Traumatic Reticuloperitonitis (Hardware Disease): Nedenleri ve Koruyucu Tedbirler
İneklerde travmatik retiküloperitonit, ineklerin çivi, tek ve retiküler duvarı olumsuz etkileyen öteki metal olmayan materyalleri yutması ile meydana gelir. Sivri uçlu olan nesneler retikulumun delinmesine yol açar. Bu durum neticesinde de sindirim sıvısının ve bakterilerin periton boşluğuna erişmesine yol açar. Bu alana giriş yapan sıvı peritonite ve çoğunlukla karında yapışkanlıklara yol açabilir. Klinik semptomlar içerisinde rumenoretiküler atoni, süt üretiminde düşüş ve karın ağrısı semptomları yer alır. Tedavi işlemi duruma göre tıbbi ya da cerrahi olacak şekilde uygulanabilir.
İneklerde travmatik retiküloperitonit, çoğunlukla ineğin yuttuğu sivri bir objenin delik oluşturması neticesi meydana gelen, retikulum duvarında lokalize bir enfeksiyondur. En yoğun şekilde karşı karşıya kalınan klinik semptomlar içerisinde yem tüketiminde ve rumen hareketliliğinde düşüş yer alır. Ayrıca çok az ateş, sindirim gerçekleşmemiş dışkı ve ağrı semptomları da sıkça görülen durumlar arasındadır. Homurtuyu meydana getirmek için gerçekleştirilen yabancı nesne testleri klinik kontrolde mühim bir aşamadır. Retikulumun inflamatuar lezyonlarını tespit etmek amacıyla ultrasonografik değerlendirme yapılması doğru olandır. Gerçekleştirilen radyografi sayesinde yabancı nesnelerin varlığı görüntülenir. Travmatik retiküloperitonit, rumen mıknatısı ve antimikrobiyal tedavi işlemiyle ortadan kaldırılır. Tıbbi tedaviye cevap verilmediğinde laparorumenotomi bir alternatiftir. Rahatsızlık, seçici yiyiciler olmaya meyilli olan kedi ve koyun gibi öteki geviş getirme özelliği olan canlılarda çok daha düşük görülür.
Yutulmuş olan teller, silajı kapatan brandaları bastırmak amacıyla kullanılan kesik lastiklerden ve öteki metal parçalardan kaynaklı olabilir. Üretim mekanizmalarında çoğunlukla tel örgü kullanılır. Alüminyum ve öteki manyetik olmayan yabancı nesneler enderdir.
Çivi ya da tel parçaları gibi yutulma ihtimali olan metal objeler direk retikuluma inerek duvarı deler. Bu durum sonucunda ise travmatik retiküloperitonit meydana gelebilir. Retikulumun kasılmaları, yabancı nesnenin duvardan içeri geçişini daha kolay hale getirir.
Ruminantlarda Travmatik Retiküloperitonit’in Önlenmesi
Travmatik retiküloperitonit engel olma önlemleri içerisinde balya teli tercih etmekten uzak durmak, metal objeleri uzaklaştırmak için yemi mıknatısların üstünden geçirmek, inekleri yeni inşaat yerlerinden uzaklaştırmak ve eski bina ve çitleri tamamı ile kaldırmak bulunur. Ayrıyeten, mıknatıslar ağızdan da yapılabilir. Bütün ineklere yaklaşık 12 aylık dönemde mıknatıs verilmesinin bu rahatsızlığı minimuma indirdiğine dair kanıtlar mevcuttur.
Etiketler: travmatik retiküloperitonit
Temmuz 17, 2025
Listeye dön