Yem Dokunan Hayvana Ne İyi Gelir?

yem dokunan hayvana ne iyi gelir

Yem dokunun hayvana ne yapılır? Yem çarpması nedir? Yem çarpması belirtisi nedir? Rumen asidozu nedir? Yem çarpması neden olur? Yem çarpmasının tedavisi nasıl olur? Yem çarpması hakkında merak ettiğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Yem Çarpması Tedavisi Nasıl Olur?

Hayvancılıkta sıkça karşılaşılan durumlardan bir tanesi de yem çarpmasıdır. Halk arasında yem çarpması olarak adlandırılan hastalığın asıl adı ise Rumen Asidozudur. Yem çarpması özellikle keşif yemlerinin buğday, arpa ve mısır gibi tahılların hayvanlara aşırı miktarda verilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda şeker ve nişasta bakımından zengin olan yemlerin de aşırı miktarda verilmesi yem çarpmasına neden olmaktadır.

Geviş getiren hayvanların işkembelerinde milyonlarca mikrop yaşamaktadır. Mikroplar, aldıkları yemi hızlı bir şekilde parçalayarak yüksek miktarda asit oluşturur. Oluşturulan bu asit belli bir seviyeyi geçtiği zaman yem çarpması meydana gelir.

Yem çarpmasının rumen asidozu, rumen asitleşmesi ve işkembe asitleşmesi gibi pek çok adı vardır.

Yem çarpması yaşayan bir hayvanda ilk belirti özellikle ishaldir. İshal bu hastalığın en önemli belirtisidir. Hayvanda aniden süratli bir şekilde ishal meydana gelir. Yem çarpmasının ilk başında hayvan kabız gibi görünür ve daha sonra bu durum ishale döner. Yem çarpmasının ikinci belirtisi ise hayvanın sol açlık çukurunun aniden şişmesidir. Bu şişme fark edilmediği zaman ve durum ilerlediğinde iki tarafta birden şişlik olabilir.

Yem çarpmasının hafif belirtileri ise şu şekildedir; hayvanın yem yememesi, iştahının olmaması ve eskisi gibi yem tüketmemesi gibi belirtiler sayılabilir. Veteriner hekimler bu tarz durumlarda çeşitli tedavi teknikleri kullanarak bu durumu ortadan kaldırabiliyor.

Ayrıca bu durumun oluşmaması için koruyucu hekimlik uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Bir koruyucu hekim olarak kısaca şunları yapabilirsiniz. Yoğun bir besleme programı varsa eğer keşif yemler açısından zengin olan yemlerin ham maddelerinin çözünebilirlik süratlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra nişasta veya tahıl içerikli yemleri ince öğütmeden içerisine kaba kırarak hayvanlara verebilirsiniz. Bu sayede yem çarpmasının önlemini almış olursunuz.

Etiketler: yem dokunan hayvan
Haziran 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR