Trokar Nedir Ne İşe Yarar?
Trokar vücutta gerçekleştirilecek olan cerrahi uygulamalar için kullanılacak cerrahi aletlerin vücuda girmesi için vücutta delik açılması amacıyla kullanılan cerrahi bir alettir. Uç kısımları sivri ve keskindir. Trokar en fazla laparoskopik cerrahi operasyon yapılacağı zaman kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise trokarlar, laparoskopik aletlerin karın içerisine rahat bir şekilde girip çıkarılmasına müsaade ederken, aynı anda içeride bulunan karbondioksit gazının da dışarı kaçmasına engel olmaktadır. Trokarlar üç temel ve önemli parçalardan meydana gelmektedir. Parçaları ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kanül
- İçlerinden geçen obtrator
- Kanüle monte edilen valf
Bu parçaların trokarın üç önemli parçasıdır. Obtratorun uç kısımları sivri konik biçiminde, kesin, künt veya otomatik bıçak biçiminde farklılık gösterebilmektedir. Trokar makas, zımba ve benzeri cerrahi aletlerin daha sonra yerlerştirilmesi ve kullanılmasını basit hale getirmek için bir aracı vazifesi görmektedir. Trokarların türleri mevcuttur. Tek kullanımlık plastik olan trokarlar ve uzun ömürlü olan metal trokarlar mevcuttur. Trokar hayvanlarda şişme meydana geldiğinde kullanılan ve gerekli olan bir alettir. Trokar bir kanül ve içerisinde rahatça hareket ettirilebilen bir stileden yapılmış olan, stilenin sivri olan ucu kanülü geçen ve sap kısımları avuç içinden tutularak yumuşak dokuların delinmesine ve vücuttaki sıvının boşaltılmasına yardımcı olan bir cerrahi alet olarak nitelendirilmektedir.
Trokar hem insanlara yapılan müdahale esnasında hem de hayvanların müdahalesi esnasında kullanılmaktadır. Hastada gaz veya sıvı birikmesi meydana gelmişse trokar yardımıyla bir aspirasyon tüpüne bağlanabilir. Bu işlem hastanın neyi olduğu belirlenene kadar onun durumunu stabilize etmek amacıyla kullanılmaktadır. Gereken müdahalelerin yapılmasının ardından trokar kullanımından meydana gelen ufak deliklere dikiş atılıp kapatılır. Trokarların kullanım amaçlarına ve bölgelerine göre ebatları, boyutları ve kalınlıkları farklıdır. Hayvanlarda kullanılmasının nedeni ise küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda şişkinlik problemlerinin giderilmesi için kullanılmasıdır. Genel olarak akut şişkinliklerden meydana gelen hallerde kullanılır. Trokarlar genellikle 3, 4, 5, 7, 10, 12, 15 milimetre çaplarında olmaktadırlar. Kullanım amaçlarına ve yerlerine göre uygun olan trokar alındıktan sonra kullanılması gerekmektedir.
Trokarlar ayrıca mumyalama uygulaması esnasında kullanılmaktadır. Trokar mumyalama uygulamasında gerçekleştirilecek olan arteriyel mumyalama için venöz erişim yapılabilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Etiketler: trokar nedir ne işe yarar
Şubat 22, 2023
Listeye dön