ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR

Fiğ Tohumu


Fiğ tohumu yaklaşık 150 türü bulunan ve tek yıllık baklagil yem bitkisidir. Fiğ bitkisinin ana vatanı Akdeniz, Asya ve Avrupa ülkeleri olmuştur. Fiğ türlerinin ne zaman kültüre alındığı bilinmemektedir. Fiğ türleri geniş adaptasyon yeteneğine sahiptir. Akdeniz ülkelerinde, Avrupa’nın orta ve kuzey bölgelerinde, Amerika Birleşik Devletlerinde ve Ortadoğu ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilir.

 

Fiğ tohumu türleri çoğunlukla kaba yem elde etmek amacı ile yetiştirilir. Ancak, tohumları yüksek oranda protein içerdiğinden kesif yem amacı ile de yetiştirilir. Fiğ bitkisinden elde edilen ot hayvanlarda şişmeye neden olmaz. Çiçeklenme döneminde biçilen fiğ kuru otunda yaklaşık %12-20 ham protein, %6-10 ham kül, %25-26 ham selüloz ve %45-46 azotsuz öz madde bulunmaktadır. Ülkemizde ve dünya üzerinde yetiştirilen fiğ türleri ise şu şekildedir;
 

Macar Fiğ
 

Kışa en dayanıklı fiğ türü olarak bilinir. Yarı dik olarak gelişen bitki arpa, buğday, çavdar ya da yulaf ile karışımla da ekilmektedir. Kuru şartlarda da yem üretimi için uygun bitkilerden biridir. Kireççe zengin ve orta ağır topraklarda iyi gelişmektedir.
 

Macar fiğ bitkisinin ekim derinliği 5-8 cm olmaktadır. ot üretimi için 1-12 kg tohum atılır. Tohum üretimi için ise 8-10 kg tohum atılır. Ekimle birlikte DAP gübresi önerilmektedir. Kuru şartlarda kuru ot verimi 700-1000 kg, sulu şartlarda kuru ot verimi 1000-1500 kg, yeşil ot ve silajda ise bu oranlar 6-7 kat artmaktadır.


Adi Fiğ Biyolojik Özellikleri


Gelişme tabiatı, kıyı bölgelerinde kışlık ya da yazlık, iç bölgelerde yazlık olarak gelişir. Yaşama süresi ise tek yıllıktır.


Morfolojik Özellikleri


Sap Uzunluğu: Kışlık ekimlerde 130-150 cm, yazlık ekimlerde 50-70 cm


Büyüme Karakteristiği: Yatık


Yaprak Karakteri: Tüysüz, Bir dalda 10-16 yaprak bulunur.


Çiçek Rengi: Mor


Çiçeklenme Kabiliyeti:
Orta Erkenci


Bakla İriliği: Orta irilikte her baklada 5-6 tohum bulunmaktadır.


Tohum Tutması: İyi


Tohum Rengi ve Şekli: Koyu Gri


Kışa Dayanma:
-5, -8 dereceye dayanabilmekte.


Kuraklığa Dayanma:
İyi


Tane Dökmeye Dayanma:
İyi


Küllenmeye Dayanma:
İyi


Yaprak Lekesine Dayanma:
İyi


Protein Oranı:
%15-18 (ot) / %26-27 (tane) 1000


Tane Ağırlığı:
47-48 gr

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR