Koyun Zehirlenmesi Nasıl Olur?

koyun sağlığı

Koyunlarda özellikle karşılaşılan bakır zehirlenmesi, felçlik ve topallık ile ortaya çıkmaktadır. Bakırın vücutta olan fazlalığı koyunlarda zehir etkisi yaratmaktadır. Koyunlarda meydana gelen bakır zehirlenmesi ülkemizde sıkça görülmektedir. Özellikle koyunları bakır sülfat kullanılan bağlarda otlattığınız zaman bu durum ile sıkça karşılaşabilirsiniz.

Ayrıca koyunların sığırlar için konulan ayak banyosundaki suyu içmesi de bakır zehirlenmesine neden olabilmektedir.

Hayvanların kaldıkları yerde sümüklü böcek mücadelesi için bakır sülfat konulan yerlerde koyunların otlanması da bu tarz zehirlenmelere neden olabilir. Aynı zamanda izmineral desteklerinin fazla verilmesi sonucunda da bu tarz problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Koyunlarda Bakır Zehirlenmesi Neden Olur?

Molibden ve sülfür fazlalığı bakır eksiliğine yol açmaktadır. Bunların eksikliği ise koyunlarda bakır zehirlenmesine yol açar. Özellikle bu durum kronik bir bakır zehirlenmesine neden olabilir.

Tavuk altlığı yiyen koyunlarda sıkça bakır zehirlenmesi görebilirsiniz. Bakır zehirlenmesi aynı zamanda karaciğerde bakır birikmesi sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Her koyun ırkı için bakır zehirlenmesi bir sorundur. Bunun yanı sıra uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre Texel koyun ırkının bakır zehirlenmesine karşı oldukça duyarlı olduğunu açıklamışlardır. Bakır zehirlenmesinde koyunlar çoğunlukla ölür. Bakır zehirlenmesi sonucunda hayatına devam eden koyunlarda ise halsizlik, iştahsızlık, sarılık, yürüyüş bozukluğu, hızlı soluma, karın ağrısı, kansızlık, diş gıcırdatma, yavru atma ve aşırı su içme gibi belirtiler olmaktadır.

Bakır zehirlenmesi sonucunda ölen koyunların otopsisinde karaciğerde soluk, böbrek ise gri ve mavimsi bir renk almış şeklinde görülmektedir. İdrar kesesinde ise şarap renginde idrar gözlemlenmektedir.

Etiketler: koyun
Mart 17, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR