Kuzu Bakımında En İyi Uygulamalar: Hijyen, Barınak ve Sürü Yönetimi

kuzu bakımı

Kuzular doğumun gerçekleşmesinin ardından ağız sütünü mutlaka tüketmelidir. İlk 24 saatin ardından ağız sütü tükettirilmesi halinde geç kalınmış olacaktır. Bazı hayvan yetiştiricileri ağız sütünün ishal yaptığını düşünerek kuzulara hiç vermemekte ya da çok düşük miktarda vermektedirler. Yetiştiricilerin yaptığı bu işlem son derece yanlıştır. Şayet ağız sütü içirilmez ise kuzularda hastalık meydana gelir ve düzgün bir şekilde gelişim sergileyemezler.

Kuzuların Beslenmesi

Kuzular, 7 günlük oluncaya dek anneleri ile beraber doğum bölmesinde yaşarlar. Şayet ikiz doğum meydana gelmiş ise bu süre bir miktar daha uzatılabilir. 7 gün ardından mera ve hava koşulları el verdiği müddetçe anne koyunlar meraya çıkarılır. Kuzular ise yaşlarına göre gruplandırılarak kuzu bölmesine yerleştirilirler. Emiştirme, sabah ve akşam olmak kaydı ile gün içerisinde iki defa gerçekleştirilir.

Kuzuların önünü 2 haftanın ardından kaliteli kuru ot ya da kuru yonca otu ve kuzu başlangıç yemi bırakılır. Böylelikle kuzular yavaş yavaş yem tüketimine alıştırılırlar. Kuzular 30 günlük olduktan sonra meraya çıkarılabilir. Kuzu sürüleri ile annelerin olduğu sürü ayrı şekilde otlatılmalı ve sürü içerisinde 150-200 kadar kuzu olmalıdır.

Damızlığa ayrılmış olan kuzular 3 ila 4 ay kadar annelerini emmeye devam ederler. Sütten kesilmelerinin ardından dişi ve erkek kuzular ayrı ayrı sürüler içerisinde otlatılır. Meraya ek olarak gün içerisinde 200 ila 300 gram kadar keşif yem takviyesi yapılmalıdır.

Kış aylarında doğumu gerçekleşen kuzular meraya çıkamadıklarından dolayı onlara kalitesi iyi olan kuru ot ya da kuru yonca otu verilmelidir. Mecbur kalınmadıkça kuzulara hububat samanının verilmemesi gerekmektedir. Çünkü, saman kuzular için yeteri kadar yarar sağlamamaktadır. Kuzu bölmelerindeki kuzuların önünde her daim ılık ve temiz su bulundurulmalıdır. Ayrıca bu bölmelerde yalama taşlarına da yer verilmelidir.

Erkek kuzulara günlük olarak 1 kilogram kadar kuru ot ya da kuru yonca otu ile 300 ila 400 gram kadar keşif yem tükettirilmelidir. Dişi kuzulara ise günlük olarak 700 gram kadar kuru ot ya da kuru yonca otu ile 200 ila 250 gram kadar keşif yem tükettirilmelidir. Bu oranlarda kuzuların durumuna göre artış yapılabilir.

Kuzu Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kuzu bölmelerinin altının kuru ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Kuzu bölmelerinde hava cereyanının olmaması gerekmektedir.

Kuzu bölmelerinde yer alan kuzuların sayısı çok fazla olmamalıdır.

Kuzuların annelerini emip emmediği en iyi emişme esnasında anlaşılmaktadır. Annesini bulamayan kuzu devamlı olarak meler, telaşlıdır, sürekli annesini bulmaya çalışır ve midesi çökmüştür. Zaman geçtikçe kuzu iyice zayıflar ve fark edilmediği taktirde ölümü ile sonuçlanabilir.

Kuzuların bakımları ile bilinmesi gerekenler bu şekildedir. Bu noktalara dikkat edildiği taktirde sağlıklı kuzular yetiştirilmiş olur.

Etiketler: Kuzu Bakımında En İyi Uygulamalar
Temmuz 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR