Sütlerin indirilmesi hormonal ve sinirsel bir refleks olmaktadır. Memelerin yıkanıp temizlenmesi, meme başına uygulanan masajlar, buzağıların sağım alanında bulunması, sağma kovalarının ya da sağma makinelerinin sesleri gibi etkenler ile memelere uyarı verilerek sütlerin indirilmesi temin edilmektedir.
İneklere uygulanacak iyi olmayan tavır, örneğin gürültü gibi olumlu olmayan çevre etkenleri sütlerin indirilmesinin önüne geçebilir. İneklerin sütlerini indirmemesi halk arasında ineklerin sütlerini çekmesi olarak adlandırılmaktadır.
Uyarı yapılmasının hemen ardından sağma işlemi başlatılmalı ve altı- yedi dakika içerisinde de tamamlanması gerekmektedir. Daha uzun zaman alan sağma işlemlerinde sütlerin hepsi alınamaz ve memelerde kalan sütler memelerde rahatsızlığın oluşmasına sebep olmaktadır.
Süt veren inekler düzenli olarak, on iki saat aralıklar ile gün içerisinde iki kez sağılmalıdır. Sağma işlemine başlamadan evvel yapılması gerekli olan işler aşağıdaki gibidir:
* Hayvanların bulundukları barınakların temizlenmesi, süpürülmesi, dezenfekte edilmesi ve yıkanması sağma işleminden çok evvel yapılması gerekmektedir.
* Süt sağımı öncesi, memelere doğru bir şekilde uyarı verilmelidir. Verilecek bu uyarı; memelerin yıkanıp kurutulması, sağacak kişinin sesi, sağma makinesinin sesi, ineklerin önlerine yem yerleştirilmesi biçiminde olabilmektedir.
* İnekleri sağacak kişinin elleri, lastik çizmeleri, sağmak için tulum ve sağım ekipmanlarının hijyenik olması gerekmektedir.
* İneğin hem meme başı hem de memesi antiseptikli ılık suyla temizlenmelidir. Memelerin dezenfeksiyonunda tercih edilen dezenfektanlar, sütlerde arzu edilmeyen lezzet, koku ve renk bırakmayan çeşitten, maliyeti düşük ve tesirli olanlardan tercih edilmesi gerekmektedir. El ve meme temizliğinde krem, toz ve deterjan kullanımı kesinlikle doğru bir uygulama değildir. Yıkama işlemi sona erdiğinde memeler hijyenik olan kağıtlar ya da bez havlu ile kurulanmalıdır. Sağma işlemi esnasında memeler tamamı ile kuru olması gerekmektedir. Islanan meme sağma uygulaması esnasında memenin soğumasına neden olur ve sütün indirilmesini durdurmaktadır.
Sütlerin sağılma işlemi el ve makineyle sağım olmakla beraber iki şekilde uygulanmaktadır.
Makine ile Sağma İşlemi
Süt sağma makineleri ile sağma işlemi genel olarak büyük işletmelerde yapılmaktadır. Bu uygulama sütlerin çok kısa bir zaman diliminde sağılmasını sağlarken, vakitten ve iş gücünden tasarruf edilmektedir. Makineyle sağma işleminde daha çok ve daha sağlıklı sütler üretilmektedir.
Makineyle sağma işleminde, doğru yöntem niteliklerine sahip makineyi doğru bir şekilde kullanarak, ineğin sağlığını zarara uğratmadan, artık süt bırakmadan ve doğru zamanda sağarak sağma işleminde başarı temin edilebilmektedir. Tesirli bir sağma sağlanabilmesi için doğru yöntem niteliklerine sahip bir sağım makinesine sahip olmak ve bu makineleri uygun bir biçimde kullanabilmek gerekir. Sağım makineleri çalışma sırasında canlı organizmayla direkt temas halinde olmaktadır ve her gün, gün içerisinde minimum 2 defa tercih edilmektedirler. Süt sağma makineleri de diğer cihazlarda olduğu gibi belli vakit aralıklarında kontrol altında tutulmalı ve bakımları tam olarak yapılmalıdır. Makineler her sağma işleminin ardından temizlenmeli, yöntem olarak doğru performansta olmalarına özen gösterilmelidir. Makineyle sağma işleminde buzağıların memeleri emmesine benzer biçimde vakum yapılarak sütlerin dışarıya alınması temin edilir.