02 3 250

WATEROX kağıt ve TEKSTİL BEYAZLATMA TESİSLERİNDE KULLANIMI

Klordioksit Tekstil sektöründe, klordioksit etkin bir beyazlatma / ağartma ajanı olarak aktif olarak kullanılmatdır. Kağıt imalatının temel hammaddesi, genellikle odundan elde edilen, kağıt hamurudur. Odunun ana içeriği selüloz, yarı-selüloz ve lignindir. Selüloz ve yarı-selüloz, kağıdı oluşturan lifli yapılardır. Lignin ise amorf ve yüksek polimerize bir yapıdadır, ve temel işlevi, selüloz ve yarı-selülozları birbirine yapışık tutarak odun yapısını oluşturmaktır. Oduna koyu rengi veren de lignindir, dolayısıyla kağıt imalatında temel ilke, lifleri birbirinden ayırmak ve koyu rengi ortadan kaldırmak olduğu için, kağıt hamuru imalatının başlıca amacı lignini ayırmaktır. Polyamid (naylon), Akrilik, Pamuk, Keten, Pamuk–Polyester beyazlatmada ağartıcı olarak kullanılır.

WATEROX CIP (CLEANıNG IN PLACE) TEMİZLİKTE KULLANIMI

Klordioksit Üretim bandının veya kapalı devrelerdeki alet ve ekipmanların sökülmeye gerek duyulmadan çalkalama suyu ve klordiosit çözeltisinin üretim hattında sirkülasyonu ile yapılarak temizlenebildiği otomasyonlu temizlik yöntemine CIP (Cleaning In Place: Yerinde temizleme) denir.
CIP temizleme sistemiyle işletme içerisinde yüksek bir sanitasyon standardı yakalanabilmektedir.
Personelin tehlikeli kimyasal maddelerle direkt temasını azaltması açısından son derece önemli olan bu yöntem, uzun boru hatları ve geniş hacimli tankların temizlenmesinde kolaylıkla kullanılır. CIP verimliliği 5T’ye bağlı olarak işler: time (zaman), temperature (sıcaklık), titration (titraj), turbulence (türbülans, çalkantı) ve technology (teknoloji). CIP kuru bir şekilde de yapılabilir, bunun amacı etrafın ıslanmasını önlemektir.
CIP yöntemi ön yıkama, deterjanla yıkama, ara çalkalama, dezenfeksiyon veya strerilizasyon ve son yıkama olmak üzere 5 aşamadan oluşur:
1. - Ön Yıkama : Kaba kirler giderilir.
2. - klordiositle Yıkama: Kir kalıntıları uzaklaştırılır.
3. - Ara Çalkalama: Deterjan kalıntıları yok edilir.
4. - Dezenfeksiyon veya Sterilizasyon: Geride kalan mikroorganizmalar öldürülür.
5. - Son Yıkama: CIP çözeltileri tamamen uzaklaştırılır.

WATEROX SOĞUTMA KULELERİNDE VE KLİMALARDA KULLANIMI

Klordioksit Soğutma kulelerindeki sular, zamanla havada bulunan çeşitli toz, polen vb. maddelerin etkisinden ve organik maddelerden dolayı kirlenmektedir. Bu kirlilikler zamanla ısı dönüştürücü kısımların biyofilm (şlaym) ve yosunla kaplanması na sebep olur. Bu gibi sebepten dolayı zamanla ısı geçişi kalitesi düşer. Bu durumda ısı diski etrafındaki basınç düşmeye başlar ve böylece pompaya daha çok yüklenilmeye başlanır. Bu durum birçok arızaların oluşumuna neden olur ve ayrıca sağlıklı bir soğutma suyu elde edilemez.
WATEROX kullanılarak bu ve benzeri birçok sıkıntı ortadan kaldırılır. Klima kanallarında ısı, nem ve karanlığın bir araya gelmesiyle zamanla koku üreten bakteriler oluşur. Klimanın neden olduğu lejyoner hastalığı, çok tehlikeli olabilen bir zatürree çeşididir.
Sıcak, nemli ortamlarda ve su kaynaklarında yaşayabilen bir bakteri olan ‘legionella’ isimli bakteri bu hastalığa neden olur. Bakımı yapılmayan klima sistemlerine yerleşen ve çoğalan bu bakteri, klima tarafından oda havasına dağılır. Bakteri içeren bu havanın solunmasıyla zatürree meydana gelir. Dezenfekte edilmeyen klimalar, solunum yolları rahatsızlıklarının, alerjik hastalıkların oluşmasına neden olur.
WATEROX ile dezenfeksiyonu yapılmış klimalarda bu tür sorunlar ortadan kalkar.
Taşlaşmayı (Kireç) Önleyici Kimyasallar: Soğutma Sistemlerinde Kireçlenmenin ve Biyolojik Aktivitenin Önlenmesi; Soğutma kuleleri, mikroorganizmaların yerleşip çoğalmaları için gayet elverişli ortamlardır. Biyofilmler soğutma kulelerinde kapalı döngü ve soğutma suyu sistemlerinde antimikrobiyal ajanlara ve temizliğe dirençli olan yerleşmiş mikroorganizma topluluğu şeklinde bir problem olarak ortaya çıkar.
Kısa bir süre içerisinde biyofilm (çok sayıda bakterinin, Legionella, yosun, plankton ve sapsız bakterilerin) bir yüzeye tutunarak oluşturdukları kompleks yaşam formu oluşturabilen bakteriler, soğutma sistemi içerisindeki yüzeyleri kaplayarak ısı transfer veriminin düşmesine sebep olurlar. Soğutma kulelerinizde yosunlaşma ve biyofilm oluşumunun önlenerek, ısı kayıplarının engellenmesi için sistemde iyi bir ürün kullanılması gerekmektedir. Bilindiği gibi soğutma kuleleri ve chiller devreleri, ısı transferi gerçekleştirmek amacıyla kullanılırlar. Isı transfer yüzeyinin kireç tabakasıyla kaplandığı bir soğutma sisteminin, temiz bir sistem ile aynı soğutma verimini yakalayabilmesi için daha fazla elektrik enerjisi harcayarak fanlarını veya kompresörlerini daha fazla çalıştırması gerekmektedir ki bu durum büyük ekonomik kayıplara neden olur.
Soğutma sistemlerinizde korozyonun önlenmesi için Waterox (CLO2 ) kullanılasını tavsiye ediyoruz. Kullanılacak Chlorine Dioxide ClO2 solution --- 0.2 - 0.5 ppm

 

WATEROX c WATEROX KULLANIM ALANLARI


Klordioksit Cl O 117.6o 147.3 pm O İçme suyu dezenfektanı olarak;
Su arıtımı için saflaştırma kimyasalı olarak;
Suda yosun önleyici madde olarak;
Endüstriyel atık sudan fenolün uzaklaştırılmasında Kanalizasyon atık suyunun sterilizasyonu ve kokusunun giderilmesinde
Gıda işlenmesinde, gıda sterilizasyonunda (Gıdaların temas ettiği tüm yüzeylerde) Mantar önleyici kimyasal olduğu için gıda işleme şirketleri tarafından meyve ve sebzelerin yıkanmasında
Meşrubat sanayinde şişelerin yıkama ve çalkalanma alanlarındaki yüzeylerde
Süt endüstrisinde yıkama ve çalkalanma anlarındaki yüzeylerde Şeker nişastasının merhem ve waksların beyazlatılmasında
Her türlü depo sterilizasyonlarında Çiçekçilik ve akvaryum sektöründe
Hastane, okul ve havaalanı, kafeterya, restoran ve topluma açık tüm mekanların zemin duvar ve tüm yüzeylerinde Tuvalet ve banyoların dezenfeksiyon işlemlerinde 
Tıpta tedavi edici olarak İlaç sanayinde Diş macunu ve lens solüsyonlarında
Biyolojik atık boşaltılmasında Endüstriyel soğutma sistemlerinde ve kulelerde mikrobik kirlenmeyi kontrol etmede Endüstriyel amonyak tesislerinde klorun yerine Deterjan kompozisyonlarında küf önleyici gibi bazı alanlarda Kanatlı hayvan sektörü, üretim, kesimhane, paketleme sürecinde, kümes dezenfektanında Büyük baş ve küçük baş hayvancılıkta El, ayak ve banyo temizliğinde Sağlık ve kozmetik alanlarında
WATEROX Klordioksit Yüzey ve ortam hava dezenfeksiyonunda Medikal alanda WATEROX (Klordioksit) Ve daha birçok alanda Klordioksit (WATEROX) güvenle kullanılmaktadır.

WATEROX ÇALIŞMA PRENSİBİ NASILDIR?

Klordioksit (WATEROX) tüm organizmaların hücre duvarından 5 elektron alarak kapatılamayacak büyüklükte hasar meydana getirir. Böylece hücre çekirdeğine ve stoplazmasına hücum ederek hücrenin 5 dakika içinde lizis yoluyla ölümüne neden olur. İşleyişi itibari ile klordioksite karsı mikroorganizmalar direnç geliştiremez. Zaman içerisinde klordioksitin etkinlik oranı azalır sterilizasyon ve dezenfeksiyon ürünlerinde hiçbir zararlı kimyasal madde bulunmaz, aldehit veya parasetik asit içermez. Kararsız olması klordioksiti patojenlerle karşılaştığında etkili yapan özelliğidir.
Klordioksitin aşırı kararsız durumu patojenlerin direnç geliştirmesini engeller. Esas itibari ile klordioksit bir oksitleyicidir. Bununla birlikte sağlıklı hücreler ve faydalı bakteriler klordioksitten etkilenmez. Klordioksit patojenlerle karşılaştığında patojenleri öldürür. Kandaki normal seviyedeki oksijen, hastalık durumlarındaki patojenlerin tümünü öldüremezken ortama klordioksit göndermek her şeyi değiştirir.
Ancak klordioksitin vücuda etkisi zaman içine yayılmış şekilde gerçekleşmektedir Çok amaçlı dezenfektan. Mükemmel bir bakterisit (E.coli), spor öldürücü, virüs öldürücü, yosun öldürücü.
Diger dezenfektanlara (Parasetik Asit, Hidrojen peroksit, Sodyum Hipoklorit) kıyasla belirli pH larda 2,5 kat daha fazla oksidasyon gücü ayrıca daha az isçilik gerektirir. Klorla kıyaslandığında daha güçlü ve daha hızlı dezenfektan etkisi. Parasetik asit ve klor ürünleri ile kıyaslandığında daha düşük dezenfektan maliyetleri. pH değerinde bağımsız dezenfekte etkisi vardır, sürekli dezenfeksiyonu mümkün kılar.
Borular ve membranlardaki mikrobiyolojik kalıntıyı yok eder, biyofilm öldürür ve uzun süreli etki saglar. Sudaki fenoller, yosunlar ve bunların parçalanarak oluşturduğu yan ürünlerden kaynaklanan koku ve tat sorunlarına yol açmaz ve var olanları da yok eder. Tri Halojen Meta, klorfenol, AOX ve kloramin gibi zararlı yan ürünlerin oluşumunu engeller çok küçük bir oran ile (0,5mg/lt) mayaları ve lactobasileri öldürür.
Birinci, ikinci ve üçüncü dereceden aminler ile reaksiyona girmez.

WATEROX ETKİLİ OLDUĞU BAKTERİLER ETKİLİ OLDUĞU VİRÜSLER

PSEUDOMONAS AERUGINOSA C
CAMPYLOBACTER JEJUNI
PSEUDOMONAS SP.
FLAVOBACTERIUM SP.
ENTEROBACTER HAFNIA
CLOSTRIDIUM DIFFICILE
KLEBSİELLA PNEUMONIAE
CLOSTRİDİUM PERFINGENS
SALMONELLA ENTERITIDIS 

BACILLUS SUBTILIS;
SALMONELLA GALLINARUM
SALMONELLA TYPHIMIRIUM
BACILLUS CEREUS
SALMONELLA TYPHOSA
BIFEDIBACTER LIBERIUM
CORYNEBACTERIUM NUCLEATUM
STAPHYLOCOCCUS AUREUS
SARCINAE LUTAE
HERPES VIRUS I
POLIOVIRUS
HERPES VIRUS II
ENCEPHALOMYOCARDITIS (EMS)
ADENOVIRUS
NOROVIRUS

ECHOVIRUS
CORONAVIRUS
VACCINA VIRUS
OX
SACKIEVIRUS VESICULARSTOMATITIS VIRUS (VSV)
INFLUENZA
PARA INFLUENZA
FELINE PARVOVIRUS
BLUETONGUE VIRUS
MOUSE FLU MOUSE HEPATITIS VIRUS (MHV)
MINUTE VIRUS OF MICE (MVM)
MOUSE ENCEPHALOMYELITIS VIRUS
NEW CASTLE DISEASE VIRUS
MOUSE POLIO VIRUS (MEV)
IRIDOVIRUS PERTIVIRIE
S - TOGAVIRIDAE
STAPHYLOCOCCUS EPIDERMIA
STREPTOCOCCUS PYROGENES
STREPTOCOCCUS FAECALIS STREP 1,2,3 BOVIS
MYCOBACTERIUM SMEGMATIS
MYCOBACTERIUM KANSAAII
CANDIDA ALBICANS
TRICHOPHYTON RUBRUM
SCOPULARIOPSIS SPECIES 

ASPERGILLUS NIGER
TRICHOPHYTON MENTAGROPHYTES
ASPERGILLUS FLAVUS MUCOR SP.
FUSARIUM SP.
SACCHAROMYCES CEREVISIAE
FONSECAEA PEDROSOI




WATEROX HASTANELERDE YER VE YÜZEY DEZENFEKTANI OLARAK KULLANIMI: 

Klordioksit vücut sıvı atıkları, kan ve serum döküntüleri, ördekler, sürgüler, plastik anestezi malzemeleri, morg, otopsi odaları, laboratuvarlar, koridorlar, hasta yatakları, hemşire destekleri, mutfak yüzeyleri, Yeni doğum ünitelerinin ve bebek küvezlerinin temizliğinde, acil bakım odalarının dezenfeksiyonunda kullanılır.

Ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan ve prematüre servislerinde, kan alma odaları, röntgen, poliklinik, hasta odaları, koridorlar gibi genel alanlarda, diyaliz merkezlerinde, yemekhane ve mutfak bölümlerinde, kreş, okul, kışla ve benzeri toplu yaşam alanlarında, hijyen gerekli imalathane ve çalışma ortamlarında, muayenehanelerde; su ile yıkanabilen veya silinebilen zemin, duvar, ekipman, eşya ve cihaz yüzeylerinin dezenfeksiyon ve temizliğinde güvenle kullanılır.

Metal, plastik, kauçuk, lastik. Cam. Porselen, fiber, pvc ve linolyum gibi malzemelere uygundur.

WaterOX (Klordioksitin) etkin olduğu mikroorganizmalar


Transmissable Gastroenteritis Porcine Respiratory and Reproductive Syndrome Virüs (PRRSV)
Psuedorabies Swine
Influenza A Virus,
Vaccinia virus Vaccinia virus Bacteria (Disinfectant)
Bordetella bronchiseptica.
Clostridium difficle
Comyebacterium bovis 

Enterococcus faecalis
Vancomycin Resistant
Escherichia coli 0157.H7
Pseudomonas aeruginosa
Helicobacter pylori
Staphylococcus aureus
Methicillin Resistant
Mycobacterium bovis
Bacteria (Sanitizer)
Salmonella enterica ,
Salmonella choleraesuis
Salmonella enterica
Staphylococcus aureus
Listeria Monocytogenes
Minute Virus of Mouse (Parvovirus) (MVM-p)

WaterOX (Klordioksitin) etkin olduğu mikroorganizmalar (Literatür bilgisi)

Minute Virus of Mouse (Parvovirus) (MVM –I)
Mouse Hepatitis Virus (MHV-A59)
Mouse Hapatitis Virus (MHV-JHM)
Murine Parainfluenza Virus Type 1 (Sendai)
Human Coronavirus HIV
Sialodacryoadenitis Virus (Coronavirus) (SDAV)
Theilers Mouse Encephalomyelitis Virus (TMEV)
Avian Influenza A (H3 N2 ) virüs
Canine Parvovirus,
Influenza A Virus
Feline Panleukopenia virus
Foot& Mouth Disease virus
Hantavirus
Hepatitis B Virus / C Virus,


 

WATEROX İÇME SULARINDA KULLANIMI:

Klordioksit Klordioksit yeşilimsi - sarı renkli, sert ve keskin klor kokuludur. Koku sorunlarına neden olan fenolleri parçalar. Kalıntı ve klor tadı bırakmaz. Birçok mikroorganizma üzerinde en düşük konsantrasyondan başlayarak 200 ppm’e kadar etkilidir. (Bazı mikroorganizmalarda 500 ppm’e kadar kullanımına izin verilir.) Klorinatlı amin oluşumuna neden olmaz. Trihalometan (Trihalometan: dezenfeksiyon işlemi sırasında klorun organik veya sentetik maddelerle oluşturdukları bileşikler. En bilineni kloroformdur.) oluşumuna neden olmaz. Dezenfeksiyon yan ürünleri oluşumu daha azdır. Manganez oksidasyonuna neden olur. Demir ve manganezi hızla okside ederek ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar. Bromid ile reaksiyona girmediğinden bromat ve bromatlı yan ürün oluşturmaz. Uygun şartlar sağlandığında suyun bulanıklığını azaltır Geniş pH aralığında çalışır, suyun pH’ sından etkilenmez. Dezenfeksiyon etkinliği 4-10 ph aralığındadır. Stabil formu korozif etkili değildir Kanserojen değildir. Bilinen en güçlü oksidanlardan biridir. Açık alanlarda, seralarda ve topraksız tarım alanlarında, solarizasyon döneminden hasat sonuna kadar bütün dönemlerde, tüm patojenlerin kontrolünde, klora dirençli Giardia ve Cryptosporidium gibi parazitler ile nematosit, algisit, fungisit, bakterisit ve virusit olarak kökten veya üstten uygulama ile kullanılır. İstiridye Mantarı ve Kültür Mantarı Çiftlikleri, Kompost, genel kullanım suyu, pulvarizasyon depoları, boş ve dolu oda, ekipman, araç gereç ve kıyafet dezenfeksiyonunda WaterOX (Klordioksit) kullanılır., İçme suyunun dezenfeksiyonunda, İçme suyu ile bağlantılı olarak su dağıtım şebekesinde biyofilm tabakasının ortadan kaldırılması için İçme suyu kalitesindeki sanayi suyunda kullanılır. İçme sularında kötü kokunun ve tadın bertaraf edilmesi için (fenollerin, algin maddesi değiştirme ürünlerinin tahrip edilmesi vs.) Şehir su şebekelerinde bakteriyolojik tortu ve kalıntıların temizlenmesinde kullanıllır. CIP temizliği ve yıkama suyu olarak, Su damacana ve şişelerinin temizliğinde kullanılır. WATEROX Su dolum ve Şİşeleme Tesİslerİnde Kullanımı klordioksit Üretim suyunda, su hatlarının biyofilm tabakasından arındırılmasında, doğal su kaynaklarının ya da doğal minarelli suların şişelenmelerinde kullanılan geri dönüşümlü polikarbonat damacanalarının ya da pet şişelerin dezenfeksiyonunda, CIP temizliğinde ve şişe yıkamada dezenfektan olarak kullanılır. İçme ve kullanım sularının dezenfeksiyonunda, su hatlarında ve su hatlarının biyofilm tabakasından arındırılmasında, su depolarının temizliğinde dezenfektan olarak kullanılır. Virüs, bakteri, mantar ve küf yapıcıların tama
mının yok edilmesinde, yosunlaşma ve koku probleminin engellenmesinde, demir ve manganezin okside edilmesinde güçlü bir oksidan ve dezenfektan olarak kullanılır. 

WATEROX YÜZME VE SÜS HAVUZLARINDA KULLANIMI

Klordioksit Havuz suyu temizliğinde yosun önleyici, berraklaştırıcı, çökeltici olarak, mantar fungus ve mikroorganizmaları yok etmek amacıyla dezenfektan olarak kullanılır. WaterOX (Klordioksit)’un su ile etkileşimi klordioksitin en önemli özelliklerinden biri de su ile temasındaki yüksek çözünürlük oranıdır. Özellikle soğuk suda söz konusu çözünürlük daha da artmaktadır. Klordioksit suyla temas edince hiçbir şekilde hidrolize olmaz, bunun yerine solüsyon içinde çözülmüş gaz formatında kalır. Zamanla yok olacak olan WaterOX (Klordioksit) gazı, hava yoluyla tamamen buharlaşır. Literatürlerde WaterOX (Klordioksit)’un rezidüel (kalıntısal) etkisinin 48 saat olduğu belirtilmektedir. WATEROX Hayvanların İçme ve kullanma sularında UYGULANMASI klordioksit Hayvan barınaklarının, nakil vasıtalarının, kullanılan ekipmanların ve diğer malzemelerin dezenfeksiyonunda Sağımhanelerin ve sağım makinelerinin dezenfeksiyonunda, hayvancılık sektöründe kullanılan sularının ve yüzey dezenfeksiyonunda, boru hatlarındaki yosunların giderilmesinde, küçükbaş ve büyükbaş hayvan çiftliklerinde, hayvan barınaklarına ait genel alanlarda koku giderme, hayvan içme suyunda, banyo suyunda ve proses suyunda dezenfeksiyon ve oluşan biyofilmin ortadan kaldırılması, dışkı ve pis su birikintileri, salgın hastalık alanları, yatak malzemesi, personel kıyafetleri, gözlük, eldiven, alet ve ekipman, dolum makineleri ve kafaları, konveyörler ile diğer ekipmanlar, ulaşım ve taşıma araçları, tesis içi ve soğuk hava depoları, ahır veya tesis girişi personel ayak, ayakkabı ve çizme dezenfeksiyonu için kullanılır. WATEROX Kanatlı Hayvan Kümeslerİnde Kullanımı klordioksit Hayvan yetiştirme alanlarında ve kesimhanelerde, ortamda yaşayan patojen ve mikroorganizmaların etkilerini en aza indirmek, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek, hayvanlarının verimini artırmak için dezenfeksiyon çok önemli. Kümes alanı, tavan, yan duvarlar ve taban olmak üzere kümesin her noktasında, makineler, makine odaları ve makine içlerinde dezenfektan olarak, kullanılır. Kanatlı hayvanlarda Salmonella enfeksiyonları dünyada oldukça yaygındır ve gıda kaynaklı enfeksiyonlar arasında oldukça önemlidir. İnsanlarda Salmonella nedenli enfeksiyonlardaki artış ve izole edilen etkenlerdeki çoklu antibiyotik dirençlilikleri, salmonellanın insan sağlığı açısından önemini arttırmaktadır. Genel olarak insan sağlığını korumak için yapılan programlar, hayvansal üretim aşamasında Salmonella enfeksiyonlarının kontrol edilmesine yoğunlaşmaktadır. Amonyak oluşumunu engellemek, özellikle kümesteki bakteri ve viral yükü baskılamak için dezenfektan olarak, çalışanların kullandıkları araç, gereç, çizme, maske, eldiven, paspaslar, ayak banyolarında dezenfektan olarak kullanılır. Kümes hayvanları, büyükbaş ve küçükbaş mezbahaları ve kesimhanelerinde, zemin, duvar ve tavan yüzeylerinde ve tüm gıda temas yüzeylerinde, kesimden sonra ürünlerin yıkama ve soğutma sularında dezenfektan ve raf ömrü uzatmaya yardımcı olarak kullanılır.

WATEROX TARIM SEKTÖRÜNDE KULLANIMI

Klordioksit Açık alanlarda, seralarda ve topraksız tarım alanlarında, solarizasyon döneminden hasat sonuna kadar bütün dönemlerde, tüm patojenlerin kontrolünde, nematosit, algisit, fungisit, bakterisit ve virusit olarak kökten veya üstten uygulama ile tarımsal üretimde ve hasat sonrası depolamada bitki hastalıkları önemli miktarda ürün kaybına neden olmakta veya ürün kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Tarımsal üretimde kalite ve verimliliğin artırılmasında, hasat öncesi ve sonrası kayıpların önlenmesinde, hastalıklarla mücadelede kullanılır. Klordioksitin oksitleyici gücü, genellikle yüksek konsantrasyonlardaki biyofilm tabakasının uzaklaştırılmasında şok tedavilerde, diğer kimyasallara alternatif olarak sera alanlarında hastalığa duyarlı alanlarda tedaviye düşük konsantrasyonlarda devam edilir.

Şok tedavisi yılda iki kez önerilir, genellikle 12 saat boyunca 20-50 ppm klordioksit, uygulaması önerilir.
Daha sonra yüksek konsantrasyonun fitotoksik etki riskinden dolayı sulama sistemi sulama tekrar başlamadan önce iyice durulanmalıdır. Şok muameleden sonra, 0.25 ppm - 3.3 pmm klordioksitle sürekli tedavi genellikle biyofilm büyümesini önlemeye yeterlidir. Damlama sistemlerinde yosunlara karşı, Sulama ve soğutma suyu iyileştirmesinde, Kullanılan kap ve konteynerlerin dezenfeksiyonunda, Ekipmanların, sera örtülerinin, taşıma kasalarının dezenfeksiyonunda, Su sisteminde biyofilm temizliğinde, Depoların yer, yüzey ve duvarlarının dezenfeksiyonunda, Toprakta oluşan yosun, bakteri, mantar ve alglerle birlikte toprak dezenfeksiyonunda, Mantar hastalıkların oluşumunda etkili olan mantar sporlarını toprakta yok ederek bitkiye geçmesini önlemede, Fungal patojenler ve nematoda karşı toprağı temizlemede, Fungal patojenlere karşı yaprakta, Hidroponik Besin Çözeltileri, püskürtme suyu / soğutma suyu, ortam hava dezenfeksiyonu, ekipmanlar, makineler, aletler, taşıyıcı kemerler, nakil araçları dezenfeksiyonunda kullanılır.
Topraktaki zararlıları yok etmek amacıyla kullanılan kimyasallar, toprağın ve bitkilerin biyolojik yapısını bozarak, bitkilerin zararlılarla ve hastalıklarla mücadele gücünü düşürmektedir. Zararlılarla kimyasal mücadele gün geçtikçe büyüyen bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Nedeni ise, özellikle nematod gibi toprak zararlılarının, kimyasallara karşı belli bir süre sonra bağışıklık kazanmasıdır. Bazı kimyasallarla yapılan fümigasyon sonrası toprakta kalan kalıntılar, bitkiler vasıtasıyla canlılara geçmekte ve canlı dokusunda kalıntılarının birikmesi nedeniyle; bu kimyasalların kullanımı yasaklanmıştır. Günümüzde tarım sektöründe, klordioksit toprak dezenfeksiyonunda tercih edilmesinin nedeni, hem toprağın kimyasal ve biyolojik dengesini hem de bitkilerin biyolojik dengesinin korumasıdır. Ayrıca klordioksit, oksidasyon gücünün çok yüksek olması ve bilinen en kuvvetli dezenfektan olması sebebiyle, mevcut kimyasallara oranla çok daha etkilidir ve arkasında kalıntı bırakmaz.
Waterox iki farklı kompenanttan üretildiği için zararlı kimyasallar gibi taşıma ve depolama sorunu yoktur.
Meyve ve sebzelerin dezenfeksiyon için 50 - 200 mg / lt. klordioksit 1 - 2 dakikalık temas süresi ile kullanılır.
Seralarda sorunlara neden olan Pseudomonas Corrgata, Fusaryum, Verdicilium gibi mikro organizmaların yok edilmesini sağlar.
Bakteri, virüs, yosun, sporlar ve mantarlara karşı etkili bir dezenfektandır
Etki alanı geniştir. 48 saat kalıcı etkilidir. Çevreye zararı yoktur. Doğada % 99,9 oranında ayrışabilir. Dezenfeksiyon sonrasında klor ve oksijen açığa çıkar. Bu sebeple kalıntı bırakmaz Sert sularda bile yüksek etki gösterir. 0 ve 95 Cº aralığında güvenle uygulanabilir.
Sarımsı yeşilimsi renkte ve sert kokuludur. Solunum yollarında tahriş ve irrite edici özelliği vardır.
Mİnİmum İşlenmİş meyve ve sebzeler Taze, yıkanmış ve ağzı sıkıca kapalı uygun polimerik bir ambalaj içindeki gıdalardır.
Minimum işlenmiş meyve ve sebzeler Türkçe’de “hazır meyve sebze” veya “tüketime hazır meyve sebze” olarak adlandırılmaktadır. Minimum işlenmiş meyve ve sebzelerin kalitesi tazeleri ile aynı olmak zorundadır. Bir çok durumda minimum işlenmiş meyve ve sebze dokuları canlılığını korumaktadır. Suyun mikrobiyal yükünü azaltmak ve ürünün depolamada enzim aktivitesini indirgemek için yıkama suyuna bazı koruyucu maddeler ilave edilebilir.
Bu amaçla kabuk soymadan önce veya sonra yapılacak yıkama için 100-200 mg/l klordioksit ilave edilmesi ürünün raf ömrünü uzatır.

Klordioksit (ClO2 ) de son zamanlarda gıda endüstrisinde sanitasyon amacıyla kullanılmaktadır. ClO2 mikroorganizmaların hücre duvarlarında besin alımını etkileyerek onların ölümüne neden olur. ClO2 gıda endüstrisinde sıvı veya gaz formunda kullanılmaktadır.

Sıvı form sert yüzeylerin dekontaminasyonunda kullanılır. FDA, ClO2’nin sanitasyon ekipmanlarında min:100-max:200 ppm düzeyinde kullanılmasına izin vermektedir. Tüm haldeki meyve sebzelerin yıkanmasında ise maksimum 3-5 ppm konsantrasyonda kullanılmalıdır. 14-18 ppm’ lik ürün Elma ve Armutlar üzerine püskürtme şeklinde kullanılır.

WATEROX MANTAR ÜRETİM ÇİFTLİKLERİNDE KULLANIMI:

Klordioksit Mantar yetiştiriciliğinde en önemli faktör hastalıklarla mücadele etmektir.
Bu ancak sürekli hijyenin sağlanması ile mümkün olur ve ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Sürekli klor dioksit kullanımı ile mantar yetiştiriciliğinde en sık karşılaşılan hastalıklara kesin çözüm bulabilirsiniz.
Bunlardan bakteriyel olanlar;

Mumyalaşma hastalığı (Pseudomanas spp),
Leke hastalığı (Pseudomanas Tolaasi),
Lamel damla Hastalığı (Pseudomanas agarici),
Fungal Hastalıklar ise; Islak kabarcık (Mycogone perniciosa),
Kuru Kabarcık (Verticllum malthosi),
Yeşil Zeytin Küfü (Chaetominum globosum),
Beyaz Alçı Hastalığı (Scopularlopsis fimicola),
Kahverengi Alçı Hastalığı (Papulaspora byssina),
Yeşil küf (Tricoderma sp.),
Sarı küf (Chrysosparium spp.),
Örümcek Ağı Küfü (Dactylium dendroides),
Yalancı Domalan (Diehliomyces microspora).


İstiridye Mantarı ve Kültür Mantarı Çiftlikleri, Kompost, genel kullanım suyu, pulvarizasyon depoları, boş ve dolu oda, ekipman, araç gereç ve kıyafet dezenfeksiyonunda WaterOX (Klordioksit) kullanılır. Tüm mikroorganizmalar üzerinde düşük konsantrasyonlarda etkilidir. Dezenfeksiyon yan ürünleri oluşumu daha azdır. Demir ve manganezi hızla okside ederek ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar. Bromid ile reaksiyona girmediğinden bromat ve bromatlı yan ürün oluşturmaz. Geniş pH aralığında çalışır, suyun pH’ sından etkilenmez. dezenfeksiyon etkinliği 4-10 ph aralığındadır. Stabil formu korozif etkili değildir.

WATEROX DENİZ ÜRÜNLERİNİN DEPOLANMASINDA KULLANIMI

Klordioksit Elde edilen mikrobiyolojik bulguların sonucunda Klordioksit,su ürünlerinde, raf ömrünün uzatılmasında işleme yöntemine yardımcı bir ajan olarak kullanılmaktadır.
Artan tüketim oranlarına bağlı olarak su ürünleri de gıda zehirlenmeleri vakalarında önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Diğer gıdalarda olduğu gibi bu ürünler de hammaddenin temini, üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında uygun olmayan işleme ve depolama koşulları nedeniyle insanlarda hastalıklara ve gıdalarda bozulmaya neden olan pek çok mikroorganizma ile kontamine olabilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde gıda kaynaklı mikrobiyal zehirlenmelerin yaklaşık % 11’inin su ürünlerinden kaynaklandığı ve gıda zehirlenmelerinin % 25’inden sorumlu mikroorganizmaların da su ürünleri ile ilişkili bakteriyel patojenler olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle son yıllarda Klordioksit’in su ürünlerinde kullanımı ile ilgili çalışmalar da yoğunlaştırılmıştır.
Yapılan bir çalışmada klordioksit’in deniz sularında ve su ürünlerinde yaygın şekilde rastlanan Vibrio parahaemolyticus üzerinde de etkili bir antimikrobiyal ajan olduğu saptanmıştır. Kabukluların klordioksit solüsyonuna daldırılması işleminin, karideslerin Klordioksit, solüsyonuna daldırılması işlemine kıyasla pH değerinde daha fazla düzeyde bir artışa neden olduğu saptanmıştır. Nitekim yapılan çalışmalarda bütün ve parçalanmamış balık ve su ürünlerinde değişik düzeylerdeki mikrobiyal popülasyonun Klordioksit, uygulaması ile tamamen öldürülebildiği saptanmıştır.
Başvuru / tedavİ Dozaj seviyesi mg / lt. ClO2 ppm) Tavsİyeler Balık yumurtası yıkama Canlı balık taşınması Gölet ya da havuzlarda Hastalıkların önlenmesi Yıkama donatımı / hijyen Yakalanan balıkların buz Içerisinde taşınması Balıkların buz içinde genel Depolanması Yıkama suyu işlemlerinde Gölet ya da havuzlarda balık Veya karides hastalıklarının tedavisinde Balık ya da karidesin olmadığı gölet yada havuzlarda hastalık varsa Balık ya da karidesin olmadığı gölet kanallarında 5 Dakika boyunca yumurta yıkanarak ardından kuluçka göletine transfer edilmeli.
Transfer tankına dağıtımdan emin olun. Clo2 seviyesinin düzenli kontrolü. Suya daldırarak en az 1 saat mümkünse bekletin.
Donma öncesinde suya clo2 eklenir kullanımda parça buz tercih edilir. Donma öncesinde suya clo2 eklenir kullanımda parça buz tercih edilir. Sürekli tedaviyi sürdürmek için düzenli olarak havalandırıcılar ile iyi karışmasını sağlayın.
Başlangıçta havalandırıcıların faaliyet gösterdiği akşam saatlerinde ürün ekleyerek karıştırın 24 saat düzenli olarak devam ettirin. Havalandırıcıları çalıştırarak havuzlarda kullanın, su kanallarının boş olması anında kanalları iyice spreyleyerek temizlemek gerekli. 2- 5 0.02 0.01 250 100 100 50 0.02 3 250

WATEROX kağıt ve TEKSTİL BEYAZLATMA TESİSLERİNDE KULLANIMI

Klordioksit Tekstil sektöründe, klordioksit etkin bir beyazlatma / ağartma ajanı olarak aktif olarak kullanılmatdır. Kağıt imalatının temel hammaddesi, genellikle odundan elde edilen, kağıt hamurudur. Odunun ana içeriği selüloz, yarı-selüloz ve lignindir. Selüloz ve yarı-selüloz, kağıdı oluşturan lifli yapılardır. Lignin ise amorf ve yüksek polimerize bir yapıdadır, ve temel işlevi, selüloz ve yarı-selülozları birbirine yapışık tutarak odun yapısını oluşturmaktır. Oduna koyu rengi veren de lignindir, dolayısıyla kağıt imalatında temel ilke, lifleri birbirinden ayırmak ve koyu rengi ortadan kaldırmak olduğu için, kağıt hamuru imalatının başlıca amacı lignini ayırmaktır. Polyamid (naylon), Akrilik, Pamuk, Keten, Pamuk–Polyester beyazlatmada ağartıcı olarak kullanılır.

WATEROX CIP (CLEANıNG IN PLACE) TEMİZLİKTE KULLANIMI

Klordioksit Üretim bandının veya kapalı devrelerdeki alet ve ekipmanların sökülmeye gerek duyulmadan çalkalama suyu ve klordiosit çözeltisinin üretim hattında sirkülasyonu ile yapılarak temizlenebildiği otomasyonlu temizlik yöntemine CIP (Cleaning In Place: Yerinde temizleme) denir.
CIP temizleme sistemiyle işletme içerisinde yüksek bir sanitasyon standardı yakalanabilmektedir.
Personelin tehlikeli kimyasal maddelerle direkt temasını azaltması açısından son derece önemli olan bu yöntem, uzun boru hatları ve geniş hacimli tankların temizlenmesinde kolaylıkla kullanılır. CIP verimliliği 5T’ye bağlı olarak işler: time (zaman), temperature (sıcaklık), titration (titraj), turbulence (türbülans, çalkantı) ve technology (teknoloji). CIP kuru bir şekilde de yapılabilir, bunun amacı etrafın ıslanmasını önlemektir.
CIP yöntemi ön yıkama, deterjanla yıkama, ara çalkalama, dezenfeksiyon veya strerilizasyon ve son yıkama olmak üzere 5 aşamadan oluşur:
1. - Ön Yıkama : Kaba kirler giderilir.
2. - klordiositle Yıkama: Kir kalıntıları uzaklaştırılır.
3. - Ara Çalkalama: Deterjan kalıntıları yok edilir.
4. - Dezenfeksiyon veya Sterilizasyon: Geride kalan mikroorganizmalar öldürülür.
5. - Son Yıkama: CIP çözeltileri tamamen uzaklaştırılır.

WATEROX SOĞUTMA KULELERİNDE VE KLİMALARDA KULLANIMI

Klordioksit Soğutma kulelerindeki sular, zamanla havada bulunan çeşitli toz, polen vb. maddelerin etkisinden ve organik maddelerden dolayı kirlenmektedir. Bu kirlilikler zamanla ısı dönüştürücü kısımların biyofilm (şlaym) ve yosunla kaplanması na sebep olur. Bu gibi sebepten dolayı zamanla ısı geçişi kalitesi düşer. Bu durumda ısı diski etrafındaki basınç düşmeye başlar ve böylece pompaya daha çok yüklenilmeye başlanır. Bu durum birçok arızaların oluşumuna neden olur ve ayrıca sağlıklı bir soğutma suyu elde edilemez.
WATEROX kullanılarak bu ve benzeri birçok sıkıntı ortadan kaldırılır. Klima kanallarında ısı, nem ve karanlığın bir araya gelmesiyle zamanla koku üreten bakteriler oluşur. Klimanın neden olduğu lejyoner hastalığı, çok tehlikeli olabilen bir zatürree çeşididir.
Sıcak, nemli ortamlarda ve su kaynaklarında yaşayabilen bir bakteri olan ‘legionella’ isimli bakteri bu hastalığa neden olur. Bakımı yapılmayan klima sistemlerine yerleşen ve çoğalan bu bakteri, klima tarafından oda havasına dağılır. Bakteri içeren bu havanın solunmasıyla zatürree meydana gelir. Dezenfekte edilmeyen klimalar, solunum yolları rahatsızlıklarının, alerjik hastalıkların oluşmasına neden olur.
WATEROX ile dezenfeksiyonu yapılmış klimalarda bu tür sorunlar ortadan kalkar.
Taşlaşmayı (Kireç) Önleyici Kimyasallar: Soğutma Sistemlerinde Kireçlenmenin ve Biyolojik Aktivitenin Önlenmesi; Soğutma kuleleri, mikroorganizmaların yerleşip çoğalmaları için gayet elverişli ortamlardır. Biyofilmler soğutma kulelerinde kapalı döngü ve soğutma suyu sistemlerinde antimikrobiyal ajanlara ve temizliğe dirençli olan yerleşmiş mikroorganizma topluluğu şeklinde bir problem olarak ortaya çıkar.
Kısa bir süre içerisinde biyofilm (çok sayıda bakterinin, Legionella, yosun, plankton ve sapsız bakterilerin) bir yüzeye tutunarak oluşturdukları kompleks yaşam formu oluşturabilen bakteriler, soğutma sistemi içerisindeki yüzeyleri kaplayarak ısı transfer veriminin düşmesine sebep olurlar. Soğutma kulelerinizde yosunlaşma ve biyofilm oluşumunun önlenerek, ısı kayıplarının engellenmesi için sistemde iyi bir ürün kullanılması gerekmektedir. Bilindiği gibi soğutma kuleleri ve chiller devreleri, ısı transferi gerçekleştirmek amacıyla kullanılırlar. Isı transfer yüzeyinin kireç tabakasıyla kaplandığı bir soğutma sisteminin, temiz bir sistem ile aynı soğutma verimini yakalayabilmesi için daha fazla elektrik enerjisi harcayarak fanlarını veya kompresörlerini daha fazla çalıştırması gerekmektedir ki bu durum büyük ekonomik kayıplara neden olur.
Soğutma sistemlerinizde korozyonun önlenmesi için Waterox (CLO2 ) kullanılasını tavsiye ediyoruz. Kullanılacak Chlorine Dioxide ClO2 solution --- 0.2 - 0.5 ppm

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR