Pancar küspesi, şeker pancarından elde edilen yan ürünlerden biridir. Pancar küspesi çiftliklerde yaş halde olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca silaj halinde, vakumlu poşet içerisine yerleştirilerek, preslenmiş ya da kurutulmuş olarak veya diğer otlar ile harmanlanarak depo edilebilir.
Pancar küspesi tek taraflı bir besin maddesi olup yüksek oranda karbonhidrat içeriğine sahiptir. Hayvan yemlerine lezzet katan bir niteliğe sahiptir. Bu sebepten dolayı hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Pancar küspesi süt sığırcılığında kullanılmaktadır ve süt artırıcı bir etkiye sahiptir. Pancar küspesinin en mühim içeriği betaindir.
Şeker pancarı posasının tarladan alınıp fabrikalarda işlem yapılmasına kadar geçen zaman içerisinde pörsümemesi, çürümemesi ve bozulmaması 19. yüzyılda bilim insanlarının dikkatinden kaçmamıştır. Araştırmalarını devam ettiren bilim insanları bu niteliğin şeker pancarında yer alan betainden kaynaklandığını bulmuşlardır. Betain maddesinin osmos dengesini sağlayan ve muhafaza eden bir etkisi vardır. Betain ayrıca antioksidan özelliğine sahiptir.
Strese engel olan ve en mühimi de suyu hücre içerisinde tutma etkisi oldukça dikkat çekmektedir. Bilhassa ishal durumunda su kaybının önlenmesinde bu etki son derece işe yarar. Doğumun ardından bazı zamanlarda ineklerde meydana gelen yağlı karaciğer probleminde önleyici bir role sahiptir.
Pancar küspesi çiftlik hayvanlarına verilirken dikkatli olmak gerekmektedir. Hayvanlara pancar küspesi verilirken, ilk defa tükettiriliyor ise, ağır ağır, alıştırılarak verilmesi tavsiye edilir. Ayrıyeten ineklere sağım ardından verilmesi tavsiye edilir. Sağım ardından verilmesinin tavsiye edilme sebebi ise süte koku verecek olmasıdır.
Pancar küspesinin içeriğinde yer alan fosfor, kalsiyum, protein ve A vitamini oranı oldukça düşüktür. Şayet dengelemeden, desteklemeden, pancar küspesi tükettirilirse, hayvanlarda halsizlik, kemik ve eklem sorunları, et renginde bozulma ve ishal ile karşı karşıya kalınabilir. Doğumun gerçekleşmesine yakın zamanda pancar küspesi tükettirilen ineklerde yavru atma oranı artar.
Gebelik sırasında pancar küspesi tükettirilen koyunların yavrularında enzootik ataksi ile karşı karşıya kalma olasılığı fazladır. Belin çukur hale gelmesi, tüy bozuklukları ve topal yürüyüş ilk meydana gelen bakır noksanlığı görülmemesi için gebeliğin bilhassa son evresinde koyunlara pancar küspesi verilmemelidir.
Kuru dönem içerisinde ineklere pancar küspesi verilir ise kanlı idrar meydana gelebilir. Fosfor eksikliği ile meydana gelen bu sorun aynı zamanda halsizlik ve kansızlık nedenidir.
Pancar küspesi ile besleme gerçekleştiriliyor ise yem kesinlikle pamuk tohumu küspesi, kepek ya da keten tohumu küspesiyle dengelenmelidir.