Boynuz Neden Kesilir?

boynuz kesimi

Geçmiş zamanlarda sığırlarda savunma organı olarak kabul edilen boynuzlar, günümüz modern hayvancılık işletmelerinde çıkan problemler nedeni ile kesim işlemi uygulanmaya başlanmıştır. Bunun nedeni bir arada tutulan boynuzlu hayvanların birbirlerine uyguladıkları boynuz darbeleri sonucu oluşan yaralardır. Özellikle memelerde derin yaralara sebep olan bu boynuz darbeleri memelerin körelmesine ve mastitis denilen meme yangınlarına sebebiyet vermektedir.

Boynuzları sivri ve güçlü hayvanlar bulundukları bölgede üstünlük sağlamak için diğer hayvanların yem yemelerini ve su içmelerini engellemektedir. Güçlü boynuzlara sahip olan hayvanlar birbirlerine ve bakıcılarına boynuzları ile ciddi zararlar verebilir. Bunun yanı sıra boynuz darbeleri ölümle sonuçlanabilir.

Modern hayvancılık yapan işletmelerde kullanılan parmaklıklı yemlik sistemleri boynuzlu hayvanların yem yemesini engellemektedir. Bu nedenle hayvanlarda boynuz kesme işlemi hayvanların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca boynuzlu hayvanların bir yerden bir yere nakli sırasında boynuzlar pek çok probleme yol açabilir.

Boynuzların yarattığı problemlerden dolayı pek çok ülke boynuzlu hayvanların satışını yasaklamıştır. Sonuç olarak günümüzde boynuzlu hayvanların modern hayvancılıkta yeri yoktur. Boynuz kesme işlemi küçükbaş hayvanlarda daha kolay yapılmaktadır. Boynuzu gelişmiş yaşlı hayvanların boynuzlarının kesilmesi zor ve aynı zamanda riskli bir durum taşır.

Boynuzlar büyükbaş hayvanlarda birbirilerine üstünlük sağlamak için kullanılır. Boynuzlu hayvanların yarattığı üstünlük nedeni ile boynuzsuz hayvanlar yemlerini yiyemezler. Bunun yanı sıra boynuzlar hayvancılık yapan işletmelerde parasal kayıplara neden olabilir. Bu sebeple hayvanlarda boynuz kesme işlemi uygulanmaktadır.

Etiketler: boynuz
Nisan 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR