İnekler hem sütünden hem de etinden yarar sağlanan, süt ürünleri ve hayvancılık bakımından son derece büyük bir öneme sahip olan hayvanladır. Hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan bireyler, profesyonel bir şekilde inek bakımı ve üretimi gerçekleştirirler. Dünya genelinde birçok inek çeşidi yer alsa da doğum biçimleri ortak dönemlerde olduğu bilinmektedir. İnekler çok büyük bir öneme sahip olduğundan gebelikleri ile alakalı her bir detayın bilinmesi gerekmektedir.
Bilhassa hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan veya farklı nedenlerden bu süreç hakkında bilgi sahibi olmayı arzu edenlerin araştırdığı hususlar içerisinde gebelik süreci bulunmaktadır. İneklerde gebelik süreci çoğunlukla 280 ila 285 gün arasında meydana gelmektedir. Bazı istisnai hallerde gebelik döneminin uzadığı görülebilir. İlk defa doğum yapacak olan inekler düve olarak adlandırılır. Düvelerin doğumu çoğunlukla diğer ineklere kıyasla daha erken olmaktadır.
Yalnızca doğum zamanında değil gebelik boyunca ineklerin bakımı konusunda titiz davranılmalıdır. Ancak doğum gerçekleşmeden önceki son 2 ayda çok daha dikkatli olmak gerekmektedir. Gebe olan inekler erkek hayvanlardan ayrı bir bölmede olmalıdır. Bu süreçte doğumun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için ineğin vücut dayanıklılığını muhafaza etmek oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı son 60 günde inekten süt alınmaması gerekir. Kalite seviyesi yüksek bir beslenme ile ineğin kuvveti muhafaza edilirken çok fazla yağlanmasına müsaade edilmemelidir. Bu dönemde gebe inek öteki hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
İneklerde doğum süreci çoğunlukla 12 ay gibi bir zamanı kapsamaktadır. Bu süreç bazı koşullar ile bağlantılı olarak 12 ila 14 arasında farklılık gösterebilmektedir. Buna göre bir yavrunun doğumu için 2 adet tohumlama uygulaması gerekmektedir. İnekler bir senelik süreçte 280 günde doğum gerçekleştirirler. Bu süre ay olarak düşünüldüğünde 9 aylık bir zaman meydana gelir. Bu durumda bir inek bir senede yalnızca 1 doğum gerçekleştirebilir.
Anne karnındaki yavru yeteri kadar geliştiğinde, döl yatağı yavruya dar gelir, besin almak güç bir hal almaya başlar. Bu dönemde yavrunun atıkları birikir ve annenin vücudu uyarılmaya başlar. Doğumun başladığı saat annenin en rahat olduğu gece vaktine denk gelebilir. Doğumun başladığı sırada ineğin rahatının bozulmaması gerekir. İneklerin doğumu çoğunlukla normal gerçekleşmektedir. Normal gerçekleşen bir doğumda ineğin 1 ila 3 saat arasında sancısı ve ıkınması olur. Bu sürecin sonrasında buzağının dışarıya çıkabilmesi de 1 saat kadar sürebilmektedir. İlk defa doğum yapacak olan düvelerse 2 ila 4 saat arasında sancı çekmektedirler. Buzağının doğması ise yaklaşık olarak 2 saat kadar sürmektedir. Bu sıra dışı bir durum değildir. İnekler çok değişik bir problem yaşamadıkça normal doğum yaparlar. Doğumda çok güçlük çekmeleri ise oldukça düşük bir orandır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.