İneklerde Hırıltı Neden Olur?
Çiftlik hayvanlarında hırıltılı solunum pek çok sorunun belirtisi olarak meydana gelmektedir. Bu şekilde soluma bazı zamanlarda horlama bazı zamanlarda da ıslık çalma olarak görülebilir. Hırıltılı solunum genellikle boynu ileriye doğru uzatma, ağzı açık bir şekilde soluma, soluk almada zorluk veya yetiştiriciler arasındaki deyişle karnını dövme yani abdominal soluma biçiminde olabilir. Böyle bir durum meydana geldiğinde burun deliklerinde genişleme ve gözlerde kızarma ile karşı karşıya kalınabilir. Bu belirtiler hava yollarının daraldığına veya tıkandığına işaret etmektedir.
Çiftlik hayvanlarında hava yollarının daralmasına ya da tıkanmasına yol açan pek çok etken bulunmaktadır. İlk akla gelen sebepler; aktinomikoz, aktinobasilloz ve solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonlardır. Fakat hırıltıya neden olan etkenler bunlarla sınırlı kalmamaktadır. Ödem, kist, bölgede yer alan tümörler, balgam birikmesi, çok fazla toz birikmesi, anafilaktik şok ve apse gibi sorunlar da hırıltılı solunuma sebep olmaktadır. Aynı zamanda yetiştirilen ırka özel bozukluklar da sebep olarak akla gelmektedir.
Solunum yolu enfeksiyonları virüslerle beraber pasteurella, mycoplasma, histophilus somni gibi mikroorganizmaların beraber meydana getirdiği çok faktörlü bir rahatsızlıktır. Bazı zamanlarda Rhinosporidium seeberi ve öteki mantar enfeksiyonlar nedeni ile burun deliği içinde doku üremeleri olabilir. Hırıltılı solunuma neden olan problemler arasında alerjik rhinitis ve ısı stresi yer almaktadır.
Aktinobasilloz ve aktinomikoz gibi enfeksiyonların tedavisi iyot ile beraber penisilinli antibiyotiklerin kullanılması neticesinde tedavi edilebilirler. Fakat, tedavi yapılmaya başlanmadan önce ilk olarak hırıltılı solunuma yol açan etkenin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan doğru teşhis sayesinde doğru tedavi yöntemi seçilecektir. Bu sebepten dolayı hırıltılı solunum burun akıntısı, öksürük, gözlerde akıntı ve güç soluma gibi diğer belirtiler ile beraber ele alınması gerekmektedir.
Solunum yolu enfeksiyonlarda koruyucu hekimliğin büyük bir önemi vardır. Fakat; koruyucu hekimlik konusunda yanlışlar, noksanlıklar ve ihmaller bulunuyorsa, tedavi yapılmasına gerek vardır. Tedavide antienflamatuar ilaçlar, antibiyotikler ve balgam söktürücüler kullanılmaktadır. Ancak tedaviden her zaman olumlu sonuç alınması gibi bir durum söz konusu değildir.
Ödemle ilgili bir solunum yolu tıkanması veya daralmasından şüphe duyuluyorsa veterinerin uygun gördüğü biçimde kortizonlu ilaçlar ve idrar söktürücüler kullanılabilir. Koruyucu hekimlik her daim doğru olandır. Aşısı bulunan hastalıklara karşın önlem olarak kesinlikle aşı yapılmalı, aşıların ise kuru dönemde yapılması tavsiye edilmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarının yaşanmaması için hayvanların stresten uzak tutulması gerektiği unutulmamalıdır.
Etiketler: ineklerde hırıltı neden olur
Mart 03, 2023
Listeye dön