İnek Sütünü Ne Artırır?

inek

İneklerde pek çok yöntem uygulanarak süt veriminde artış meydana getirilebilmektedir. Süt veriminde artış meydana getirmede ineğin tükettiği besin türü, bulunduğu mekân gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulmalıdır.

İneklerin süt veriminde artış meydana getirmek sanıldığı kadar basit bir konu değildir. Bir ineğin süt verimini artırabilmek için çeşitli 11 etken bulunmaktadır. Bu etkenlerinin tümü uygulandığı taktirde % 60’a varan bir verim artışı sağlanabilmektedir.

İneklerde süt verimi üzerinde etkili olan durumların % 35’i kalıtsaldır. Verim üzerinde etkili olan kalıtsal bölümde herhangi bir değişiklik yapmak mümkün değildir. İnek üzerinde etkili olan bir diğer faktör ise çevredir. Çevrenin inek üzerindeki etkisinin payı ise % 65-70 arasında değişiklik gösterebilmektedir. Çevre faktörü üzerinde değişiklik yapılabilir ve bu sayede verimde artış gözlenebilir.

Süt Verimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İneklerdeki süt verimi; canlı ağırlığa, yaşa, sıcaklık derecesine, gebelik durumuna, hastalık, besleme şekli ve kuru döneme bağlıdır. Bu noktalara özen gösterildiği taktirde, verim direk olarak artacaktır. Süt verimini etkileyen faktörler şu şekildedir:

Yaş

İneklerin süt verdikleri zaman aralıkları “laktasyon” olarak nitelendirilmektedir. İnekten alınan süt verimi ilk laktasyondayken daha düşüktür. Bunun sebebi ise yaşın küçük olmasıdır. Yaş ilerledikçe süt veriminde artış meydana gelecektir. Ortalama olarak 8 yaşın sonrasındaki dönemde süt verimi fıtratları gereğince rekor seviyede düşme yaşanır. 8 yaştan sonra süt verimi sabit bir şekilde kalmaktadır.

Ağırlık

Süt verimini etkileyen faktörlerden birisi de ineğin ağırlığıdır. Bir ineğin yapısı ne kadar gelişmiş ise süt verimi de bir o kadar artacaktır. Bu durumda önemli olan nokta ineğin nasıl gelişim gösterdiğidir. İneğin bakımlarının özenli bir şekilde yapılması ve doğal yemlerle beslenmesi gerekmektedir.

Gebelik

İneklerin gebelik döneminde süt verimi oldukça düşmektedir. Gebelik dönemi sona erdikten sonra ise süt veriminde büyük bir artış yaşanacaktır. Yani gebelik döneminde süt verimindeki düşüşü amorti edecektir.

Besleme

Besleme noktasında rasyona oldukça özen gösterilmelidir. İneklerin sindirim sistemleri fazlasıyla hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebepten dolayı enerji ve protein düzeylerine sahip olan yemler verilirken, ineğin verilen bu yemi sindirip sindiremeyeceği konusuna dikkat edilmelidir. Bunu öğrenebilmenin en etkili yolu ise bir veteriner hekim gözetiminde gerçekleştirilmesidir. Besleme faktörünün yanında süt verimini su tüketimi ve terleme de etkilemektedir.

Hastalık

Büyükbaş hayvanlar yapıları yönünden değerlendirildiğinde oldukça kuvvetli görünseler de, fazlasıyla hassas bir yapıya sahiptirler. Pek çok hastalık çok rahat bir şekilde bulaşabilir. Bir ineğe bulaşan bir hastalık salgın haline gelebilir ve bütün sürüyü etkisi altına alabilir. Hastalık dönemindeyken bunalıma giren ineklerin süt veriminde düşüş yaşanır. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması büyük bir önem taşımaktadır.

Kuru Dönem

Yaklaşık olarak ineklerin kuru dönemi 60-70 günlük bir süreyi kapsamaktadır. Bu dinlenme süresi içerisinde süt veriminde düşüş yaşanmaktadır. İneklerin her sene dinlendirilmesi gerekmektedir. Eğer dinlendirilme yapılmazsa sonraki senelerde süt verimi sıfıra inecektir.

İneklerde Süt Verimi Nasıl Artırılır?

İneklerde süt verimi üzerinde en çok etkisi olan faktör beslemedir. Süt verimini artırmak için besleme ile ilgili yapılacakları şu şekilde sıralayabiliriz:

Bir gün içerisinde her bir inek için 18 kilogram mısır silajı, 5 kilogramlık saman ve 11-12 kilogram arasında 21 protein değerini içeriğinde bulunduran süt yemi verilmelidir. Bu besleme ise bir günde 25 litrelik süt verimi alınmasını sağlamaktadır. Eğer farklı bir besleme düzeni oluşturulacaksa, bu durum gerçekleştirilirken ineğin yavaş yavaş alıştırılması gerekmektedir.

Her zaman alınan süt veriminden fazla süt verimi elde edebilmek için, standart süt yemleri değil, özel çiftlik süt yemlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu yemler premium olarak adlandırılmakta ve pek çok farklı çeşidi bulunmaktadır.

İçeriğinde 21 protein değeri bulunduran 11 kilogramlık süt yemine ek olarak günlük 2 kilogramlık mısır karışımı verilmesi de süt veriminde artış meydana getirecektir.

Bir gün içerisinde alınan 30 litrelik süt miktarı oldukça iyi bir değerdir. Bu değeri elde edebilmek için bahsettiğimiz yem karışımlarının içerisine yonca da eklenebilir. Saman miktarını 2 kilograma indirip, yonca miktarını 4 kilograma yükselterek 30 litrelik süt elde edebilirsiniz.

Etiketler: inek sütünü ne artırır
Aralık 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR