Buzağı Difterisi Nedir?
Buzağılarda soluk alıp verme güçlüğü, yanakların iç bölümünde, dilde, yutakta, gırtlakta, soluk borusunda ödem ve ülserlerde kendisini belli eden bir hastalıktır.
Soluk alıp verme esnasında hırıltı, buzağının soluğunu rahat bir hale getirmek amacı ile boynunu öne doğru uzatması hastalığın tipik bir göstergesidir. Buzağının nefesi son derece kötü kokar ve soluk alıp verme esnasında ıslık sesi duyulur. Hastalık faktörü Fusobacterium necrophorum olarak adlandırılan bir bakteridir. Önceden Spherophorus necrophorus olarak adlandırılan bu mikroorganizma buzağıların difteri hastalığı haricinde, meme deliklerinde kabuklanma, karaciğer apsesi ve ayak çürüğü gibi hastalıklarda da karşı karşıya kalınmaktadır. Bu mikroorganizma öteki hayvanlarda, örnek verebilecek olursak; yabani geviş getiren hayvanlarda, bilhassa geyiklerde de hastalık oluşturduğu gibi atlarda da hastalığa yol açabilir. Fusobacterium familyasından benzer mikroplar insanlarda da hastalık oluşturan bir faktördür.
Buzağı difterisine zemin hazırlayan nedenler arasında hap yutturma sondalarının hatalı kullanımı ile dil ve ağızda yaralanma, fazla sert yapıda kaba yemler ile ağız, dil ve yanak kısmında sıyrıklar sıralanabilir. Fakat; en fazla karşı karşıya kalındığı zaman aralığı azı dişlerinin çıktığı dönemlerdir. Mikroorganizma azı dişinin çıkmak üzere diş etini patlattığı zamanlarda o kısma yerleşir.
Buzağı difterisi ahır şartların hijyenik açıdan kötü olduğu, mama kaplarının ve kovaların düzgün temizlenmediği zamanlarda hızlı bir şekilde yayılabilir. Hastalığın tedavisinde gecikme olan buzağıların ölümü 2 ila 7 gün arasında gerçekleşmektedir.
Buzağı difterisi ile 2 farklı şekilde karşı karşıya kalınabilir. Buzağı difterisi ağızda ve yutakta oluşabilir. Ayrıca hastalığın tanısında ağızda yabancı cisim, ağız yangısı, solunum yolu enfeksiyonu ve şap hastalığı ile karıştırılma ihtimali bulunmaktadır. Hastalık genellikle ikincil sorunlar ile kombine olur. Yutma bozukluğu sebebiyle yutak kısmında biriken akıntıların akciğere kaçması en mühim komplikasyondur. Böyle bir durumda hastalık aspiration pneumonisi olarak görülür ve ölümcül bir hale gelir.
Hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavisinin yapılması iyi sonuçlara ulaştırabilir. Hastalığın tedavisi ne kadar geciktirilirse şans o kadar azalmaktadır. Hastalığın antiinflamatuar ve antibiyotik kombinasyonları yapılarak tedavi edilmesi mümkündür. Hastalıktan buzağıyı muhafaza etmenin yolu temizlik, dezenfeksiyon kurallarına tam anlamıyla uyulmasından geçmektedir. Hijyenik şartlar iyi bir şekilde kontrol edilmeli, eksiklikler ve ihmaller düzeltilmelidir.
Hastalık meydana gelen buzağı hemen diğer hayvanlardan ayrılmalı ve tedaviye hızlı bir şekilde başlanmalıdır. Hastalık pneumoni ile karışabilir ya da beraber seyredebilir. Bu sebepten dolayı buzağıların dikkatli bir şekilde düzenli olarak gözlenmesi gerekmektedir.
Etiketler: buzağı difterisi nedir
Nisan 11, 2023
Listeye dön