İneklerde Rahim Sarkması Neden Olur?
Sığırlarda karşı karşıya kalınan rahim problemleri yetiştiricilerin zarar etmesine neden olan durumların başında yer almaktadır. En fazla karşılaşılan problem olarak rahim yangısı söylenilebilir. İrinli rahim yangısı, eşin atılmaması ve rahim fırlaması yetiştiricilerin karşılaştığı öteki mühim problemlerdir.
Prolapsus uteri, doğumu izleyen çoğunlukla ilk 6 saatlik zaman dilimi içinde meydana gelen bir oluşumdur. Bazen 12 ila 18 saat ardından meydana geldiği görülmüştür. Uterus dışarı doğru sarktığı vakit iç kısmı bakıldığı zaman fark edilir hale gelir. Bu kısımda mantar gibi görünen kotikedonlar dikkat çeker. Genellikle buzağı zarları da kotelidonların üstüne yapışık durumdadır.
Prolapsus uteriye neden olan durum rahimin tonusunu kaybetmesidir. Bu hastalığın meydana gelmesine sebep olan durum ise genellikle kalsiyum yetmezliğidir. Kalsiyumun yeterli olmaması nedeni ile gevşek duruma gelen, hareketsiz olan yani kontraksiyon gerçekleştiremeyen rahim tonusunu yitirir ve dışarı sarkar. Bilhassa yaşlı, birkaç tane doğum gerçekleştirmiş sığırlarda karşılaşma ihtimalinin yükseldiği bilinmektedir. Bu oluşum zaten hipokalsemi ile benzeşmektedir. Güç doğumların gerçekleştiği sığırlarda, buzağının fazla zorlayıcı bir şekilde çekilmesi halinde uterusun vajina dışına çıkmasıyla sonuçlanan prolapsus uteri vakaları meydana gelebilir. Çok fazla zayıf veya çok fazla şişman sığırlarda meydana gelme olasılığı daha fazladır. Dışarı sarkmış olan rahim git gide şişlik ve öteki yangı semptomlarıyla görülür. Etraftan kaynaklı olan travmatik tahribatlar bazı zamanlarda kanamaya neden olabilir. Her geçen zaman problemin ilerlemesi, riskli boyutlara erişmesi manasına gelir. İmkan dahilinde hızlı bir biçimde erken müdahaleyle prolapsus uteri’ye zarar verilmeden tedavi uygulanabilir.
Sarkan rahim veteriner tarafından yerine yerleştirilir. Rahimin tekrardan yerine yerleştirilmesinden sonra sığırlardaki vulvaya geçici dikiş atılır ve uygun sürenin sonunda dikişler alınırken, işlem sonrasında da en az 5 gün süreyle antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Bu süreçte yangıyı ortadan kaldıracak kortizon olmayan bir anti enflamatuar ilaç verilmesi faydalı olacaktır.
Erken ve uygun bir müdahaleyle problem ortadan kaldırılmış ve sığır yeniden gebe kalmaya hazır olabilir. Hazırlayıcı nedenler bulunmadıkça sonraki doğumlarda benzer durumların yinelenmesi gibi bir durum olmamaktadır. Diğer bir taraftan gerçekleştirilen incelemelerde prolapsus uteri durumlarında bir genetik yatkınlık olduğu görülmemiştir.
Etiketler: ineklerde rahim sarkması neden olur
Temmuz 22, 2025
Listeye dön