Danaya Yonca Verilir Mi?

dana

Yonca süt sığırcılığı sektöründe her adımda büyük bir önemi olan yem bitkisi olmaktadır. Buzağılar iki haftalık yaşa geldikleri vakit kuru yonca otlarını vermeye başlanması gerekir. Ancak buzağılara tükettirilmesi gereken yoncaların kıyılmış şekilde tükettirilmesi tavsiye edilmektedir. Bu biçimde buzağılar erken vakitte kaba yeme alıştırılıp işkembe gelişimleri hususunda destek olunmaktadır.

Bir süt danasına gün içerisinde en fazla kırk- kırk beş kilogram aralığında soldurulmuş olan kuru yonca tükettirilebilir. Gün içerisinde tükettirilecek kuru yonca otu seviyesi ise en fazla sekiz kilogram kadar olmaktadır. Ancak yeşil yonca sığırlarda şişmelerine neden olmaktadır. Bu nedenden ötürü hayvanların yaş yonca yemeleri hususunda dikkatli olmak gerekir. Yoncanın her zaman soldurulmuş veya kuru halinin hayvanlara tükettirilmesi gerekir.

Yonca ile Yemlemede Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yonca otlarının süt danalarında sağımın sonrasında tükettirilmesi gerekir. Sağım işlemi yapılmadan evvel yonca tükettirilmesi halinde sütün tadında bozulmalar meydana gelmektedir. Eğer yonca sağımdan evvel tükettirilmek isteniyor ise dört saat evvel tükettirilmesi tavsiye edilir.

Yonca tüketmeye alışmamış olan hayvanlar, ilk defa yonca yediklerinde işkembelerinde şişkinlik ve gaz ortaya çıkmaktadır. Özellikle üstüne çiğ düşen, körpe ya da yağmurdan ıslanmış olan yoncaların şişkinlik meydana getirme olasılıkları daha çoktur. Yaş yonca hayvanlara tükettirilmeden evvel bir buçuk gün kadar soldurulmuş olması gerekir.

Çok erken zamanda biçilmiş olan yoncaların yaş halleri de kuru halleri de buzağılarda ishale yol açmaktadır.

Kurudaki danalarda doğumdan sonra hipokalsemi probleminin ortaya çıkmaması için, hamile danalara son altmış günde gün içerisinde dana başına bir buçuk- iki kilogramdan çok yonca tükettirilmemesi gerekir.

Tohum bağlamış olan ve kartlaşmış duruma gelen yoncaları fazla yiyen hayvanlarda deri sivilcesi ile karşı karşıya kalınır. Bu durumun nedeni, tohum bağlamış olan yoncada biriken “saponin” adlı maddedir.

Yaş yonca otlarının öteki yeşil otlar ile ya da mısır silajıyla birlikte tükettirilmesi çok daha uygun olacaktır.

Danaları Şişkinlik Oluşumundan Muhafaza Etme

Köpüklü şişmenin önüne geçmek için; fazla tehlikenin yer aldığı meralarda, riskin fazla olduğu vakitlerde otlatma yapmaktan uzak durulması gerekir. Daha evvel bu tarz problemlerle karşı karşıya gelinmiş meralarda veya fazla yonca içerikli otlak yerlerde, danalar uzun müddet otlatılmamalıdır. Fazla tehlikenin olduğu zamanlarda lif alımının yükseltilmesi gerekir. Eğer fazla tehlikenin olduğu meralarda otlatma yapılacak ise danaların ağır ağır meraya alıştırılması gerekir. Meraların ıslak olduğu vakitler hayvanlar için daha tehlikelidir. Fazla tehlikeli meralarda şişkinliğin meydana gelebileceğinden ötürü otlatma yapmaktan uzak durulmalıdır.
Etiketler: danaya yonca verilir mi
Kasım 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR