İneklerde meme ödemi nasıl olur? İneklerin memesi neden şişer? İneğin meme şişmesi nasıl geçer? İneklerde meydana gelen mastitis nedeni nedir? İneklerde mastitis tedavisi nasıl olur? İneklerde meme ödemi tedavisi nasıl olur? İneklerde meme iltihabı nedeni nedir? İneğin memesinde meydana gelen şişlikler hakkında merak ettiğiniz veya akılınızdaki bütün sorularınızı bu blog konumuzda sizler için cevaplandırıyoruz.
İneklerde Meme Ödemi Nasıl Oluşur?
İneklerde görülen meme ödemi genellikle yüksek verimli düve ve doğuma yakın ineklerde görülmektedir. Bunun yanı sıra doğum sonrası da ineklerin memelerinde ödem oluşabilir. Bu durum meme ve çevresinde aşırı sıvı birikmesi sonucunda meydana gelmektedir. Daha sonrasında ise meme şişkin ve gergin bir duruma gelir.
İneklerin memelerinde meydana gelen problemlerin nedeni genellikle yemlerden kaynaklıdır. Bunun tuz ve enerji alımı ile alakalı olduğu düşünülmektedir.
Bu durum sürüde kontrol altına alınmadığı sürece başarılı olunmaz. Bu durumlarda sık sağım tedaviye destek sağlamaktadır. Tedavinin en başında buz ile masaj yapılır. Eğer tedaviye geç kalındıysa sıcak su ile masaj daha faydalıdır. Uzun sürede tedavi edilmeyen meme ödemleri hayvanlarda kalıcı olabilir. Bu nedenle hayvanlarda sarkık memelere yol açar. Meme ödeminde ilaç ile tedavi yöntemleri önerilmektedir. İdrar söktürücüler, antienflamatuar ilaçlar ve doğum sonrasında meydana gelen bu tarz problemler için verilen deksametazon preparatlar önerilmektedir.
Mastitis Nedir?
Mastitis bir diğer adı ile meme iltihabı pek çok inekte meydana gelen sağlık problemlerinden bir tanesidir. Bu duruma mantar, virüs, bakteri ve nonspesifik etkenler neden olmaktadır. Bu hastalık genellikle yüksek verimli süt sığırlarında görülmektedir. Mastitis, süt ineklerinde süt kalitesinin ve veriminin düşmesine neden olmaktadır.
Mastitis hastalığının ilerlediği durumlarda meme körleşmesi meydana gelebilir. Bu durumda ise hayvanların değeri düşer ve kasaplık durumuna gelir.
Mastitis hastalığı süt sığırcılığı işletmelerinde en fazla ekonomik problemlere neden olan bir hastalıktır. Uzmanların yapmış oldukları araştırmalara ve önemli çalışmalara rağmen mastitis süt sektöründe halen ekonomik açıdan sorun olmaya devam etmektedir. Mastitis hastalığı Amerika’da yılda inek başına yaklaşık olarak 200 dolara yakın ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Mastitis Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Mastitis hastalığına neden olan etkenler kısaca şunlardır;
* Sağım sırasında yapılan yanlış sağım teknikleri,
* İneklerin barınaklarının kötü şartlar altında olması,
* Sağım sistemlerinin bozuk ve temiz olmaması,
* Sürüde meydana gelen bulaşıcı hastalıklar,
* Yemleme konusunda yapılan hatalar.
Bu tarz durumlarda süt sığırcılığı işletmelerinde pek çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle hastalıkları ve mastitis hastalığını önlemek için kısaca aşağıdaki maddeleri uygulamanız yeterli olur.
* Sağım sırasında ön ve son daldırma işlemlerini uygulamanız gerekmektedir.
* Hayvanların kuru dönemlerinde kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulamanız gerekmektedir.
* Hasta olan hayvanları sürü içerisinde ayırmanız gerekir.
* Daima iyi bir sürü yöntemi ve çiftçilik uygulamalısınız.