Yavru Atma Hastalığı Nedir?
Brusella olarak bilinen yavru atma hastalığı tıpta brusellozis adı ile bilinmektedir. Bu hastalık bakteriler tarafından meydana gelmektedir. Dünyanın her yerinde hemen hemen yaygın olarak görülen bu hastalık işletmelere büyük zarar vermektedir. Bu hastalık aynı zamanda insanlara da bulaşabile bir hastalık olduğu için büyük bir önem arz ediyor.
Brusella, organlarda yangıya neden olmaktadır. Aynı zamanda yavru atmaya da neden olur.
Brusellozis Nasıl Bulaşır?
Brusella özellikle göbek kordonu ile anneden yavruya bulaşabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Bunun yanı sıra sindirim yoluyla bulaşabilen bir hastalık olan brusella, mera, otlak, içme suları nedeniyle sağlıklı hayvanlara da bulaşabilir.
Hayvanların salgılamış oldukları enzimler yoluyla deri yoluyla da bulaşabilir. Genellikle dışarıdan getirilen ve kontrolleri yapılmadan diğer hayvanların arasına konulan erkek hayvanların sağlıklı dişi hayvanlar ile çiftleşmesi sonucu da bulaşabilir. Dişilerde ise memeyi sağarken meme başlarının yeteri kadar dezenfekte edilememesi sonucunda meme yoluyla da bu hastalığı diğer hayvanlara veya insanlara bulaştırabiliriz.
Brusella hastalığının 6 türü bulunmaktadır. Bunlarda en önemli olanları Brucella Melitensis, Brucella Abortus ve Brucella Suis’dir.
Brucella Hastalığının Belirtileri
Brucella hastalığı gebe hayvanlarda yavru atılıncaya kadar belli olmaz. İnek yavruyu attıktan sonra içeride kalan zar ve vajinal akıntı bakıcıların dikkatini çekmektedir. Hayvanlarda brucella hastalığının en belirgin bulgusu yavru atmadır. Bu hastalığa yakalanan ineklerin hemen hemen hepsi yavru atar.
Yavru atma durumu gebeliğin 7. veya 8. ayında meydana gelmektedir. Gebelik süresini tamamlayan ve doğan buzağılar ise doğum sonrasında ölmektedir.
İneklerde gebe kalması süresinin uzaması ile birlikte kalıcı kısırlığa yol açabilir. Brusella hastalığı erkek hayvanlarda ise üreme organını etkilemektedir. Enfekte olmuş inekler genellikle bir kez yavru atmaktadır.
Etiketler: yavru atma
Mart 14, 2022
Listeye dön