İneklerde Ayak Hastalıkları ve Topallık: Sıklıkla Görülen Sorunlar ve Bakım Yöntemleri

ineklerde ayak hastalıkları

İneklerin ayaklarında meydana gelen rahatsızlıklar, bu sektörde faaliyet gösteren kişilerin sıkça karşı karşıya kaldığı problemler içerisinde bulunur. Bilhassa süt ineklerinin ayaklarında karşılaşılan rahatsızlıklar, ineklerin kilo kaybı yaşamasına yol açabilir. İneklerde karşı karşıya kalınan ayak sorunları süt veriminde düşüş yaşatmaktadır. Ayrıca beslenme düzeninde bozulma, üreme performansında gerileme ve hayvanın genel yaşam süresinin kısalması gibi olumsuz sonuçlara da neden olmaktadır. Bu neden ile yetiştirilen ineklerin ayaklarının periyodik olarak gözden geçirilmesi gerekir.

İneklerde Ayak Hastalıkları Nelerdir?

Hayvan yetiştiriciliğinde mühim bir konuma sahip olan ineklerde sıkça karşılaşılan ayak rahatsızlıkları; ineklerin sağlık durumu, konforu ve verim seviyesi üstünde kötü tesirler oluşturabilir. İneklerin yoğun bir şekilde karşılaştığı ayak rahatsızlıklarının sebepleri değişiklik sergileyebilir. Fakat ayak rahatsızlıklarının doğru teknikler ile tedavisinin yapılması, inek sağlığı ve verimi bakımından oldukça mühimdir.

Çatlak Ayaklar

İneklerin ayaklarının alt tarafında farklı nedenler ile çatlama olabilir. Ayak tabanında meydana gelen derin çatlaklar, rahatsızlık oluşturacak ağrıya sebebiyet vermektedir. Enfeksiyon riski ve hayvanın hareket kabiliyetinde kısıtlamalara da çatlaklar yol açmaktadır. İneklerin çatlak oluşan ayaklarının tedavisinin yapılması için etki altında kalan alanın temizlenmesi, düzeltilmesi ve ideal bir pansuman ya da muhafaza edecek kaplama tercih edilmesi gerekli olabilir.

Ayak Ülserleri

Ayak ülserleri, ineklerde yoğun bir şekilde karşılaşılan problemlerden bir diğeridir. Ayaklar fazla yumuşak ya da fazla sert bir forma sahipse çatlaklar oluşabilir. Meydana gelen çatlaklarsa ayakta iltihap, apse ya da taban ülseri meydana gelmesine yol açabilir. İneklerin uzun süre baskı altında olması, nemli ve kirli zeminlerde yaşamını sürdürmesi ya da dengesiz beslenmesi, ayak ülseri oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Ayak ülseri tedavisi yapılırken, temizlik ve hijyen şartlarının oluşturulması ve veterinerin tavsiye edeceği bir pansuman, ilaçlar ya da ayak blokları tercih edilebilir.

Ayak Çürüğü

Çoğunlukla sert tabanlı ayaklarda ortaya çıkan bu hastalık, genel olarak duraklı barınaklarda ya da talaşın çok fazla yer verildiği ortamlarda ortaya çıkar. Ayak çürüğü ayağın üst kısmında saç çizgisinden aşağı doğru ilerleyen ve ayakta nispeten yüksek iltihaplara yok açabilen çatlaklar ortaya çıkmasına yol açabilir. Ayak çürüğü tedavisi yerine getirilirken antibiyotik kullanımının yanında bölgesel tedavi gerçekleştirilmesi de gerekebilir. Hasar gören bölge temizlenerek çatlaklar tan manası ile arındırılmalıdır. Antibiyotik ya da antiseptiklerin belli şekillerinin uygulanmasının ardından ayak hijyenik bir bez ile sarılarak bir müddet kuru olması sağlanmalıdır.

Ayak Artriti

İneklerdeki ayak artriti, ayak eklemlerinde enfeksiyon ortaya çıkması ile karakterize olan bir sorundur. Sert yerler, yeterli olmayan temizlik şartları, yaralanmalar ve hatalı beslenme ayak artriti tehlikesinin yükselmesine yol açar. Ayak artriti tedavisi yapılırken antibiyotik, ağrı kesici ve antienflamasyon ilaçların yanında temizlik şartlarının da oluşturulması mühimdir.

Etiketler: ineklerde ayak hastalıkları ve topallık
Temmuz 14, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR