Gebe İneklere Süt Yemi Ne Zaman Verilir?
Sadece doğuma yakın olan zamanda değil, tüm gebelik boyunca gebe hayvanların özel bakım ve beslemeye gereksinimleri bulunmaktadır. Gebe dişilerin erkeklerden uzak tutulması gerekmektedir. Süt verimi fazla olan gebe ineklerin doğuma 60 gün kala sağımına son verilmeli ve kuruya çıkarılması gerekmektedir. Kuruya çıkarmada, hayvana verilen yem miktarında azaltılma yapılır ve süt oranı aşağıya çekilir, günde 2 kez gerçekleştirilen sağım 1’e düşürülür, daha sonra 2 günde 1 olacak şekilde yapılır ve birkaç günün ardından sağım tamamen durdurulur. Doğum gerçekleşene kadar sağılan ineklerin bir sonraki laktasyonundaki verimlerinde düşüş yaşandığı görülmektedir. Bu sebepten dolayı bir sonraki laktasyona hazırlanabilmek için memelere gereken dinlenme zamanının verilmesi şarttır. Ayrıyeten ineğe verilen besin maddelerinin süt üretimi yerine, karnında bulunan buzağının büyümesi için kullanılması sağlanır. Sağım boyunca vücut yapısında bozulma meydana gelen hayvanların, kuru dönemde vücut yapılarının düzelmesi ve bu durumla bağlantılı olarak doğumun kolay bir hale gelmesi sağlanır.
Mera ve çayırda ineklerin açık hava ve güneş ışığında serbest bir şekilde gezinmeleri hamilelik üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Sürekli olarak mera ve çayırda bulunmayan özellikle düvelerin hareket etmeleri sağlanmalıdır. Gebe olan hayvanların ara ara ışığa çıkarılması gerekmektedir. Ahır düzenli olarak havalandırılmalı, sıcaklığı ve kuruluğu ideal koşullarda olmalıdır. Temiz olmayan ahır ortamı, yetersiz ve tek taraflı besleme hastalıklara karşı zemin hazırlayıcı niteliktedir. Gebe ineklerin bilhassa ileri gebe olan ineklerin arka bölümlerini sürekli olarak alçak tutmaları zararlıdır.
Gebe düvelerin son 2 aylık dönemde yemlenmesi önem arz etmektedir. Buzağı doğmadan birkaç hafta önceki yem tüketimi, buzağı doğduktan sonraki yem tüketimi üzerinde etkilidir. Aşırı yapılan besleme düvenin yumurtalıklarının yağlanmasına yol açar, düve ya güç gebe kalır ya da kısır kalır. Ayrıca süt verimi de düşük olur. Hayvanın yetersiz beslenmesi ise sindirim ve döl verimi üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır. Düveler 25 ya da 27 aylık oldukları zaman ilk buzağılarını yaparlar. Bu dönem içerisinde gelişimleri henüz tamamlanmış değildir. Bu dönemde düveler gelişimleri ve süt verimleri için ilave enerjiye ihtiyaç duyarlar. İyi kaliteli kuru yonca, silaj ve kuru ot beslemede oldukça önemlidir. Mısır silajı ile beslemesi yapılan düvelerin fosfor ve kalsiyum gereksinimleri ayrıyeten karşılanmalıdır.
Düveye ve gebe ineğe ilk aylarda özel bakım uygulamalarının yapılmasına gerek yoktur. Gebeliğin son 2-3 ayında diğer hayvanlardan ayrı tutulmalı ve yağlanma oluşumuna izin verilmeyecek şekilde vücut biçimini muhafaza edecek ve buzağının normal gelişmesini sağlayacak şekilde kaliteli kaba yem ve ek keşif yem ile beslenmelidir. Doğuma 3-4 haftalık bir süre kala süt yemi oranı her gün 0,5 kilogram artırılarak verilmeye devam edilmelidir. İneğin kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bol miktarda kaliteli kaba yem ile beslenmesi gerekmektedir. Buna ek olarak günde 2-3 kilogramı aşmayacak şekilde keşif yem verilmelidir. Gebeliğin 7. ayından itibaren yemleme konusunda özenli olunmalı ve aşırı derecede kaba yem verilmemelidir.
Etiketler: gebe ineklere süt yemi ne zaman verilir
Şubat 14, 2023
Listeye dön