Dehorning & Disbudding: Yöntemler, Acı Yönetimi ve Refah Açısından Yaklaşım

dehorning & disbudding yöntemler

Çağdaş hayvancılık uygulamalarında boynuzlar inekler bakımından farklı sorunlar meydana getirmektedir. Boyunuzu olan hayvanlar farklı yaralanmalara ve darbelere sebep olabilmektedir. Bu durum, inek yetiştiriciliğinde mühim kayıplara yol açmaktadır. Bu neden ile inek yetiştiriciliğinde boynuz köreltme tekniği tercih edilmektedir.

İneklerin boynuzları zamanla ortaya çıkar ve tırnağa benzer bir yapıya sahiptir. Boynuzların ortaya çıkması ile birlikte köreltme yapılması ideal uygulamalardan biridir. Bu neden ile, boynuzsuzlaştırma uygulaması ufak buzağılarda rahat ve başarılı bir biçimde yapılır. Boynuzları ortaya çıkmış ineklerde bu işlemin yapılması daha tehlikeli ve zorlu olmaktadır. İnekte boynuz köreltme uygulamasının imkan dahilinde erken dönemde gerçekleştirilmelidir. Bu durum, inek ile ilgilenen kişiye rahatlık sağlar ve inek etkilenmeden boynuzları yok edilir. Yavrularda boynuz köreltme uygulaması doğum ardından ilk birkaç aylık zaman diliminde gerçekleştirilmelidir. Ayrıyeten yavru sütten kesilmeden birkaç hafta evvel gerçekleştirilmesi son derece mühimdir.

Boynuz köreltme yöntemi ineklerde ilerleyen zamanlarda stresli ve tehlikeli bir işlem haline gelmektedir. Bilhassa yaşlı ineklerde boynuz köreltme yaralarının iyileşme aşaması uzamaktadır. Bu koşullar altında inek çok daha büyük bir tesir altında kalmaktadır. Boynuz köreltme tekniği de mühim ayrıntılardan biridir. Boynuz testeresi ya da makası ile işlem gerçekleştirmek ineğin çok daha büyük bir tesir altında kalmasına sebebiyet vermektedir. Şayet ineğin ufak yaşlarda boynuzlarına köreltme yapılmamış ise, ilerleyen dönemlerde bu tekniklerden birini kullanmak gerekecektir.

İneklerde Boynuzsuzlaştırma

İneklerde boynuzsuzlaştırma, profesyonellik ve deneyim gerektiren bir uygulamadır. Boynuzu kesilmesi gereken ineklerin sakinleştirilmesi ve olası kanamaların önüne geçilmesi için cerrahi müdahaleye gereksinim duyulmaktadır. Bu neden ile bu uygulamanın tecrübeli bir veteriner tarafından gerçekleştirilmesi hem siz hem de inek için mühimdir.

İneklerde Boynuzsuzlaştırma İşlemine Ne Zaman Başvurulur?

Hem kuvvetli hem de kocaman boynuzlara sahip olan büyük inekler boynuzlarıyla öteki hayvanların beslenme ve farklı gereksinimlerini engelleyerek onları olumsuz etkilemektedir. Bunların yanında kuvvetli ve sivri boynuzları olan cüsseli tosunlar ve daha sinirli hayvanlar hem diğer hayvanlara hem de yetiştiricilere oldukça büyük hasarlar verebilmektedir.

Boynuzlu inekleri bir alandan başka bir alana taşımak son derece güçtür. Boynuzu olan iri inekler, kamyon veya öteki taşıma araçlarıyla taşıma esnasında farklı sorunlar meydana getirmektedir. Bunun ile beraber boynuzların meydana getirdiği sorunların farkında olan ülkeler, boynuzu olan hayvanların satışı konusunda yasaklar uygulayabilmektedir. Bu neden ile boynuzu olan hayvanların çağdaş sığır yetiştiriciliğinde yeri sarsılmaktadır. Bu manada ineklerde boynuzsuzlaştırma gerçekleştirilmesi son derece gereklidir.

Etiketler: dehorning & disbudding yöntemler, acı yönetimi ve refah açısından yaklaşım
Temmuz 18, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR