Hayvan yetiştiriciliği yalnızca süt ineği beslemek ya da kesim için hayvan beslemek değildir. Bakımı yapılan sürüyü genişletmek için yavru almak gerekmektedir. Yavruların kalite seviyesinin yüksek olması içinse gerekli olan bakımların yapılması konusunda dikkatli olunmalıdır. Yeni doğan buzağıların doğumun sonrasındaki ilk 4 aylık bakımlarının çok iyi yapılması gerekir. Bu yazımızda okurlarımız için buzağıların ne kadar süre süt emmesi gerektiği hakkında bilgilendirme yapacağız.
Ağız Sütü ile Besleme
Buzağılara doğduktan sonraki ilk 3 gün ağız sütü verilmektedir. Buzağıların ilk 3 gün ağız sütü alması son derece önemlidir. Buzağının emeceği ağız sütü besin değeri açısından normal süte göre daha zengindir. Doğumla beraber yavru anne karnındaki korunaklı ortamdan farklı bir ortamda kendini bulur. Bu süreçte yavrunun bağışıklık sistemi zayıf olduğundan her türlü hastalığa açık durumdadır. Bağışıklık sisteminin zayıf olmasının sebebi ise yavrunun anneden bağışıklık maddelerini almadan doğmasıdır. Yavrunun emeceği ilk ağız sütü onun ilk aşısıdır. Doğumun ardından 2-3 gün boyunca pasif bağışıklık sağlar. Ağız sütünün içerisinde bulunan magnezyum sülfat, buzağının bağırsaklarında yer alan mekonyumun dışarı atılarak bağırsakların arındırılmasını sağlar. Yavru ağız sütünü ne kadar erken alırsa bağırsakta mikropların tutunma seviyesi de düşer.
Buzağılara doğumu takiben en kısa zamanda başlanarak, ilk 3 gün boyunca, günde 3 öğün olacak şekilde ağız sütü verilmelidir. Her öğünde en az 1,5 litre süt verilmesi gerekir. Buzağının doğumdan sonraki ilk 6 saat içerisinde en az 2-3 litre ağız sütü içmesi gerekir. Buzağılar doğduktan sonraki ilk 12 saat son derece önemlidir. Bu süre içerisinde alınan besin maddeleri daha yararlıdır.
Süt ve Buzağı Maması ile Besleme
Bu süreç hayvanın doğumundan sonraki 4.günden 6.haftaya kadar devam etmektedir. Bu süreçte buzağının yalnızca süt tüketmesi yeterlidir ancak buzağı maması da verilebilir. Gün içerisinde 4-5 litre kadar süt ya da mama verilmesi gerekir. Süt ya da mamanın buzağının ağırlığının %8-10’u kadar olması yeterlidir. Süt ya da mama fazla verildiğinde başlangıç yeminin tüketiminde azalmalar meydana gelir. 6.hafta ile birlikte süt ya da mama azaltılmalı buzağı başlangıç yemi artırılmalıdır. İşkembede papilla gelişimi olumsuz yönde etkilendiğinden dolayı yavruların 6 haftadan daha fazla süt ya da mama ile beslenmemesi gerekir. 6.haftanın sonunda sütten kesilip yalnızca serbest bir şekilde buzağı başlangıç yemi, kaliteli kuru ot ve serbest şu verilmelidir. Bu süreçte saman ve silaj kullanılmamalıdır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.