1 Dana Günde Kaç Kg Yem Yer?

dana günde kaç kg yem yer

Büyükbaş hayvancılık işleri sonucunda yüksek oranda gelir elde edilebilmektedir. Büyükbaş hayvancılık ile uğraşacak kişilerin yatırım yapmaları gerekir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta en çok gidere yol açan faktör hayvan yemleridir. Hayvan yetiştiriciliğinde yem tüketim seviyesi düşük olan küçükbaş hayvancılıktır. Ancak büyükbaş hayvanların tükettikleri yem oranı küçükbaş ile kıyaslandığı zaman çok fazla olduğu görülmektedir. Bu gibi nedenlerden ötürü büyükbaş hayvancılıkla ilgilenen işletmelerde en yüksek gider, yem giderleridir.

Büyükbaş hayvanların beslemesi yapılırken hazır yemlerin yanı sıra kendi hazırladığınız yemleri de kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Bir dananın gün içerisinde ihtiyaç duyduğu bütün yemlerin bir araya getirilmesine yem rasyonu ismi verilmektedir. Büyükbaş hayvanların tamamında bu tüketilecek yem seviyesi çok büyük bir öneme sahiptir. Hayvanların çeşitleri ne kader kaliteli ve randımanlı olsa da bir hayvandan istenilen randımanın elde edilmesi için hayvanların tükettikleri yeme dikkat etmek gerekir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların sağlıkları için tüketmeleri gereken yem miktarları mevcuttur. Bunun nedeni tespit edilen rasyon olmadığı taktirde bir hayvandan alınacak randıman beklentiyi karşılamaz.

Büyükbaş hayvanların bir günde tükettikleri yem seviyesi, yem içeriğinde bulunan su miktarına bağlı olarak farklılık gösterir. Bu gibi sebeplerden dolayı tüketim oranı kuru madde ile bağlantılıdır. Besi hayvanı ve bir dana günlük yaşamda canlı ağırlıklarının %2,5 düzeyinde kuru yem almaları gerekmektedir. Bu düzey %4,5’e kadar artış sergileyebilmektedir. Bu durum ile birlikte süt sığırlarının yem rasyonunun %60’ını keşif yemler oluştururken %40’ını kaba yemler oluşturmaktadır. Bir günlük silaj yem tüketimlerinin %30-35 kilogram arasında olması idealdir. Bu yem tüketim oranının aşılmaması gerekir. Günlük keşif yem düzeyi ise vücut ağırlığının %2-3’ü kadar olmaktadır.

Doğum yapan ineklerin laktasyon aşaması 285-305 arasında farklılık göstermektedir. Laktasyon aşaması boyunca da ineklerin tükettikleri besinlere dikkat edilmesi gerekir.

Doğumun sonrasında süt ineklerine genel olarak en iyi ve en kaliteli kaba yemlerin tükettirilmesi gerekir. Besleme esnasında kullanılacak olan kalite açısından yüksek olan kaba yem, işletmelerde hazırlanabilmektedir. İşletme dışından temin edilecek yemler de alınıp hayvanlar en iyi şekilde ve düzeyde beslenmelidir.

Etiketler: 1 dana günde kaç kg yem yer
Mayıs 07, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR