Kuzular neden hasta olur? Kuzulara hangi aşılar yapılır? Kuzu bakımı nasıl olmalıdır? Kuzu beslemesi nasıl olmalıdır? Doğum sonrası kuzu ölümleri nasıl önlenebilir? Doğum sonrası kuzu bakımı ve beslemesi nasıl olmalıdır? Kuzulara yem ne zaman verilmelidir? Kuzular hastalandığı zaman bakımları nasıl yapılmalıdır? Kuzu bakımı ve beslemesi hakkında merak ettiğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.
Kuzuların sağlıklı büyüyebilmesi için öncelikle ağıl temizliği ve dezenfeksiyonunun yapılması gerekmektedir. Kuzuların kaldıkları ağılları günlük olarak temizlemeniz büyük bir önem taşımaktadır. Kuzuların doğmadan önce ana rahminde yaşadıkları ortam tamamen mikropsuz bir ortamdır. Kuzular doğdukları zaman mikrop ve bakterilere karşı tamamen dirençsiz olarak doğarlar. Genellikle kuzu kayıpları ise doğum sonrasında meydana gelir. Bunun nedeni ise kuzuların hijyenik olmayan ortamlarda doğması ve bu ortamlarda kaptıkları mikrop veya bakteri sonrasında vücutlarının dirençsiz kalması sonucunda kuzuyu kaybederiz.
Kuzu kayıplarının önlenebilmesi için öncelikle doğdukları andan itibaren onlara daha hijyenik bir yer hazırlamaktır.
Yeni doğan kuzuların göbek kordonu dışarıdaki mikropların vücuda girebilmesi için adeta bir giriş kapısı görevini almaktadır. Bu nedenle kuzuları mümkün olduğunca her daim hijyenik bir ortamda tutmanız gerekmektedir. Kuzuları yeni doğdukları zaman mikroplardan koruyabilmek için öncelikle göbek kordonunu 2 veya 3 santimetre kadar alttan bağlayıp keselim. Daha sonra tentürdiyotla dezenfekte etmeniz gerekir.
Yeni doğan kuzuların göbek kordonunu bu şekilde bağlamayıp açık bırakırsanız eğer pek çok hastalığa davetiye çıkarmış olacaksınız. Bu hastalıkları sıralayacak olursak eğer şu şekildedir; Göbek kordonu bağlanmadığı zaman kuzunun bacak eklemlerinde irinli veya irinsiz hastalıklar meydana gelir. Bu durumda kuzular hareket edemez ve ayağa kalkıp yürüyemezler. Bu belirtiyi gösteren kuzular gelişme gösteremez ve büyüyemezler.
Bu tarz hastalıklara önleyebilmek için kuzu bölmelerinin daima temiz tutulması ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Göbek kordonunu ise sık sık dezenfekte etmelisiniz. Bu sayede kuzuları pek çok hastalıktan ve mikroplardan korumuş olursunuz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.