Hayvanların beslenmesinde tükettikleri yemler, sağlıkları açısından büyük bir öneme sahiptir. Özellikle bu yemler arasında yer alan arpa ezmesi, hayvanların sağlıklı gelişimi için kritik bir rol oynamaktadır. Hayvanlara yem olarak verilen arpa ezmesinin birçok faydası bulunmaktadır. Hayvanların yaşamları boyunca aldıkları besinler, yaşam kalitelerini doğrudan etkilemektedir. Şifa kaynağı olarak bilinen arpa ezmesi, hayvanların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Arpa ezmesi hayvanlara tükettirilen en mühim besin ve en besleyici yemlerden bir tanesidir. Arpa buğdaygiller ailesine mensup olup yemlerde tercih edilen en mühim tahıl bitkileri arasında yer almaktadır. Arpanın protein değeri çok fazladır.
Protein değeri yönünden çok zengin bir besin olduğundan dolayı küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık işletmelerinde arpa ezmesi sık sık tercih edilen yemlerden bir tanesidir.
Arpa ezmesi tüm hayvanlara yedirilebilecek bir gıdadır. Bilhassa geviş getiren hayvanlara arpa ezmesi çok uygun bir yem olmaktadır. Arpayı ezmeden hayvanlara tükettirilmesi hayvanın dışkı yoluyla dışarıya çıkarmasına sebep olmaktadır. Bu sebep ile arpa ezme biçiminde hayvanlara yedirilmesi daha doğru olacaktır.
Arpa ezmesinin hayvanlara yararı aşağıdaki gibidir;
* Arpa ezmesinin büyükbaş ve küçükbaş hayvanların gün içerisinde beslenmelerinde tükettirilebilecek en mühim öğünlerden biridir.
* Arpa ezmesi sağmal hayvanlardaysa süt randımanını fazlalaştırmaktadır.
* Erken laktasyon sürecinde fazla randımanlı hayvanlardaki kötü enerjinin yok olmasına destek olur.
* Sütçü ineklerin döl tutma ve kızgınlık başarı seviyesini tamamı ile fazlalaştırmaktadır.
* Hayvanlar için arpa ezmesi çok lezzetli bir yemdir. Bunun sayesinde hayvanlar bu yemi güzel bir iştah ile tüketip bitirmektedir.
* Arpa ezmesi aynı zamanda hayvanlarda yem tüketimini artırıcı bir etkiye sahiptir.
Şayet iyi kalitede yem var ise, 1 yaşın üstündeki düveler yalnızca kaba yem ile dahi beslenebilirler. Bunun beraberinde fosfor, kalsiyum ve mineral barındıran yalama taşları sürekli önlerine koyulmalıdır. Düveler bu süreçte gün içerisinde 700-800 gram ağırlık artışı temin etmelidirler.
Düvelerin on beşinci ayda ilk aşımda kullanılabilmeleri için, bu yaşta 350 kilogram ağırlığa erişmeleri gerekmektedir. Şayet gelişme yeterli değil ise biraz karma yem tükettirilir. Vitamin A, fosfor ve enerji yetersizliği olan düveler kızgınlık belirtisi gösteremezler. Düveler için baklagil-buğdaygil ya da baklagil birleşimi kuru otlar şahane bir kaba yem kaynağı olmaktadırlar. Bilhassa erkenden biçilen otların, geç biçilen otlara kıyas ile besin madde içeriği daha fazladır.
Mısır silajı, 1 yaşın üstündeki düve için güzel bir kaba yem kaynağı olmaktadır. Fakat düvelere sınırı olmayacak şekilde tükettirilmemelidir. Çok enerji yağlanmalarına sebep olur. Düvelere on-on beş kilogram mısır silajı verilmesinde sakınca yoktur.
Mısır silajı enerji bakımından zengin olmasına karşın kalsiyum, protein ve fosfor açısından zengin değildir. Bu sebep ile kaba yem şeklinde mısır silajı tükettirilen düvelerin karma yemlerinin büyük ölçüde protein bakımından zengin pamuk ve soya tohumu küspeleri gibi yağlı tohum küspelerinden meydana gelmesi gerekmektedir. Mısır silajı biraz yonca kuru otla beraber verilir ise kalsiyum ve proteince desteklenmiş olmaktadır.