Abomasum, sığır gibi geviş getirme özelliğine sahip olan hayvanlarda yer alan dördüncü midedir. Doğum sonrasındaki dönem içerisinde özellikle de süt sığırlarında, gaz birikimi yaşanmaktadır. Gaz birikimi kaynaklı abomasum yer değiştirerek karın boşluğunun sol veya sağ tarafına kayabilmektedir. Abomasum ayrıca kaburgaların alt kısmına doğru yükselme eğiliminde olabilmektedir.
Yavrulamadan 14 gün önce ve dört hafta ardına dek olan dönemde süt ineklerinde iştahsızlığın ve süt veriminin düşmesinin en fazla görülen sebeplerinden biri abomasumdur.
Abomasumun yerinden kayması için bazı yaygın risk etkenleri mevcuttur. Bunlar içerisinde yavrulamada çok fazla kondisyonlu inekler, subklinik ya da klinik hipokalsemj, yavrulama ardından ineğin beslenmesinde yem ile alakalı fazla konsantreler, diyette uzun lif noksanlığı ve yavrulamanın hemen ardından gelen aşamada yeterli olmayan geçiş diyeti bulunur. Bu oluşum, diyette aşırı derecede konsantre yemlerin çok hızlı bir biçimde ilave edilmesi, eş zamanlı rahatsızlık, mesela plasentanın kalması, metritis ve Primer ketozis, abomasumun harekete geçmesi için aşırı derecede alana neden olan büyük yavrular ya da ikizler, doğum ardındaki aşamada negatif enerji dengesi, bilhassa yem bariyeri alanı sınırlı olduğu zaman ilk laktasyon evresindeki sığırlarda sosyal ve metabolik stres oluştuğunda ortaya çıkar.
Holstein inek cinsi gerek mevcut vücut yapısı gerek de yüksek süt verimine bağlı gelişim gösteren metabolik stresden dolayı bu hastalığa daha yatkındır. Doğum sonrası abomasumun yer değiştirmesi riskinin yükselme eğiliminde olmasında bu özellikleri etkili olmaktadır. Öteki süt sığırlarında da abomasumun yerinde değişiklik olabileceği unutulmamalıdır. Konsantre yem ile kaba yem arasında denge sağlanamayan rasyonları tüketen hassas ineklerde de bazen abomasumun sağa kayarak dönme durumunun yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Belirtiler
Bu rahatsızlıkta karşı karşıya kalınan semptomlar, hayvanın iştahsız olması ve yeni buzağılamış bir süt sığırının veriminde yaşanan ciddi düşüşlerdir. Sığırlarda rastlanan ve genel olarak konsantre yemlere karşı ilgide azalma ile açığa çıkan geçici iştahsızlık aboomasumun belirtilerindendir. Hayvanlar yem tüketimini bu evrede tamamen bırakmamakla birlikte, yem seçerek tüketme eğilimindedir. Fakat bu durum alım seviyesini düşürmüş olsa da geçerlidir.
Bu geçici iştahsızlık durumu, bütün sığırların sekonder ketozis meydana getirmesi sebebi ile görülür. Yani sindirilen besinlerin emiliminin gerçekleşmemesi ya da emilim için bağırsaklara ulaşmaması sebebi ile enerji kaynağı olarak sırtlarındaki yağı kullanmaktadırlar.
Abomasumun bedensel olarak yerinin farklılaşması ve fazla genişlemesi ağrılı bir durumdur. İneğin bütün midelerinin hareket yeteneğinin düşmesine sebep olur.
Sığır, rumen doluluğu noksanlığı sebebi ile hızlı bir şekilde vücut kondisyonunu yitirir ve boş bir görüntüde olur. LDA’ya sahip olan bazı sığırlarda, soldaki son üç kaburga dışarıya doğru çıkabilir. RVA, yani midenin sağ bölümünde yukarı doğru yer farklılığı olması ve aynı zamanda bükülmesi halinde, sığırlar saatler içinde ağır hastalanır. İçe geçmiş gözlerle beraber görülen şok belirtileri, halsizlik ve bükülmüş abomasum içinde sıvı birikmesine bağlı olarak karın bölgesinde fark edilir bir gerginlik oluşmasına neden olmaktadır.