Besi Danasına Hangi Yem Verilir?

besi danasına hangi yem

Besiye dahil edilecek olan danaların bakım ve beslenmesi 3 ayrı dönemde gerçekleştirilmelidir. Bu dönemlerden ilki işkembe geliştirme dönemi, ikinci büyüme dönemi ve üçüncü yoğun kilo aldırma dönemidir.

Danalara kalitesi yüksek kaba yem ve keşif yemler erken dönemde yeteri oranda tükettirilerek gelişim için destek olunmalıdır. Ancak fazla enerji içeriğine sahip olan tane yemlerin erken dönemde verilmemesi gerekir. Gelişme aşamasında ekonomik ve protein oranı yüksek bir besleme uygulanarak danaların gelişimlerine destek olmak gerekir. Zira sağlıklı ve iyi gelişim sergilemiş bir besi danası daha fazla kilo alır.

İlk dönemde protein düzeyi yüksek kaliteli kaba yem fazla, az oranda keşif yem ile beslemeye başlanarak genç hayvanlar ikinci dönem için hazır hale getirilir. İkinci dönemde hayvanların boy bakımından gelişmeleri ve biraz ağırlık artışının olması amaçlanır. Bunun sağlanabilmesi hayvanın gereksinim duyduğu protein düzeyi yüksek olan yemlerdir. Bu amaç ile 6 ila 12 ay arasındaki hayvanların iskelet yapısını geliştirmek için besi başlangıç yemi tercih edebilirsiniz.

Yoğun kilo aldırma dönemi olan üçüncü dönemde kaba yem ve protein kaynaklı gerçekleştirilen beslemenin artık enerji tarafına eğilmesi sağlanmalıdır.

Besi danalarında hem yaşam hem de verim payı ihtiyaçlarını ortadan kaldırmak üzere yem karışımı yapılmalıdır. Bir besi danası bir günde canlı ağırlığının yaklaşık olarak %2,5’i kadar kuru madde tüketmektedir. Mesela 400 kilogram canlı ağırlığa sahip olan bir besi danası bir günde 9-10 kilogram kadar yem tüketmelidir.

Hayvanlar için rasyon karışımı yaparken hayvanın canlı ağırlığının, bir günde canlı ağırlığının çokluğu ve besi sonu canlı ağırlığı konusunda bir hedef belirleyip, o hedefe uygun olacak şekilde yem karışımları oluşturulmalıdır. Besi hayvanlarında enerji ihtiyacı canlı ağırlık ve yaş ile bağlantılı bir durumdur. Rasyon enerji düzeyine ilişkili olarak hayvanlarda canlı ağırlık çokluğu hızı değişiklik sergilemektedir. Genç hayvanlarda vücutta protein ve su miktarı daha çok olurken yağ oranı daha düşüktür. Besi sonuna doğru ağırlık çokluğu yağ birikimi şeklinde olmaktadır. Bu aşamada hayvanların rasyonunda proteine duyulan ihtiyaç düşmekte, enerjiye duyulan ihtiyaç ise artış göstermektedir.

Etiketler: besi danasına hangi yem verilir
Mayıs 06, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR