Buzağı Septisemi Aşısı Ne Zaman Yapılır?

buzağı sepsitemisi

Buzağı septisemi nedir? Buzağı septisemi aşısı ne zaman yapılmalıdır? Buzağı septisemi neden olur? Buzağı septisemi aşısı yapılmazsa ne olur? Buzağı septisemi aşısı nasıl yapılır? Buzağı septisemi hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Buzağı Septisemisi Nedir?

Buzağı septisemisi, ani ölümlerle seyir eden bulaşıcı hastalıklardan bir tanesidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın olan bu hastalık işletmelerde ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Bu hastalık buzağılarda, taylarda ve kuzularda görülmektedir.

Buzağılarda meydana bu hastalık E. Coli adı verilen bakteri nedeni ile olmaktadır. Bunun yanı sıra koronavirüsler, rotavirüsler ve bazı salmonella türleri gibi etkenlerde bu hastalığa neden olabilmektedir.

Buzağılarda meydana gelen bu hastalık genellikle beslenme bozuklukları, iklim değişiklikleri veya doğum öncesi annenin başka bir yere nakli gibi sebeplerle de ortaya çıkabilir. Buzağı septisemisi doğumdan sonraki günlerde ortaya çıkar. Bu hastalık ciddi kayıplara neden olmaktadır.

Buzağı Septisemisi Ve Aşılama

Aşılama sistemi buzağı septisemisinden korunmada en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Hamile ineklerin doğumlarına yaklaşık 1,5 veya 2 ay kala aşılanarak bu şekilde bir önlem alınabilir. Annenin aşılanması ile birlikte ağız sütünde yer alan antikorun miktarı artar. Yeni doğan buzağı bu antikorlu ağız sütünü içerek kendini bütün hastalıklardan korur.

Buzağılar annedeki antikorlu ağız sütünü almazsa eğer anneye yapılan aşıdan kesinlikle faydalanamaz.

Hastalığa yakalanan buzağılara veya hastalıktan korunması gereken buzağılara önceden hazırlanmış olan hiperimmun serumları verilebilir. Hiperimmun serum acil müdahalelerde kullanılan ve oldukça işe yarayan ilaçtır.

Etiketler: buzağı
Şubat 03, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR