En İyi Dana Nasıl Beslenir?

en iyi dana

Danaların en iyi şekilde beslenmesi için hem dengeli hem de yüksek kaliteli yem, ot ve tahıllarla hayvanlar beslenmelidir. Protein, enerji, vitamin ve mineral açısından zengin yemler danalara verilmeli ve beslemenin yanı sıra danaların bakımı da yapılmalıdır. Besleme ve bakımın haricinde danaların, taze suya sürekli olarak erişmeleri de sağlanmalıdır. Büyüme dönemine uygun takviye yemlerin danalara verilmesi de hayvanların gelişimine pozitif yönde katkı sağlamaktadır.

İyi bir buzağı ve iyi bir inek olmak için danaların bakımı ve beslenmesi sürekli olarak sağlanmalı ve takip edilmelidir.

İnek oldukları zaman ki süt verimlerine mühim bir yönde etkisi altına alan beslenmelerini dikkatli ve özenli bir şekilde uygulamak gerekli olmaktadır. Düve adaylarına da çok iyi bir besleme ve çok iyi bir bakım uygulanmalıdır. Düveler için tüm koşullar sağlanır ise gebe kalma oranı artarken, süt verimleri de artış göstermektedir.

Damızlık için gruplandırılmış olan danalara çok özenli bir bir bakım, rutin periyotlarla uygulanmalıdır. Çünkü uygulanan bakım danaların damızlık verimlerine de etki etmektedir. Buzağılarda bakım ve beslemeden sonra verim alınamıyor gibi görünse de yetişip büyüme göstermesinden sonra verim elde edilmeye başlanmaktadır.

Mera alanlarında bakılacak olan düve ve danalar şayet meraların kalitesi çok kaliteli değilse ek olarak kaba yemle beslenmelerinin yapılmaları gerekli olmaktadır. Mera alanlarında bulunmayan hayvanlarsa oldukça iyi bir biçimde beslenmelerinin yapılmaları gerekli olmaktadır. İyi kalitedeki kuru yonca, kuru otlar da danaların gelişimine katkı sağladığı için hayvanlara yedirilmelidir. Keşif yemlerin miktarları gün içinde yarım kilogram ile iki kilogram arasında tükettirilmesinde bir sakınca görülmemektedir.

Yeni yeni gelişmeye başlayan erkek ve dişi danaların aynı yerde bulunmamaları gerekli olmaktadır. Aksi halde gebe olmaları kaçınılmayan bir durum olabilir ve bu arzu edilmeyen bir hal olabilmektedir. Danaların farklı bir yerde bakılmaları gereklidir.

Danaların bakımında tırnaklarının kuru ve hijyenik olmasına da özen göstermelisiniz. Sekiz aylık olduklarında aşı uygulamasının yapılması gerekli olmaktadır ve hayatlarını devam ettirdikleri ortamın sıcaklığına özen gösterilmesi gerekli olmaktadır. Düveler verilen yemin miktarı ve kalitesi de kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki düveler basit bir biçimde yağlanabilen hayvanlar olmaktadırlar. Yağlanan düvelerin kalitesiz bir hayat devam ettirmektedirler ve bu hiç arzu edilmeyen bir haldir.

Danalara kaliteli tahıl+ fiğ, mısır silajı, kuru ot karışımları sınırsız bir biçimde tükettirilirken, karma yemler gün içinde 2 kiloya dek tükettirilmesi gerekmektedir. Şayet yedirilen kuru ot ve silajlar çok kaliteli değilse karma yem miktarları 2,5- 3 kiloya dek çıkartılması gerekmektedir. Danalar kaliteli çayır ve meralardan da faydalanabilmektedirler.

Etiketler: en iyi dana nasıl beslenir
Eylül 09, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR