Danaya Besi Yemi Ne Zaman Verilir?

danaya besi yemi

Besiye alınan danalar 6 aylık oldukları zaman besi yemi tükettirilmeye başlanması uygun olacaktır. Besi yemleri besi danası olarak yetiştirilecek olan hayvanlara verilmek için üretilen yem çeşididir. Besi yemleri düzgün bir gelişim ve kaliteli bir et elde edilmesine yardımcı olmaktadır. Yoğun bir besi planı uygulanan danalar da sindirim sistemleri ve metabolizma ile bağlantı olarak meydana gelen hastalıklara karşı dayanıklılık oluşturmaktadır.

Besi danalarının yemden faydalanma ve ete dönüşüm seviyeleri bu aşamada son derece fazladır. Besi yemleri danaların gelişim hızını artırmak amacı ile üretilmiştir. Besi yemleri ayrıca toz ve pelet şeklinde yem fabrikalarında imal edilmektedir.

Besi Sığırları Nasıl Beslenmelidir?

Besi hayvanlarına kesinlikle yarı açık, açık ya da kapalı bir ortamda yem verilmesi gerekmektedir. Bu ortamların hayvanlar üzerinde farklı olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır. Hayvanlar kalın derileri ve kıl örtüleri sebebi ile dış ortam ısısında -18 derecelik havalarda bile üşümezler.

Besi hayvanlarının yer aldıkları mekanın sıcaklığı -10 ila 10 derece aralığında olmalıdır. Ergin hayvanların soğuk stresinin ortaya çıktığı en düşük sıcaklık ise -27 derecedir.

Besi hayvancılığı ile uğraşan işletmelerin giderlerinin %75 ya da %80’lik dilimini yem meydana getirmektedir. Besi danası olarak yetiştirilecek hayvanların cinsiyetine, kondisyonuna, yaşına ya da ırkına bağlı olarak karara varılmaktadır. Besiye alınan bilhassa saf kültür ırkları ideal bir bakım ve beslenmeyle çok yüksek canlı ağırlığa sahip olabilmektedir. Besiye alınan aynı ırka sahip olan hayvanların bile aralarında büyük oranda farklar bulunmaktadır. Besi danası olarak yetiştirilecek hayvanların işkembe ve kemik gelişimini de sonlandırmış olmaları gerekir.

Hayvanların sağlıklı bir şekilde gelişebilmelerinde beslenmenin yanı sıra yaşam koşulları da büyük rol oynamaktadır. Olumsuz barınak koşullarında hayvanlarda farklı hastalıklar sıklıkla meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklar ise bulaşarak tüm sürüyü etkisi altına alabilir. Bu gibi olumsuz durumda yetiştiricinin büyük kayıplar yaşamasına sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı hayvanların yaşam alanının temiz olması konusunda dikkatli olunmalıdır. Ayrıca hayvanların düzenli olarak veteriner kontrolünün yaptırılması gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir hastalık mevcut ise erken teşhis ve tedavi mümkün olacaktır.

Etiketler: danaya besi yemi ne zaman verilir
Mayıs 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR