Düve Ne ile Beslenir?
Sığırların genç dişi olan bireylerine Düve denilmektedir. Yetiştiricilik amacı ile bakılan ve beslenen düveler, genel olarak süt verimi yüksek olan ineklere sahip olmak için özenle beslenmektedirler. Düvelerin beslenmesi gelecek olan nesiller için doğru bir şekilde yapılmalıdır. Yapılacak olan doğru düve beslenmesi süt verimi, üreme potansiyeli ve düvelerin genel sağlıklarına olumlu yönde etki yapmaktadır.
Süt ve süt yerine geçen ürünlerle yeni doğan buzağılar beslenmelidir. Buzağılar ilk aylarında anne sütü ya da süt tozları ile beslenerek yetiştirilmektedir. Buzağılara ilk günlerde verilen kolostrum diğer bir ifade ile ağız sütü, buzağıların bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.
Buzağı start yemleri düve yavrularına, birkaç haftalık olduklarında kademeli şekilde verilmelidir. Buzağı start yemleri ise protein, enerji, vitamin ve mineral bakımından çok zengin içeriğe sahiptir. Taze otlar ve silaj türü yemler buzağılar 2 aylık ve 3 aylık olduktan sonra düvelere yavaş yavaş verilerek hayvanlar bu yemlere alıştırılmaktadır. Silaj, mısır ya da ot bazlı özellikte olmalıdır. Uygun özelliklere sahip bu tür yemler düvelerin gelişimi için çok gereklidir.
Düveler büyüdükçe protein, enerji, vitamin ve mineral ihtiyaçları artış göstermektedir. Bu dönemlerde yem ve tahıl karışımlı ürünler düveler tarafından tüketilmelidir. Düvelerin büyümesi için, buzağı yemlerinden sonra düve yemleri ile hayvanlar beslenmelidir.
Düvelerin doğru ve eksiksiz beslenmesinde tuz ve mineral takviyesi de eksiksiz şekilde tamamlanmalıdır. Tuz ve mineraller düvelerde, kemik gelişimine, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına ve genel sağlığın korunmasına destek olmaktadır. Su ise diğer canlılarda olduğu gibi düve beslenmesinin en temel bileşenlerinden bir tanesidir. Rutin ve temiz suyun buzağılara verilmesi, sindirimi ve besin maddelerinin emilimini sağlamaktadır.
Düvenin beslenmesi esnasında göz önünde bulundurulması gereken en önemli husus, dengeli ve yeterli beslenmenin yapılmalıdır. Ayrıca düveler kızgınlık dönemine girmeden evvel düvelerin yeterli ağırlığa ve gelişime sahip olması şarttır. Bundan dolayı, beslenme programı düzenli olarak gerçekleştirilmeli ve gerektirdiği durumlarda uzman bir veteriner hekim ya da hayvan beslenme uzmanından destek alınmalıdır.
Etiketler: düve ne ile beslenir
Ağustos 15, 2023
Listeye dön