Çelerme Hastalığı Nedir?

çelerme hastalığı

Çelerme hastalığı çoğunlukla kuzu ve buzağılarda görülen bir hastalık türüdür. Koyunlarda ise çelerme hastalığı en çok 3 veya 8 hafta döneminde görülmektedir. Çelerme hastalığı özellikle besi durumu iyi olan hayvanlarda 6 aylıkken ve 1 yaşındayken görülmektedir. Yaşını almış alan koyunlarda ise ilkbahar ve yaz aylarında görülmektedir. Çelerme hastalığı ülkemizde çelertme olarak da bilinmektedir.

Çelerme hastalığının 6 farklı tipi bulunmaktadır. Bunlar; A, B, C, D, E ve F gibi çeşitlerde görülmektedir.

Amerika’da çelerme hastalığının B, C ve D tipleri sıkça görülmektedir. Çelerme hastalığının A tipi ise hayvanlarda kalın bağırsak iltihabına neden olmaktadır.

Çelerme Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Çelerme hastalığı aynı zamanda Enterotoksemi hastalığı olarak da bilinmektedir. Kaba yemlerin fiyatlarının artması ile birlikte yetiştiriciler kesim ağırlığına artırabilmek için konsantre yemler kullanmaktadır. Kapalı barınaklarda ise kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde beslenen hayvanlar, çoğunlukla çelerme hastalığına yakalanmaktadır.

Bunların yanı sıra hayvanların fazla süt vermesi, protein bakımından zengin olan yemler, hayvanların üşütmesi, tarlada ekili alanların kaldırılmasından sonra hayvanların bu alanlarda yemlenmesi ve ani yem değişiklikleri çelerme hastalığına zemin hazırlamaktadır.

Genellikle yem kaynaklı oluşan çelerme hastalığı öncelikle işkembede bakteri üremesi sonucunda gerçekleşmektedir. Daha sonrasında tüketilen yemler ince bağırsağa geçerek burada mikroplar üretmeye başlıyor. Bunun sonucunda ise mikroplar toksin oluşturuyor ve toksinler bağırsak yapısı başta olmak üzere tüm organ fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Etiketler: çelerme
Mayıs 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR