Yavrular dünyaya geldiklerinde anda uygulanması gerekecek bazı konular vardır. Hazır antiserum işlemi, göbek kordonlarının iyotlu solüsyonlara sürülmesi, kolostrumların tükettirilmesi ve buzağı inekten alınarak temiz ve yaş olmayan bir ortama konumlandırılması uygulanacak olan işlemlerdir.
Yavrular doksan günlük oldukları vakit öksürük aşılarının ilki uygulanır. Karma klostridyum aşıları ve ilk brusella aşıları da yavrular doksan günlük oldukları vakit uygulanan aşılardır. İlk brusella aşılarının yapılma yeriyse gözdür.
Yavrular 3,5 aylık olduklarında Pasturella ve virüslere karşı da öksürük aşı işlemleri tekrardan yapılır. Bu evre içinde iken karma klostridyum aşısı da yeniden uygulanır.
Yavrular 120 güne yaklaştıklarında ilk şap aşıları uygulanır. Bu aşılama her 120 günde olacak biçimde yapılarak sekiz ve on ikinci aylarda tekrardan yapılır. Sonrasında şap aşısı da yüz seksen günde bir olacak biçimde devam ettirilir. Böylece yavrular tam anlamıyla bağışıklıklarını kazanabilirler.
Buzağılara Aşı Yapmanın Önemi Nedir?
Buzağılarda beslenme ve bakım gibi aşı işlemi de oldukça önemli bir konumdadır. Yavruların aşı işleminin ne kadar önemli olduğunu aşağıdaki şekilde açıklamak mümkündür:
Buzağılara aşı yapılması, yoğun çiftlik yerlerinde veya evcil canlı sınıflarında rahatsızlık kontrollerinin temel bileşeninden bir tanesidir. Aşı işlemleri, buzağılarda karşılaşılan bulaşıcı rahatsızlıkları önler veya tesirlerini azaltır. Bu durum, buzağıların sağlıklarının muhafaza edilmesini ve elde edim randımanlarını artırır.
Bulaşıcı rahatsızlıklar, canlı sınıfları için büyük bir tehlike oluşturabilir. Özellikle canlılar içerisinde çabuk bulaşan salgın rahatsızlıklar, ciddi mali eksikliklere yol açabilir. Aşı işlemleri, bulaşıcı rahatsızlıkların önlenmesinde de büyük bir roldedir ve bulaşıcı rahatsızlıkların geçmesini engellemeye destektir.
- Halkın Sağlığı ve Besinlerin Güvenirliği
Canlılarda oluşan birtakım rahatsızlıklar insanlara da geçebilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, kuş gribi gibi zoonotik rahatsızlıklar, insanlara bulaşabilen ve büyük sağlık sorunlarına yol açabilen rahatsızlıklardır. Bu ve buna benzer rahatsızlıkların kontrollerinin temin edilmesi gerek canlıların gerek de halkın sağlıklarını muhafaza etmek açısından mühimdir. Gerek canlıların gerek kişilerin sağlıklarının muhafaza edilmesi yönünden aşı işlemi hususunda dikkatli olunmalıdır. Aşılama takvimleri planlanmalı ve bu takvimler ihmal edilmeden uygulanmalıdır.
Buzağı Bakımı Nasıl Gerçekleştirilmelidir?
Süt sektöründe sürünün devamlılığının temin edilmesi çok mühimdir. Devamlılığı temin etmenin vazgeçilmeyecek unsurları içerisindeyse yavruların bakımları bulunur. Yavruların bakım döneminde yapılması gerekli olan dikkat ve temin edilen başarı ilerleyen dönemde sürülerin sağlıklarını ve devamlılığını mümkün kılacaktır.
Yavruların beslenme ve bakımlarında işletmelerin arzu ettikleri başarıya erişebilmeleri için dikkat etmeleri gerekecek ana ögeler şu şekildedir:
- Doğum süreci: Yavrunun doğmasından hemen sonra yavrunun burun ve ağzının kenarı direk silinmelidir. İnek yavrusunu yalamalıdır. Yalamasının sayesinde yavrunun dolaşım ve solunum sistemi ilk defa çalıştırılır.
- Doğum sonrası beslenme düzeni: İlk altmış dakika içerisinde yavrunun en düşük iki litre kolostrum tükettiğinden emin olunmalıdır. Yavrulara ilk üç gün kolostrumu gün içinde yaklaşık beş defa tükettirilmelidir. Bu durumun beraberinde gün içinde dörtle beş litre arasında süt içmeleri sağlanmalıdır.
- Kolostrumlar: Kolostrumlar, bağışıklık temin eden maddeler barındırır ve çok mühimdir. Fazla ölçüde mineral, kazein ve A vitamini barındıran kolostrumlar, yavru buzağıların yaşamda kalmaları ve rahatsızlıklara karşı bağışıklık kazanmaları açısından her zaman için gerekli olmaktadır.
Buzağıların Bakımlarında Su
Yavruların dünyaya gelmesinin ardından yavru besleme programı arasında hijyenik sular her daim var olmalıdır. Rumen gelişimleri, yenilen kaba yemin ayrışması ve canlı cüssenin yükselebilmesi için sular, yavrular için mecburi bir ihtiyaçtır.
Buzağıların Başlangıç Zamanı Bakımları
Bu zamanda yavruların gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde temin edilmesi, devam ettirilmesi ve rahatsızlıklardan muhafaza edilebilmesi için bireysel sınıflarda bakılmalıdırlar. Buzağıların konumlandırılacağı sınıflar, altlığı çok, hava geçiren, hijyenik, güneşten faydalanma olanağı sağlayan ve rüzgarlardan koruyacak biçimde ayarlanmalıdır.
Yetiştirme Zamanında Buzağılar Nasıl Beslenilmelidir?
Yetiştirme evresinde sağlığı yerinde yavrular toplu ahırlarda bakılabilirler. Bunun yanı sıra yavru geliştirme programları hususunda da dikkatli olmalıdırlar. Bu zamanda yavrulara kaliteli yemler, hijyenik ve her daim olacak şekilde su verilmelidir. Bu durumun yanında yavruların hijyenik ve altlığın kuru hava alan bir ortamda, güneş gören bir yerde bulunmalıdır. Kaç tane canlı olduğuna bakılarak padok ve yemliklerin temin edilmesi çok önemlidir.