Damızlık Düve Nasıl Yetiştirilir?

damızlık düve

Damızlık düve nasıl yetiştirilir? Damızlık düve nasıl seçilir? Damızlık düve nedir? Düve nedir? Damızlık düve yetiştirme püf noktaları nelerdir? Damızlık düve hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Düve Nedir?

Düve, boğaya henüz erişmemiş 1 veya 2 yaşında olan dişi sığıra denmektedir. Günlük tükettiğimiz et ve sütün temelinde düve vardır. Düvenin doğurduğu canlı inek olur. Düve doğduktan sonra buzağı verebilmesi için yaklaşık olarak 2 yıl beklenmesi gerekmektedir.

Düvenin doğurmuş olduğu buzağının yetiştirilmesi oldukça zahmetli ve emek isteyen bir süreçtir. Düve yalın ve gerçek bir sembol olarak görülmektedir.

Düvenin olmadığı yerde et ve süt olmaz. Yani bu demek oluyor ki düvenin olmadığı yerde yaşam sürdürülemez.

Damızlık Düve Nasıl Seçilir?

Bakılan bir sürüde en iyi vücut özelliklerine sahip ve en verimli hayvan damızlık olarak seçilmektedir. Genetik ilerlemenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için damızlık düvenin en iyileri arasında seçilmesi oldukça önemlidir.

Hayvanların damızlık olarak seçilmesinde görünüşleri, verimleri ve diğer kontrolleri dikkate alınmaktadır.

Düve seçimi tıpkı boğalarda olduğu gibi dış görünüşe ve verime bakılarak yapılmaktadır. Düve seçiminde ayrıca annesinin verim özelliklerine ve meme yapısına bunların yanı sıra bunlarla ilgili kayıtlara bakılarak yapılır. Düve seçiminde birden fazla düve varsa eğer yaşları dikkate alınmalıdır. Değerlendirme sırasında bu konudaki tecrübe oldukça önemlidir.

Düve seçiminde dikkate alınan özellikler şunlardır; sağrı yüksekliği, vücut derinliği, sağrı genişliği, sağrı eğimi, arka bacak yapısı, kas yapısı ve gelişimi, tırnak yapısı ve son olarak genel sütçülük özelliğidir.

Damızlık Düve Nasıl Yetiştirilir?

Uzmanların yapmış oldukları araştırmalara göre işletmelerde damızlık düvelerin bakımı ve idareleri erken dönemde üreme yeteneğine kavuşabilmesi için yeterli olarak vücut gelişimini göstermesi gerekmektedir.

Uzmanların bu konu hakkında yapmış oldukları araştırmalarda en karlı ilkine buzağılayan düvelerin 24 veya 26 aylık yaşlar olduğu belirtilmiştir. 27 ve 33 aylık yaşların yapmış oldukları buzağılama sürecinde 24 ve 26 aylık düvelere göre daha az süt verimi olduğu görülmektedir. Damızlık düvelerin bakımı ve beslemesi eğer iyi olursa, 15 aylık yaş sürecinde ilkine tohumlama vücut gelişiminde ve istenilen canlı ağırlığa kavuşması ve bununla birlikte 24 aylıkken buzağılaması oldukça mümkündür.

Etiketler: damızlık
Aralık 29, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR