Hayvancılık piyasasında, danaların yaşamlarını devam ettirdikleri alanlara barınak adı verilmektedir. Dana barınakları ahır olarak da isimlendirilmektedir.
İşletmeler gelişmeye başladıkça ve elde edim entansif duruma gelmeye başladıkça barınak sistemleri yükselmiş olmaktadır. Bu nedenle işletmelerde uygulanacak olan sisteme karar kılmada sadece danaların çevre istekleri yeterli gelmemektedir. Bu durumun beraberinde hem kuruluş hem de işletme aşamasındaki maliyetlere de önem vermek gerekli olmaktadır. Arzu eder iseniz inşa edilsin arzu eder iseniz de mevcut olan bir inşanın yeniden düzenli duruma getirilmesiyle elde edilecek olsun, dana barınaklarında istenilecek genel özellikler aşağıdaki gibi olmaktadır:
Barınak
Süt sığırcılığı piyasasının gereksinim hissettiği yapılar ve bu yapıların büyüklüklerini belirlemeyle beraber önemli bir iş de bu büyüklüklerin doğru yerleşimidir. Yapılar konumlandırılır iken genel yerleşme planlamaları ve işlerin akışı ile, yapıların çevreye uyumları da göz önünde bulundurulması gerekli olmaktadır. Örneğin işletmecilerin zamanla gelişim gösterebileceğine dikkat ederek gelişim alanının daha evvel düşünülmesi gerekli olmaktadır. Ayrıca ahır ile sağımların, gübreliklerin ve yemlik yerlerinin diğer bütünleyici ünitelerin alanlarını iş gücünü verimli bir şekilde kullanabilecek şekilde belirlenmesi gerekli olmaktadır. İşletmelerin yapılarının bütünü ile genel yerleşme yeri içinde bunların birbirlerine zarar vermeleri veya gelişimlerinin önüne geçmelerine neden olacak bir etkileşime izin verilmemesi gerekmektedir.
Dana barınaklarında yer tercihi: Danaların bakımları için barınak inşa edilecek ise öncelik ile öğrenilmesi gereken konu ahırın hangi alana inşa edilecek olmasıdır. Tesislerin yapılacağı alanın hafif bir şekilde eğimli ve toprakların geçirgen olması da çok önemli olmaktadır. Olanak mevcut ise eğim tarafı güney kısmına bakması gerekli olmaktadır. İşletme artıklarının yerleşim alanlarının yakın yerde olmamasına ve kesim hakim rüzgarının yönüne dikkat ederek tesisteki kokuların insanların rahatsız olmamalarına özen gösterilmelidir.
Barınaklarda temel: Dirençli toprakların üzerine taş veya farklı bir inşaat malzemeleri ile ahırların temelleri atılır. Temellerin derinlikleri sıcak yerlerde 30 santimetre, sıcaklığı az alanlarda 60 santimetre olması gerekmektedir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.