Sonbaharda Hayvan Bakımı ve Kışa Hazırlık
Hayvanlar kış mevsiminde soğuk streslerine karşı kendilerini, kıllarını uzatıp, derilerinin altlarında yağ depolayarak ya da metabolizma hızlarını yükselterek muhafaza etmeye çabalıyorlar. Hayvanlar boyun ve ayaklarının üşümelerini engellemek gayesiyle de kalp atış hızlarını ve solunumlarını artırarak kan akışlarını hızlı hale getirmeye ve böylelikle sıcaklık elde etmeye odaklarını verirler. Ortaya çıkan bu fizyolojik durum ne kadar hayvanların düşük ısılara direnç göstermelerini temin etmiş olsa da vücutlarının sıcaklıklarını muhafaza edebilmek ve normal süt elde edimi başta olmakla beraber başka metabolik etkinliklerini randımanlı şekilde devam ettirebilmek için öncekine kıyas ile daha çok yem yeme gereksinimleri oluşuyor.
Hayvanlar, hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte vücut ısılarını sabitlemek amacı ile normal enerji ihtiyaçlarından daha fazlasına gereksinim duyarlar. Vücutlarında ısı üretimi, yemlemeden 4 saat ila 6 saat sonra maksimum seviyeye ulaştığı için, kış aylarında yemleme saatinin öğle sonrası ya da akşamüstü yapılması, elde edilen ısının daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır.
Korunaklı ve Hijyenik Ahırlar
İlkbahar ve yaz mevsimi haricindeki mevsimlerde barınakların daha güzel bir şekilde havalandırılmasını temin edebilmek için ise nem oranı düşürülmelidir. Havalandırma işlemi öğle vaktinin ardından uygulanması, barınak hijyeni için az miktarlarsa su tercih edilmesi ve havanın güneş açtığı zamanlarda hayvanların barınakta tutulmamaları tavsiye edilir.
Sonbahar ya da Kış mevsiminde esen rüzgarlara karşı kesinlikle ama kesinlikle korunaklı bir ahır inşa edilmelidir. Korunaklı ahırlarda, hayvanları soğuk zeminlerden korunmasını sağlayacak uygun yatak malzemesi seçimi de fazlası ile önemlidir. Barınakların soğuk havaların yaşandığı dönemlerde daha iyi havalandırılabilmesi için nem oranının düşürülmesi gerekir. Havalandırma işlemi öğle saatlerinden sonra gerçekleştirilmeli, barınak temizliği için ise az miktarda su ile işlem yapılmalıdır. Bunun yanı sıra, güneşli havalarda hayvanların barınakta tutulmamasını tavsiye ediyoruz.
Kış mevsiminde canlıların vücutları yaş olmamalıdır ve hijyenik tutulmalıdır. Bunun nedeni hayvanların üstünde duran çamur ya da gübreler derilerinin sıcak tutabilme niteliklerini minimuma indiriyor. Bilhassa çok fazla soğuk zamanlarda sağım tamamlandıktan sonra hayvanların memeleri kurutulmalı ıslak bırakılmamalıdır.
Mineral ve Vitamin Destekleri
Soğuk iklim koşullarında küçükbaş veya büyükbaş hayvanların protein ve enerji türü gereksinimleri ile birlikte mineral ve vitamin gereksinimleri de artmaktadır. Soğuk havalarda suya yahut yeme eklenecek mineral ve vitamin takviyeleri, canlıların enerji ihtiyacını desteklemenin yanı sıra, hidrasyon için gerekli temel elektrolitlerin karşılanmasına da destek olmakla birlikte, özellikle bu dönemde A vitamini ihtiyacı yükselişe geçmektedir. Çünkü uzun süre depolanmış, yüksek ısıya maruz kalmış ya da güneş altında kurutulmuş kaba yemlerle ya da yoğun konsantre yemlerle beslenme, A vitamini eksikliğine neden olmaktadır.
Etiketler: sonbaharda hayvan bakımı ve kışa hazırlık
Mayıs 05, 2025
Listeye dön