Buzağılarda Şişkinlik ve Gaz Problemleri Nasıl Giderilir?

buzağılarda şişkinlik ve gaz problemi

Çoğunluk ile yedi- on dört günlük yavrularda buzağı mamaları ya da süt tükettirildikten altmış dakika ardından oluşan karın şişmesi riskli bir haldir. Yavruların o zaman içinde yalnızca bir tek mideleri bulunur.

Yavruların asıl mideleri, şirden ya da abomasum ismi verilen dalda ani biçimde gaz birikimi ile meydana gelen karın şişmeleri çiftlik sahiplerini telaşa verir. Aniden meydana gelen bu hal için, gereken biçimde, uygun ve çabuk müdahalede bulunulmazsa, yavruların yaşamlarını yitirmesiyle neticelenebilir. Birtakım hallerde gaz birikmesi o kadar fazla olur ki, karnın içerisindeki damarların basınç altına alması nedeni ile dolaşım şoku meydana gelir ve yavrular yaşamlarını yitirir.

Karınları şişkin olan yavrular ani bir şekilde durgunlaşmaya başlarlar, karınlarının sağ kısmında, bazı durumlarda tüm iki kısmında şişme, gerginlik, dikkat çeker. Yavrular sancı yaşarlar. Dişlerini gıcırdatabilir, arka ayakları ile karınlarına vurma gibi semptomlar oluşur. Kulakları aşağı tarafa doğru sarkmaya başlar. İlerleyen hallerde yavrular yatar halde gözükürler.

Abomasum şişmelerinin, abomasumlarında çok fazla gaz birikmesinin nedenlerinin ilkinde gaz elde eden bakteriler gelir. Mesela Klostridyum perfringens bakterisi gelebilir. Üstelik birtakım kişiler bu duruma, Klostridyum Şişmesi dahi derler. Fakat, farklı bakteriler de mevzubahis olabilir. Sarcina Kampilobakter, E. Coli gibi mikroplar da midelerinde gaz çoğalmasına yol açabilirler.

Bilim adamları laktobasilin de devreye girebileceğini söylerler. Fakat, yapıcı nedenler bilhassa Klostridyum perfringens’ in üremelerine sebep olarak, probleme zemin hazırlarlar.

Soğuk sütler ya da yavru mamalarının tükettirilmesi, istikrarlı bir şekilde beslenememe, temiz olmayan sütler, nedenler içinde yer alır. İstikrarlı bir şekilde beslenememe ise belirsiz vakit ve yoğunlukta yavru maması tükettirmek manasındadır.

Düzenli olmayan vakitlerde yavrulara süt veya yavru maması tükettirmeleri, yavru mamalarının iyi bir şekilde harmanlanmaması, yavru mamasının yoğunluğunun farklı olması, yavruların gün içinde iki defa beslenerek, arada olan vaktin uzaması karın şişmesine sebep olan durumlardandır.

Temiz olmayan sütler, mikroplu sütler, dışkı ile karışmış sütler ya da süt kabının kirli olması da yavruların karınlarının şişmesine yol açan nedenler içinde bulunur.

Yavrularda karnın şişmesine sebep olabileceğinin semptomunu veren başka bir neden de soya fasulyesi alerjisidir. Bilindiği üzere yavru mamalarının maliyetini düşük duruma dönüştürebilmek için süt proteinin yerine soya fasulyeleri ilave edilebilir. Birtakım yavruların soya fasulyeleri proteinlerine alerjisi vardır. Bu yüzden abomasum şişmesi görülebilir.

İncelemelerde abomasum şişmesi yaşayan yavrularda selenyum, bakır ve E vitaminlerinde eksiklik yaşadıkları idrak edilmiştir. Bunların eksikliklerini yaşayan yavruların karınları şişmeye daha eğilimli oldukları bilinir.

Abomasum şişmesi aniden gelişim gösteren, çabuk müdahalede bulunulması gereken bir haldir. Öncelikle yapılacak olan yavrulara hemen mineral yağlar ya da hint yağları tükettirilir. Bir yemek kaşığı toz halde olan zencefiller ılık su içinde çözdürülerek yavruların tüketmesi temin edilir. Böylece zaman kazanılır iken, ilerleyen tedavi için veteriner doktor haberdar edilir.

İneklere doğumdan evvel, kuru zamanda Klostridyum aşıları uygulanır. Son dönemlerde yavrulara da bu aşılardan uygulanmalıdır, üstelik on günde bir yenilenerek sürdürülmesi tavsiye edilir. Yavrulara soğuk süt ya da soğuk olan buzağı mamaları tükettirilmemelidir. Beslenmeleri istikrarlı bir şekilde sağlanmalıdır gerek besleme vakitleri gerek de mamalarındaki yoğunluk farklılaşmamalıdır. Gün içinde iki defa yavruları beslemek yerine üç öğün yavru besleme kullanılmalıdır.

Etiketler: buzağılarda şişkinlik ve gaz problemi nasıl giderilir
Mayıs 23, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR