Yonca, hayvanlar için besleyici olan ot çeşididir. Yonca hayvan otlatma ya da hayvan yemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Yonca, genel olarak otlayan hayvanlar tarafından tüketilen yemlerdendir. İnek, koyun, keçi ve at gibi otlayan otçul hayvan cinsleri yoncayı severek yerler. Yonca yiyen hayvanlar;
* Diğer omurgasızlar
* Haşarat
* Kuşlar
* Memelilerdir.
Yonca, Avrupa ve ABD ülkelerinin genelinde yol kenarlarının boyunca ve meralarda ortak bir manzara olmaktadır. Pek çok yonca çeşidi var iken, hepsi birkaç temel niteliği paylaşmaktadır. Yonca her daim üç yaprağı bırakarak gelmektedir, türüne Trifolium ismini verir –tri ve üç ve folium yaprak manasına gelmektedir. Yoncalar bir baklagil grubunda olup toprağa azotu sabitleyip zengin hale getirir. Tarım ve toprak için mühim olmalarının yanı sıra, yonca, besin ağında mühim bir bileşen olmaktadır. Pek çok böcek ve hayvan yonca yönünden zengin bir diyet ile ilişkili olmaktadır.
Diğer Omurgasızlar
Diğer omurgasız hayvanlar, yaprakta tırtıl olarak tüketen ve çiçekten gelen nektarda uçan yetişkin olarak türlü güve ve kelebeğin larva formlarını kapsayan yoncayı tüketirler. Ölmüş yaprak, toprak ve üstelik ufak böcekler de dahil olmak ile beraber türlü gıdaları tüketen solucan ayriyeten canlı yonca tüketmekten de hoşnut olmaktadır.
Haşarat
Pek çok böcek çeşidi için, yonca diyetinin temeli olmaktadır. Böcek yonca yaprağı ve çiçek üstünde otlanmaktadırlar. Yaprağı beslenmesinin büyük bir bölümü olan böcekler içerisinde yeşil lağım ve yeşil kötü kokan böcekler yer almaktadır. Yonca çiçeğinde yemek tüketen çeşitler içerisinde doğu kaplan kırlangıç kelebekleri, çalı- baharat kırlangıç kelebekleri, sinekkuşu güveleri, lahana beyaz kelebekleri, hükümdar kelebekleri, bal arıları ve bulutlu kükürt kelebekleri yer alır.
Kuşlar
Türlü kuş çeşitleri, yonca çiçeğinin fasulye, çiçek ve yaprak dahil bütün bölümlerini yer. Yonca otlamış olan bazı çeşitler yabani hindi, Kanada kazı, keklik ve türlü bıldırcın çeşitleridir.
Memeliler
Yonca tüketen iri yapılı pek çok memeli yer almaktadır. Örnek verecek olur isek beyaz kuyruklu geyikler, yoncaya yoğun bir şekilde ot atmaktadırlar. Aslına bakılır ise, beyaz kuyruklu geyik, pek çok ticari geyik yemlerinin nerede ise tamamı ile yoncadan elde edileceği biçimde yoncaya kadar kısmidir. Ufak memeliler ayriyeten, doğudaki pamuk kuyruğu tavşanı, kızıl tilki, tahta avcısı, dağ sıçanı ve yer çekici dahil olmak ile beraber yoncaya sahiptirler. Yoncalar da hayvancılık için iyi bir yem kaynağı olmaktadır. Yoncalardan otlayan koyun ve sığırların ek yemler ile beslenmeleri gerekmemektedir, bunun sebebi yoncalar protein, kalsiyum, lif ve D ve A vitaminin optimal bir birleşimini sunmaktadır.