İneklerde İştahsızlık Neden Olur?

ineklerde iştahsızlık

İneklerde iştahsızlık olmasının nedeninin altında pek çok hastalık yatabilir. Hayvanlarda gözlemlenen iştahsızlık problemi de bir çeşit hastalıktır. İştahsızlık problemi ile sıkça karşı karşıya gelebilirsiniz.

İneklerde iştahsızlığa neden olan bazı etmenleri sizler için aşağıda sıraladık.

İneklerde İştahsızlığa Neden Olan Sebepler

Yutak veya Yemek Borusunda Yaşanan Tıkanıklık

İnekler gündelik hayatlarında sürekli yedikleri yemlerin dışında yabancı gıda ürünleri tükettikleri zaman yemek borusunda tıkanmalar oluşabilir. Bunun yanı sıra tükettiği bir yemi veya gıdayı çiğnemeden yutmak yine yutak ve yemek borusunda tıkanmaya neden olur.

Meydana gelen bu tıkanmanın nedenini anlayabilmek için hayvanınızı çok iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir.

Gözlemlediğiniz zaman ineklerde normalden fazla salya akıntısı, iştahsızlık veya huzursuzluk ile bu tıkanıklığı anlayabilirsiniz. Bu tıkanıklığa engel olabilmek için ineklerinizi otlattığınız yerlere kesinlikle dikkat etmeniz gerekmektedir.

Basit Hazımsızlık

Basit hazımsızlık hastalığı, ineklerde iştahsızlığa yol açan bir hastalık olarak görülmektedir. Bu hastalık ön midede görülen bir hastalıktır.

Basit hazımsızlığa neden olan sebepler, ineklere verilen taze yemin miktarından daha fazla verilmesi, küflenmiş ve donmuş besin verilmesi olarak sıralayabiliriz. Basit hazımsızlığın en önemli belirtilerinden biri de ineklerde süt veriminin düşmesi veya işkembe dolgunluğunun kaybolmasıdır.

Basit hazımsızlığın oluşmaması için hayvanlarınızda birden bire yem değişikliği yapmamanızı öneririz.

İneklerde Midenin Yer Değiştirmesi

Midenin yer değiştirmesi ineklerde görülen bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu hastalığın asıl nedeni konsantre yemlerin az verilmesidir. Midenin yer değiştirmesinin asıl belirtisi süt veriminde birden oluşan azalma ve iştahsızlıktır.

Bu hastalığın oluşmaması için konsantre yem ile kaba yem miktarını dengeli bir şekilde vermeniz gerekir.

Rumen Hipoaktivitesi

Rumen hipoaktivitesi hastalığının oluşmasının en büyük nedeni hayvana kalitesiz yem verilmesidir. Bunun yanı sıra ineğe verilen yem içerisinde protein ve enerji dengesinin olmamasından kaynaklı yine bu hastalık meydana gelebilir.

Rumen hipoaktivitesi hastalığının en önemli belirtisi, süt veriminde yaşanan azalma, karın bölgesinde oluşan sarkıklık ve vücudun orantısız bir şekilde büyümesi olarak bilinmektedir.

Rumen Asidozu

Rumen asidozu hastalığı hayvana yedirilen şeker oranı yüksek, ekmek ve tahıl tanesi artıkları nedeni ile meydana gelmektedir. Rumen asidozunun en büyük belirtisi iştahsızlık olarak bilinmektedir.

İnekler bu hastalık sırasında ishal olur ve durgunlaşırlar. Bu hastalığın hayvanda oluşumunu engellemek için yemlerin ısıtılarak verilmesi gerekir. Ayrıca ani yem değişikliğinden kaçınmanız gerekir.

Etiketler: iştahsızlık
Ağustos 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR