Keçi Nasıl Yetiştirilir? Nasıl Beslenmelidir?

keçi beslenmesi

Keçi yetiştiriciliği, yatırım maliyetinin düşük olması, tüketiciler tarafından sütlerinin dondurma yapımında kullanılması nedeni ile diğer çiftlik hayvanlarından ayrı bir konumda tutulmaktadır.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde uyum sağlayan ve birçoğunun kıl keçisi olmak üzere farklı yerli keçi ırklarımız bulunmaktadır. Keçiler özgürlüğüne düşkün hayvanlar olduğu için rahat bırakılmayı isterler. Bunun yanı sıra sessiz bir ortamı severler.

Keçilerin deri altı yağ dokuları zayıf olduğu için yağışa ve soğuğa oldukça dayanıksızlardır.

Bunların yanı sıra Ankara’da yetişen tiftik keçileri soğuğa ve yağışa karşı oldukça  koruyucudurlar. Yalnız kırkım zamanından sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık gösterirler.

Keçiler günlük aktivitelerinin yaklaşık olarak 1/3’ünü besin alımında harcarlar. Keçiler çok fazla hareketli olduklarından koyunlardan daha fazla süre otlanmaktadırlar.

Keçilerin ömrü daha uzundur. Bunun yanı sıra gebelik süresi kısa ve döl verimi ise epey uzundur.

Keçiler Nasıl Beslenmelidir?

Keçiler çeşitli yem yemeyi severler. Ayrıca keçiler özgür olmayı sevdikleri için gezerek yiyecek aramayı daha çok severler. Sağlıklı keçiler gezerek kolaylıkla yem bulurlar.

Keçilerin yedikleri doğal besinler ağaç, mera, saman, üzüm, az miktarda tahıl ve meyvedir. Mera içerisinde çeşitli bitki türleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir. Yonca, kaba yonca, çimen, yabani hindiba, baklagiller, çalıya benzer çalılık ve ağaçlardır.

Keçiler arka ayaklarından güç alarak çeşitli ağaç meyvelerine tırmanarak buradaki besin yiyeceklerini tüketirler. Oldukça yetenekli hayvanlar olan keçiler bu şekilde bitki ve meyve yeme yeteneğine sahiptirler. Bunun yanı sıra keçilerin bilmediğiniz bitkileri yemelerine kesinlikle izin vermemelisiniz. Bazı süs bitkilerinin içerisinde ve çalılıklarda bulunan toksik maddeler keçilerin hayatlarını tehdit eden yiyecekler olduğu için dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bunların yanı sıra patates, lahana ve domates gibi sebzelerin yapraklarında toksik olduğu için keçilerinizin bu bitkilerin yapraklarını yememesine dikkat etmeniz gerekir. Keçi sahibi olmadan önce yerel bitki ve meyveler hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız gerekir.

Etiketler: keçi
Ağustos 19, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR