İneğin İştahını Ne Açar?

ineğin iştahını ne açar

İnekler de doğum öncesinde veya sonrasında iştahsız sorunu yaşanabilmektedir. İneklerde yaşanan iştahsızlık sorunu, gerekli oranda kuru madde tüketememeleri gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

 

Kuru dönem içerisinde işkembe papillaları küçücük olmuş, işkembenin içerisinde bulunan yararlı bakteri ve infusorialar minimum seviyeye inmiştir. İşkembenin absorbsiyon hacmi azalmıştır. İşkembenin hareketliliği hızını kaybetmiş, böylelikle işkembe durgunlaşmıştır.

 

İneklerde rahim içi, yavru ve yavru suyu ile kapalı olduğundan, karın boşluğunda işkembeyi sıkıştırmıştır. İşkembe sıkıştığı için işkembenin hacmi de küçülmüştür. Bu gibi durumlarda kuru madde tüketiminin yanında enerji alımı da azalmıştır.

 

İneklerin iştahsızlığı, doğum sonrasında yaşanabilecek olan hastalıkların engellenmesi ve ineğin yeniden döl tutması için birtakım hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Doğum yakınlaştığında, doğum anında ve doğum sonrasındaki günlerde ineklere çok iyi bakım yapılmalı ve iştahsızlığın önüne geçilmelidir.

 

Kuru dönem ve geçiş dönemi sürecinde ineklerin beslemesine dikkat etmek gerekmektedir. Kuru dönemde ineklerin şişmanlamaması gerekmektedir. Hayvanın vücut skoru kontrol altına alınmalıdır. Kuru dönemin sonuna doğru, özellikle son haftasında yeni döneme kısacası laktasyon dönemine inekler çok iyi hazırlanmalıdır. Bu süreçte ineklerde işkembeyi destekleyen ve stresi yok eden katkılar kullanılmalıdır.

 

Doğum yapan ineklerde anneye destek sağlayacak katkı maddeleri devam etmelidir. Doğum sonrasındaki lohusalık günlerinde 15 gün daha katkılar sürdürülmelidir.

 

İneklerdeki iştahsızlığın durumuna göre ineklere sağlıklı bir inekten ya da mezbahadan alınan taze işkembe suyu içirilmelidir. Taze işkembe suyunun ineklere büyük yararı bulunmaktadır. Minimum 10 litre taze işkembe sıvısının ineklere içirilmesi önerilmektedir.

 

Bu süreç içerisinde ineklerde yem seçicilik maksimum seviyede olmaktadır. Bundan dolayı ineklere verilecek rasyonlar taze ve kötü kokmamalıdır. Bundan dolayı küflü silaj ya da beklemiş kesif yem tarzı kötü kokulu yemleri ineklere vermekten uzak durulmalıdır. Bu duruma özellikle sıcak hava koşullarında daha fazla dikkat edilmelidir.

 

B12 vitamini ağırlıklı olmak üzere yonca ve korunga benzeri aromalı bitkiler de ineklerde yaşanan iştahsızlık sorununa çözüm sunmaktadır.

 

İneklerinin her yemleme sonrasında yemlikleri en güzel şekilde temizlenmelidir. Temizlenmediği takdirde yemliklerde kalan yem artıkları zaman içerisinde bozularak kötü koku oluşturacaktır.

 

İneklere bu dönemde ihtiyaç duyduğu her an temiz su verilmelidir. Bütün bunların yanı sıra, ineklerde doğum sonrası yaşanabilen iştahsızlık için diğer faktörlere karşıda tedbirler alınmalıdır. Mesela ayak ve tırnak sorunları, süt humması ve üreme sistem rahatsızlıkları gibi sorunlara karşı tedbirler alınmalıdır.

Etiketler: ineğin iştahını
Nisan 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR