Kış Aylarında Hayvan Beslenmesi ve Barınak Yönetimi

kış aylarında hayvan beslenmesi

Büyükbaş canlıların kış aylarıyla mücadele edebilmesi için daha çok vücut sıcaklığına ihtiyaç duymaktadırlar. Olağan metabolik evreler vücut ısılarını muhafaza etmek için yeterli sıcaklık temin eder. Bu durum için büyükbaş canlıların vücut metabolik hızları ve derilerin altındaki yağ dokuları fazlalaşır ve derilerinde kalın bir kıl tabakası oluşmaya başlar. Kış koşullarında büyükbaş canlıların fazlalaşan enerji gereksinimlerinden ötürü enerji üreten beslenme materyallerine gereksinimleri bulunur. Büyükbaş canlıların fazlalaşan enerji gereksinimleri giderilemezse canlıların bünyeleri zayıflar ve rahatsızlıklara hazır olurlar.

Kış koşullarına uyum sağlayacak dengeli beslenme sağlanmaz ise, hayvanların sağlıkları kötü yönde etki görür. Doğru beslenme uygulanırsa hayvanlar kış mevsiminden etki görmezler.

Büyükbaş canlılar az ısılarda bir dizi faktörlerden kaynaklı etki görürler. Bu etkenlerin başında temiz olmayan barınak koşulları gelir. Barınakların hijyenik olması, kuru tutulması ve gezdikleri yerlerin hijyenik olması oldukça önem arz eden bir durumdur. Bu durum, gideri azaltmaya ve üretim randımanına yükseltmeye destek olur.

  • Barınak içinde kirli ve yaş altlıkların olması sebebinden ıslanmış memeler, ıslandığı kıl ve derileri yüzünden soğuktan etki görmeyi yükseltir.
  • Kuru yataklıkların var olması, hayvanların soğuk streslerine direnç gösterme kabiliyetlerinde iyi bir tesiri bulunur.

Ek beslenmeler temin edilmelidir. Daha çok enerji yönünden lüks besinlerle hayvanlarınızı beslemelisiniz. Hayvanlar yemlerle besinlerini sağlıyorsa, yemlerin donmamış olduğundan emin olmanız gerekir. Mısır silajları dışarıda olduklarından dolayı donma tehlikesi yüzünden homojen birleşim temin edilip donmuş partikül olmaması mühimdir.

Su temin etmelisiniz. Hayvanlarınıza her daim bol hijyenik sular vermelisiniz.

  • Suların kısıtlanması, yem alımlarını kısıtlayacak ve hayvanların enerji ihtiyaçlarını gidermelerini güçleştirir. Ayrıca suların aşırı soğuk olması durumu su alımlarını ciddi oranda kısıtlar.

Hava kontrol altına alınamaz, fakat rüzgarların hayvanlar üstündeki tesirlerini düşürmek için mümkün olacak her şey uygulanabilir. Soğuk havalara karşı tedbir almak için hayvanlar üşütmesin diye bacaları ve kapıları örtmek. Barınak içi sıcak kalsın diye soba yakmak yalnızca vicdanınızı rahatlatır. Bu hal büyükbaş canlılara yarardan çok, zarar getirecektir. Canlıların barınaklarının her tarafını örtmek doğru değildir. Barınak içinde idrar kokusu hayvanlarda solunum yolu sorunlarına sebep olur.

Canlılara yaş olmayacak barınak mekanı, taze atmosferle yeterli ve hijyenik sular ve yemler temin ederek, yalnızca soğuk ve tesirlerinden muhafaza etmek ile kalınmamalı, bunun yanı sıra daha randımanlı ve sağlıklı yaşam sürmelerini temin edeceğiz.

Etiketler: kış aylarında hayvan beslenmesi ve barınak yönetimi
Mayıs 06, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR