Klinik muayene yöntemlerinin uygulanması sırasında, teşhise yönelik uygulamalarda bölgenin ya da ilgili eklemnin hareketsizliğini sağlamak için ayak bandajı kulanılmaktadır.
Bu modilde hayvanlarda çıkık, kırık vakalarının yanı sıra tendon dikişi uygulamalarında bölgenin veya ilgili eklemin hareketsizliğini sağlamak adına bandaj uygulama teknikleri kullanılmaktadır.
Zedelenmiş veya kırık, çıkık olmuş bölgelerin aşırı ve kontrolsüz hareketlerini önlemek için uygulanmaktadır. Bu uygulama ile hayvanlar hem ağrı hissetmez hem de daha hızlı iyleşme sürecine gireceğinden zedelenen dokunun da desdetlenmesini sağlar.
Ayak bandajı uygulamasında oldukça nazik ve dikkatli olunmalıdır. Bandaj tüm hayvan türlerinde özellikle ekstremitelerdeki hareket oluşumuna katılan sert ve yumuşak dokuların ortopedik problemlerinde uygulanmaktadır.
Belirli aralıklarla yapılacak olan sığır tırnak bakımı ile tırnak yapısı kolaylıkla kontrol altına alınabilmekte böylelikle, birbirinden farklı hastalıklara karşı hayvanlar korunabilmektedir. Tırnak bakımı tamamlandıktan sonra hayvanların tırnağını elverişsiz ortamlardan kurtarma ya da muhafaza etmek amacı ile kullanılan hayvan ayak bandajı modelleri değişiklik göstermektedir. Tırnak malzemeleri ile düzeltilen tırnak, pansuman sonrasında su, toz, dışkı ve idrar gibi faktörlere karşı ayak bandajları ile sarılmaktadır. Solüsyon ile kaplanmış olan sargı bezi olarak bilinen ayak bandajları farklı renk seçeneklerine sahiptir. Maksimum dayanıklılığa sahip yapışkanlı hayvan ayak bandajı, ayak bandajı ziftli ve Kerbl hayvan tırnak bakım yapışkanlı bandaj çeşitleri çok satan ayak bandajı çeşitleridir.
Bandaj Uygulamasında Genel Kurallar
Ayak bandajı kan dolaşımını engellemeyecek şekilde, uygulandığı bölgenin her yerine eşit oranda basınç yapılarak sarılır. Hayvanların hareketleri ile yer değiştirmemeli ve açılığ dağılmamalıdır.
Bandajların kurallara uygun bir şekilde yapılması için, hayvanın genel anestezi altında bulunması veya nöroleptik bir ilaç uygulaması gerekli olacaktır.
Ziftli Ayak Bandajı Uygulama Tekniği
Humerus, femur kırıklarında alçılı bandaj uygulaması bazı güçlüklere neden olacağından, direk deri üzerine yapıştırılan ziftli bandaj öncelik kazanmaktadır. Ziftli ayak bandajı uygulamasında hayvan genel anesteziye alınarak bandaj uygulanacak olan yer trıaş edilir.
Zift bir eritme kabında eritilir ve içinde kaynar su bulunan bir kabın içine konur. Önceden hazırlanan bez şeritleri iki ucundan tutularak düzgün bir şekilde eriyen ziftin içinden geçirilerek, kırık kemik yönünde deri üzerine yapıştırılır.
Ziftli ayak bandajı, küçük hayvanlarda 3 hafta, büyük hayvanlarda ise, 1,5-2 ay yerinde bırakılır. Sonrasında sıcak su ile ısıtılarak yumuşatılır ve yerinden kolaylıkla çıkartılır.