Süt Sığırları: Türleri ve Özellikleri Nelerdir?

süt sığırları türleri ve özellikleri

Dünya genelinde çokça fazla süt inek cinsi bulunmaktadır. Yabancı ve yerli olarak gruplara ayırılan en fazla süt veren inek cinsleri aşağıdaki gibidir.

Boz Sığır Cinsi

Yerli Güney Sarısı Sığırı

Holstein Sığır Cinsi

Brown Swiss Sığır Cinsi

Doğu Anadolu Kırmızı Sığırı

Ayrshire Sığır Cinsi

Simental Sığır Cinsi

Zavot Sığırı

Jersey Sığır Cinsi

Yerli Kara Cinsi

Shorthorn Sığır Cinsi

Guernsey Sığır Cinsi

Güney Doğu Anadolu Kırmızı Sığırı

Brown Swiss Sığır Cinsi

Brown Swiss sığır cinsinin renk tonları siyahtan gümüşe doğru, koyu kül renginden ise koyu kahveye kadar dayanır. Laktasyon evresinde süt randımanı 6000 litreye kadar dayanabilir. Hem et hem de süt randımanı açısından kullanılan bir cinstir. Süt randımanı senelik bazda 3500 ile 4000 litre civarındadır. Süt yağ seviyesi %3,8 olarak bilinmektedir.

Zavot Sığırı

Zavot sığırlarının renkleri genellikle beyazdır. Vücut özellikleri öteki cinslere kıyasla ortalama bir iriliğe sahip olmaktadır. Kemik yapıları sağlam ve sert bir şekildedir. Bu sebeple düşme gibi kötü hallerde incinme ya da kırılmaya karşı dirençlidir. Deri elastikiyeti yüksek bir seviyededir. Gerek erkeklerde gerekse dişilerde boynuz görülebilmektedir. En fazla süt veren inekler içerisinde yer almaktadır. Laktasyon zamanı 275 ile 300 gün aralığında farklılık gösterebilir. Sütünün yağ seviyesi %3,5 ile 4,5 aralığındadır.

Güney Anadolu Kırmızı Sığırı

Kahverenginden sarıya, sarı renkten kırmızı renge kadar dayanan renk tonları olan Güney Doğu Anadolu Kırmızı sığırı cinsinin erkek ve dişileri de boynuzlu bir yapıya sahiptir. Genellikle hilal şeklini andıran boynuzları vardır. Laktasyon zamanı 101 ile 482 gün aralığında farklılık gösterebilir. Süt randımanı laktasyon evresine ilişkili olarak 4675 litreye kadar dayanabilir. Süt de bulunan yağ miktarı %2 ile %4,6 aralığında değişebilir.

Boz Sığır Cinsi

Boz sığır cinsinin genellikle renkleri açık gümüştür. Boz sığırları koyu kül rengine de sahip olabilir. Erkeklerde ve dişilerde boynuzlara sahip olabilir. Boynuzlarının uzunluğu 8 ile 46 santimetre arasında olmaktadır. Laktasyon vakitleri 220 gündür. Bir laktasyonda çok fazla miktarda süt vardır. Sütün yağ seviyesiyse %3,93’tür.

Doğu Anadolu Kırmızı Sığırı

Doğu Anadolu Kırmızı sığırı, kırmızı ve kahverengi aralığında bir renkte bulunmaktadırlar. Gerek erkeklerde gerekse dişilerde boynuz bulunmaktadır. Boynuzlarının şekilleri hilale benzemektedir. Sürü içgüdüsü ve annelik içgüdüsü açısından en iyi sığır cinsleri arasında bulunmaktadırlar. Bu sebeple meranın içerisinde kolay bir şekilde yönetilmektedirler. İyi olmayan iklim koşullarına karşı dayanıklılık gösterirler. Laktasyon vakitleri 205 gündür. Süt randımanı 939 ile 2247 aralığında farklılık gösterebilir. Süt yağ seviyesi %3,45’tir.

Jersey Sığır Cinsi

Jersey sığır cinsi, en çok kullanılan süt cinsi inekler içerisinde bulunmaktadırlar. Sarıya yakın bir renkleri vardır. Bunun beraberinde açık kahve ve krem renk tonları da görülebilir. İnce bir kemik yapısındadırlar. Dolgun memelere sahip bu inek cinsi, ince bir deri yapısındadırlar. Boyun ve baş yapısıyla sütçü cinsin simgesidir. Bir laktasyonda tahmini 2500 ile 3000 litre süt vermektedir.

Ayrshire Sığır Cinsi

Beyaz lekeli renktedirler. Melez sığırlarda ise siyah ve beyaz renkler de görülebilmektedir. Bacak boyu kadar uzun olan boynuzlara sahiptirler. Böyle bir durumda, bu sığır cinsinin bakımını çok zorlaştırır. Yapısından dolayı oldukça sağlamdır. Düzgün meme yapısına sahiptirler. Senelik süt randımanı 5800 litredir. Sütün içindeki yağ seviyesi ise %4,5’tir.

Yerli Kara Sığırı

Yerli kara sığırının en çok ön plana çıkan niteliği küçük bir yapıda olmasıdır. Tırnakları da dahil olmakla beraber tamamıyla siyah bir renktedirler. Başlarının yapısı dar ve uzundur. Boynuzlarının boyları kısa, ince ve öne doğru eğimli bir şekildedir. Çok dirençli bir cinstir. Beslenme şartlarının iyileştirilmesi halinde bir laktasyondaki süt randımanı 900 kilograma varabilir.

Holstein Sığır Cinsi

Holstein sığır cinsi, yaşadığımız ülkede en çok kullanılan sığır cinsleri içerisinde yer almaktadır. Beyaz siyah ya da kırmızı beyaz renk tonlarında olabilmektedir. Erkeklerde ve dişilerde boynuz bulunur. Et ve süt yönlü beslenebilir. Genel olarak süt amacıyla beslenirler. Süt randımanı açısından oldukça yüksek bir randımana sahiptirler. Holstein süt randımanı bir laktasyon süresince 5000 ile 7000 aralığında farklılık gösterebilir.

Guernsey Sığır Cinsi

Kahverengi ve krem renkte olan guernsey sığır cinsi, oldukça düzgün bir meme yapısına sahiptir. Başka sığır cinslerine göre daha uzun yaşamaktadırlar. Kolaylıkla doğumlarını gerçekleştirirler. Hastalılara karşı çok dirençli bir yapıdadırlar. Merada otlama yetenekleri fazladır. Sütün yağ seviyesi de fazladır.

Süt randımanı laktasyona ilişkili olarak 6300 ile 6650 litre aralığında farklılık gösterir. Sütleri %5 yağ seviyesindedir. Bu cinsin sütündeki beta karojen seviyesi çok fazladır. Öteki cinslere göre kilogram başına %30’a uzanan tasarrufla yem yerler.

Simental Sığır Cinsi

Simental sığır cinsi, yaşadığımız ülkede en çok rağbet gören cinsler içerisindedir. Renkleri beyaz sarı alacalı ve kırmızı beyaz alacalıdır. Gerek erkeklerde gerekse dişilerde boynuz görülmektedir. İklim şartlarına göre oldukça uyum sağlarlar. Bilhassa Türkiye’nin iklim koşullarına epey uygundur. Oldukça uzun yaşarlar. Hem et hem de süt için beslenmektedirler. Annelik içgüdüsü en fazla sığır cinslerindedir. Et verimi %58 seviyesindedir. Simental inek süt randımanı 6500 litredir. Sütün yağ seviyesi ise %4,2’dir.

Shorthorn Sığır Cinsi

Kırmızı- beyaz renk tonlarına sahip olan shorthorn sığır cinsi, dış görünüş açısından kirlidir. Tırnakları çok güçlü bir yapıdadır. Oldukça sakindirler. Zor şartlara karşı dayanıklıdırlar. Boynuzsuz ya da kısa boynuzlu şekillerde görülmektedirler. Döl veriminde epey yetenekli sığır cinsleri içerisinde yer alırlar. Kolaylıkla doğumlarını gerçekleştirebilirler. Kırmızı holsteinle melezlendiği vakit süt randımanı fazlalaşabilir. Süt randımanı 5000 ile 6000 litre aralığında farklılık gösterebilir. Sütün yağ seviyesi ise %3,5’tir.

Yerli Güney Sarısı Sığırı

Bu tür sığırların renkleri, kırmızı tarçına yakın renkten kirli sarıya kadar farklılık gösterir. Ufak inek cinsleri içerisinde yer almaktadır. Zor şartlara karşı dayanıklı bir yapıdadırlar. Bilhassa dağlık yerlerde tercih edilmektedirler. Laktasyon zamanları 158 ile 235 gün aralığında değişmektedir. Süt randımanı 444 ile 794 litredir. Bu randıman laktasyon zamanı boyunca elde edilmektedir. Sütün içerisindeki yağ seviyesi ise %3 ile %4 aralığındadır.

Etiketler: süt sığırları türleri ve özellikleri nelerdir
Mayıs 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR