Doğumunu gerçekleştirmemiş ineğin vücudu üstünde yapılacak kuru masajlar oldukça yararlıdır, böylelikle ineğin teri giderilip, inek sakinleştirilmiş olur. Bunun ardından anneyi bir örtüyle örmekte yararlıdır. Tüketecekleri suyun ılık olmasına önem verilir. İneğe içinde yulaf, buğday, arpa unları ilave edilmiş ılık tuzlu su vermek yararlıdır. Yeni doğum yapan dişi inekleri hava cereyanından muhafaza etmek gerekir, ahırda karşılıklı pencere ve kapıların açık bırakılmamasına bilhassa özen gösterilir. Yeni doğum gerçekleştiren inekleri bilhassa ilk sekiz-on gün soğuktan muhafaza etmeli, sindirilmesi rahat yemler tükettirilmelidir. Doğum esnasında kanama ortaya çıkmış ise kanamayı durdurabilmek için gereken doğru müdahale yapılmalıdır. Dişi ineğin düşkün ve yorgun olduğu durumlarda genel tedavi beraberinde bilhassa iyi beslenmelerine özen gösterilmelidir.
İneğin doğumunu takiben direkt sağılması sonun düşmesinin önüne geçebileceği gibi, bunun beraberinde doğum felcine sebep olabilir. Şayet ineğin yattığı bölgeden kalkamıyor ise veteriner doktora gözüktürülmesi gerekir. Bu sebep ile üç- dört gün ineğin sütü tamamıyla bitecek biçimde sağılmaması gerekir.
Doğuran dişi inek, yavru zarlarını attığı anda hemen alıp ineğin yanından uzak tutulmalı, bir çukura gömmeli ya da yakılması gerekir. Aksi halde tüm dişi inekler yavru zarlarını yemeyi arzu ederler. Bu zarın tüketilmesi ot tüketen inekler için sindirim bozukluğunu ortaya çıkarabilir.
Buzağılama yapan ineğe, vermiş olduğu randımana uygun bir besleme uygulanması gerekir. Sindirmesi rahat, besleyici, direnci çok yem verilmesi gerekir. Tane yemlerin kırılıp çorba şeklinde tükettirilmesi uygun olacaktır. İneklerin vitamin gereksinimi iyi yeşil ot, havuç, kuru ot ya da silaj gibi yemler ile karşılanır. İneğin süt randımanındaki yükselmeyi karşılayabilmesi için, rasyon protein ve enerji gereksinimini giderecek biçimde hazırlanması gerekir.
Hamile inek ve düvelerin kuru evrede vücut cüssesinin en az yüzde biri kadar kaba yem tüketmesi ve tükettiği keşif yem ölçüsünün de vücut cüssesinin yüzde birini geçmemesi gerekmektedir.
İneğin canlı cüssesi, süt randımanı, sütün yağ seviyesi ve ineğin sağlık durumu ineği ne seviyede beslemeniz hususunda sizlere fikir verecek en mühim etkenlerdir.
Süt ineği sağım evresine göre beslenmesi gerekir. İneklerden bir sağım evresinde alınmış olan sütün normal koşullarda tahmini yüzde kırk beşlik ilk yüz günde, yüzde otuz- otuz beşi ikinci yüz günde, yüzde yirmi-yirmi beşi üçüncü yüz günde alınmaktadır.
Tüm bunlara önem vererek; İneğinize sürekli aynı ölçülerde yem vermek yerine yapacağınız aylık süt randıman kontrollerinin de doğrultusunda randımanlarına ve randıman süreçlerine göre yemleme yapmanız gerekir.