Sonbaharda Yem Hasadı ve Depolama

sonbaharda yem hasadı

Süt ve düve yetiştirme işletmesinin pek çoğu, sınırlı alanda yem elde edimini fazlalaştırmayı hedefler. Sonbahar mevsiminde yapılan yem hasadının sonrasında, ilkbaharda ürünü yem olarak yeniden hasat etmek, sezon başında yem verimliliğini yükseltirken, yem üretim maliyetlerini de düşürmektedir. Fakat inceleme ve gösteri verisi, daha erken dikilen yem hasatlarının ertesi ilkbahar mevsiminde dönem başına daha çok yem tonajları elde edeceğini gösterir. Soya fasulyeleri ya da mısır silajlarının sonbahar mevsimi hasadı aksatılırsa ve dikim işlemi gecikme gösterirse, ilkbahar mevsimi yem randımanlarında düşüş görülebilir. İlkbahar aylarında hasatları yapılan yemler, düve ve kuru ineklere tükettirilebilir ve erken hasadı yapılan yemler çoğunlukla yüzde on beş protein barındırır ve laktasyonda olan süt ineklerine uygun olur.

Sonbahar Mevsimlik Yem Hasadlarının Besin İçerikleri Nelerdir?

Sonbahar mevsiminde yapılması gereken yem hasadını ilkbahara ertelemek, yemlerin protein oranını düşürürken, lif içeriğini fazlalaştıracaktır. Yaygın kural olarak, yem hasadı çizme adımında hasat yapılırsa, yemlerin protein içerikleri yüzde on beşin üstünde olur. Neticesinde, yüzde elli hasat yemleri ve yüzde elli silaj karışımları, damızlık süt ineklerinin protein gereksinimlerini giderebilmek için yetecektir.

Yem hasatları sonraları yapılırsa, protein yüzde on civarında azalabilir. Bu sebepten, diyet süt ve kuru ineklerinin protein gereksinimlerini giderebilmek için ilave baklagil silajları ya da protein takviyeleri gerekli olabilir. Hasatı ihmal edilen yemler, süt ve kuru ineklerin enerji alımlarını düşürebilmek için yemlerin gerekli olan birtakım besleme hallerinde son derece avantajlı olur. Netice olarak yem hasatlarının kuru inek rasyonlarında endişe oluşturacak seviyede yüksek potasyum içerebilme ihtimali bulunmaktadır.

Süt işletmeleri ve düve yetiştiricileri, hayvanlarını besleyebilmek için alternatif yem kaynakları ararken, sonbahar mevsiminde yapılan tahıl yem hasatları önemli bir niş fırsat olarak ön plana çıkmaktadır. Sonbahar mevsiminde yem amacı ile ekilen çavdarlar, vejetasyon dönemini uzatma imkanı sunmakta olup, çeşitli hayvan türleri için esnek bir yem çeşididir. Eşsiz bir örtü bitkisi olarak bilinen, toprağa azot kazandıran, yabancı otların gelişimini önleyen çavdarlar, kışın yoncaların zarar görmesi durumunda da acil yem alternatifi olarak kullanılabilmektedir.

Etiketler: sonbaharda yem hasadı ve depolama
Mayıs 07, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR