Sığırların içinde veya üzerinde yaşayıp beslenen canlılara parazit denmektedir. Bu parazitlere asalak adı verilmektedir.
Sığırlar üzerinde ve diğer hayvanlar üzerinde yaşayan parazitler hayvanların verimini düşürmektedir. Hayvanları kansız ve cansız bırakmaktadırlar.
İç Parazitler
İç parazitler sığırların iç organına yerleşirler. Mide, bağırsak, karaciğer ve akciğer gibi organlara yerleşerek sığırların hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedirler.
Sığırların karaciğerine yerleşen bazı önemli parazitler şunlardır; kum kelebeği, yaprak kelebeği, yılan kelebeğidir.
Kum Kelebeği
Kum kelebeği safra kesesinde ve yollarında yaşamaktadır. Kum kelebeğinin yumurtaları sığırların dışkıları ile birlikte dışarıya atılır. Kum kelebeğinin dışkı yolu ile dışarıya attığı yumurtaları sümüklü böcekler almaktadır. Bu yumurtalar sümüklü böcekler ile gelişir ve larva halini alırlar. Larva halini alan bu yumurtalar daha sonra sümüklü böceklerden ayrılarak karıncalara karışırlar. Karıncalar ot içerisinde olduğu için sığırlar otları yerken bu parazitler tekrar sığırların bedenlerine yerleşir.
Yaprak Kelebeği
Yaprak kelebeği sığırların karaciğerinde görülmektedir. Yaprak kelebeğinin gelişmesinde sümüklü böcekler rol oynamaktadır.
Yılan Kelebeği
Yılan kelebeği sığırların karaciğerinde yaşamaktadır. Bu parazitin gelişmesinde su sümüklü böceklerinin etkisi oldukça büyüktür.
Dış Parazitler
Dış parazitler hayvanların deri altında veya deri üzerinde yaşarlar. Hayvanların üzerinde bulunan dış parazitlerden bazıları şunlardır.
Hipoderma Bovis
Hipoderma bovis adlı parazite halk arasında büvelek, akra ve nokra gibi isimler verilmektedir. Sığırlar bu parazit şeklindeki sineğin sesini duydukları anda tedirgin olurlar. Bunun nedeni bu sinek soktuğu zaman hayvanlar çılgına döner.
Uyuz
Uyuz, sığırlarda özellikle tüylerin dökülmesine ve hayvanların kaşıntısına sebep olmaktadır. Uyuz böceği denilen bu minik parazitler hayvanların deri altına yerleşerek meydana gelirler.
Hayvanların boyun, memelerin üst kısımları, cinsel organları ve kuyruk sokumları gibi bölgelere yerleşirler. Uyuz böceği hayvanlarda sürekli kaşıntıya sebep olmaktadır. Uyuz böceği nedeni ile hayvanların performansı düşerek zaman içerisinde zayıflar ve sonuçları bazen ölümcül olabilir.
Kene
Kene, halk arasında kendi ismi ile veya sakırga adı ile bilinmektedir. Keneler kan emerek hayatlarını devam ettirirler. Bu şekilde ise hayvandan hayvana pek çok hastalık taşıyabilirler.
Kenelerin soktukları yerler kızarır ve iltihaplanır. Kenelerde eğer herhangi bir kan hastalığı varsa hayvana da bulaştırırlar.
Kan Parazitleri
Kan parazitleri, mera kenelerinin bulaştırmış olduğu hastalıklardır. Bunlara halk arasında yavsı adı verilir. Mera keneleri nisan ayında ortaya çıkmaktadır. Hayvanlarda bulunan bazı kan parazitleri şu şekildedir.
Theileriosis
Theileriosis, sığırları ölüme sürükleyen bir hastalıktır. Kültür ırkları özellikle bu hastalığa karşı oldukça dayanıksızdır. Yeni ırklar kültür ırklarına göre bu hastalığa karşı oldukça yüksek direnç göstermektedir.
Theileriosis parazitleri hayvanın sadece kanında yaşamaktadır. Hastalığı oluşturan parazitler ise mera keneleri tarafından hayvana bulaşır.
Babesiosis
Babesiosis, keneler tarafından sığırlara bulaşan bir hastalık türüdür. Bu hastalık ithal sığırlarda daha şiddetli bir şekilde seyreder.
Babesiosis adlı parazit sığırlarda kan işeme, kansızlık, yüksek ateş ve sarılık gibi hastalıklara neden olmaktadır. Bu parazitin ayrıca belirtilerini de bu şekilde sıralayabiliriz.