Veteriner gözetimi olmadan müdahalede bulunmak, yalnızca bedensel anlamda değil, psikolojik olarak da hayvanı olumsuz etkilemektedir. Pek çok sahip, ufak olduğu düşünülen problemlerin ardında çok daha büyük sebeplerin bulunduğunun farkına varmadan hareket eder.
Veteriner Bilgisi Olmadan İlaç Vermek Hayati Tehlikeye Sahiptir
İnternette karşılaştığınız bir burun akıntısı görüntüsü veya bir sayfada okuduğunuz öneriler, sizi yanlışa düşürebilir. İnsanların iyi olmasını sağlayan bazı ilaçlar, hayvanların zehirlenmesine neden olabilir. Yanlış ilaçların verilmesi, yanlış doz uygulanması ya da yanlış zamanda uygulama yapılması geri dönüşü olmayan neticeler ile karşılaşmanıza yol açabilir.
Yaranın Üstüne Müdahalede Bulunmak Kötü Sonuçlanabilir
Bir kedinin camdan aşağı düştüğünü varsayalım veya köpeğinizi gezdirirken patisini bir yere vurdu. Kanama mevcut değil ise, şişlik görülmüyorsa problem yok diyebilirsiniz. Aslında iç kanama riski veya doku zedelenmesi dikkate alınması gereken durumlardır. İyi gelir diye düşünülerek gerçekleştirilen pansumanlar hayvanlarda enfeksiyon seviyesini yükseltebilmektedir Ayriyeten yaranın üstünü örtmek, uygun materyal kullanılmadan gerçekleştirildiğinde, yaranın hava almasının önüne geçer.
Takviye gıdaları bilinçsiz şekilde kullanmak da hayvanların dengesine olumsuz yönde etki etmektedir. Vitamin, probiyotik veya farklı besin takviyeleri her ne kadar yararlı diye düşünülse de vücutta yeteri kadar olan maddeyi fazladan almak toksik etki oluşturabilir. Bilhassa D vitaminin çok olması, böbrek yetmezliğine varana kadar bir etki oluşturur. Aynı biçimde, eklem destekleri veya kas yapıcı materyaller de veteriner tavsiyesi olmadan verilmemelidir.
Pire Damlaları Hatalı Kullanıldığında Toksik Etki Oluşturabilir
Pire damlası diyerek küçük görmemek gerekir. Bilhassa köpek ve kedi için değişik içeriği olan ürünler mevcuttur. Kediye köpek için uygun olan damla kullanmak, ciddi nörolojik problemlere yol açabilir. Aynı biçimde, hayvanın ağırlığına bağlı olarak farklılaşan dozlar, hatalı yapıldığında ölüme sebep olabilir. Bu aşamada, güvenli ve yüksek kaliteli ürünler tercih etmek kadar, nasıl uygulayacağını da bilmek mühimdir.
Hayvanlara uygulanan kulak ve göz temizliği son derece mühimdir. Pamuklu çubuk yardımı ile kulağın temizliğini yapmak veya çeşmede göz yıkamak söz konusu organlara zarar veren uygulamalardır. Ayriyeten temizlik esnasında farkına varılmayan bir enfeksiyon veya tümör gibi oluşumlar da dikkatten kaçabilir. Dolayısı ile söz konusu temizlik dahi olsa veterinere danışarak hareket edilmelidir.
Doğuma Müdahale Ciddi Sorunlara Neden Olabilir
Evcil dostunuz doğum yapıyor ve siz de ona destek olmayı arzu ediyorsunuz. Hayvanlarda doğum doğal akışına bırakılmalıdır. Aksi takdirde müdahalede bulunmak hem anne hem de yavru bakımından ciddi bir risktir. Uterus yırtığı Z plasenta kalması veya yavrunun ters bir şekilde gelmesi gibi olaylarda veteriner hekim desteği büyük bir öneme sahiptir.
Kırık veya Burkulmalarda Sabitleme Çalışmaları Risklidir
Evcil dostunuzun ayağını sürüklediğini veya topalladığını mı gördünüz. Anında bir bez ile sarıp sabitlemek doğru gibi görünebilir. Ancak kısık bölgesine baskı yapmak, kemiğin daha ciddi bir biçimde ayrılmasına neden olabilir. Aynı biçimde hatalı sabitleme, dolaşımı olumsuz etkileyerek dokuları zedeleyebilir. En doğrusu, hayvanı imkan dahilinde sabit tutmak ve en kısa zaman içerisinde veterinere götürmektir.