Büyükbaş Hayvanlarda Hangi Parazitler Olur?
Canlıların içerisinde veya tüylerinde kalıcı veya geçici olarak beslenen canlı türlerine parazit denmektedir. Parazitler hayvanların verimlerini düşüreceği gibi hayvanlarda çeşitli hastalıklara neden olurlar. Hayvanları kansız ve cansız bırakan parazitler ölümcül sonuçlar doğurabilir. Hayvanlara bu nedenle iç ve dış parazit aşıları yapılmaktadır.
Hayvanlarda yaşayan parazitler iç ve dış parazitler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. İç parazitler büyükbaş hayvanların iç organlarına yerleşerek burada yaşarlar. Genellikle mide, bağırsak, akciğer ve karaciğeri tercih ederler.
Kum Kelebeği
Kum kelebeği adı verilen parazit türü büyükbaş hayvanların genellikle karaciğer safra yolunda ya da safra kesesinde yaşarlar. Kum kelebeği büyükbaşın dışkısı yolu ile dışarı çıkar. Daha sonra otların içerisinde yaşayan sümüklü böcekler kum kelebeğini alır. Bunlar sümüklü böcekte gelişerek larva halini alır. Daha sonra sümüklü böcekten ayrılır ve karıncalara geçer. Büyükbaşlar önlerindeki otları yerken bu karıncaları da yemiş olur ve böylelikle parazite yakalanmış olurlar.
Yaprak Kelebeği
Yaprak kelebeği büyükbaş hayvanların karaciğerinde görülmektedir. Yaprak kelebeğinin gelişmesinde sümüklü böcek oldukça büyük bir rol oynar. Sümüklü böcekler genellikle az akıntılı su kenarlarında ve çayırlık alanlarında bulundukları için burada otlanan bir büyükbaş muhtemelen parazite yakalanabilir.
Yılan Kelebeği
Yılan kelebeği büyükbaşların karaciğerinde yaşamaktadır. Yılan kelebeğinin gelişmesi sümüklü böcekler ile alakalıdır. Yılan kelebeğinin büyükbaşlara ve diğer hayvanlara bulaşmasının en büyük etkeni sümüklü böceklerdir. Bu nedenle sümüklü böceklere karşı oldukça dikkat edilmesinde fayda vardır. Kelebek grubundaki hayvanlar tedavi edilebilmektedir.
Akciğer Kıl Kurtları
Akciğer kıl kurtları büyükbaş hayvanların akciğerlerinde yaşarlar. Bu parazitler akciğerde iltihaplanmalara yol açmaktadır. Akciğer kıl kurtları hayvanlarda ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle bu parazit türüne yakalanmış büyükbaş hayvan için tedaviye erken başlanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra büyükbaş hayvanların yaşadığı yerlerin en az yılda iki kere ilaçlanması gerekmektedir.
Mide ve Bağırsak Kıl Kurtları
Bu parazit türleri adı üstünde mide ve bağırsakta yaşamaktadır. Ayrıca mide ve bağırsak kıl kurtları dışkı yolu ile dışarıya çıkar. Daha sonra ağız yolu ile alınarak diğer hayvanlara da bulaşır.
Askaritler
Askaritler daha çok genç danalarda görülmektedir. Anneden alınan sütle de bulaşabilen askaritler hayvanlarda ishale ve zayıflamaya neden olmaktadır. Bu parazit türleri ilaç ile tedavi edilebilir.
Etiketler: büyükbaş
Temmuz 05, 2021
Listeye dön