Zayıf Koyun Nasıl Kilo Alır?

zayıf koyunlar nasıl kilo alır

Koyunla toprak yüzeyinde oluşan yumuşak bitkiler yemeyi tercih ederler. Koyunlar besleme konusunda otun ve hububat kaliteli olanını kolaylıkla ayırt edebilirler. Bu nedenle koyun beslemesi ve bakımı oldukça zahmetlidir.

Koyunlar gebe iken ve süt veriminde ayrı bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Koyunlarında beslemesinde dikkat etmeniz gereken konu sadece dönemlerdir. Bu dönemler kısaca şu şekildedir; Koç katımında, gebelikte, süt veriminde ve verimsiz dönemde beslemedir. Bu dönemlerin özelliklerini ve açıklamalarını aşağıda sizler için sıraladık.

Koç Katımında Besleme Nasıl Olur?

Koyunlar, koça verildikleri dönemlerde vücut ağırlıklarının ve sağlıklarının iyi olması gerekmektedir.

Koç katımı, ülkemizin değişik bölgelerinde ve yörelerinde farklı aylarda gerçekleştirilmektedir. Bu dönemlerde koyunlar genellikle merada ve yetersiz bir beslemeye maruz kalırlar. Koç katımına başlamadan 2 hafta öncesinde ve koç katımı süresi boyunca ek bir yemleme yapılmalıdır. Ek yemleme yapılırken elinizdeki kaliteli kuru yonca ile 500 gramdan başlanarak yemleme yapabilirsiniz. Elinizde yer kuru yonca yoksa fabrika yemi ya da arpa yulaf karışımından 400 gram olmak üzere başlanarak yemleme yapabilirsiniz.

Gebelik Döneminde Besleme Nasıl Olur?

Koyunlarda gebelik dönemi ikiye ayrılmaktadır. Koç alımından sonra gebeliğin ilk üç ayında koyunun yavrusu oldukça küçüktür. Üç aylık bu süreç içerisinde mera şartları iyiyse eğer ek bir beslemeye ihtiyaç duyulmaz. Ot durumunda sıkıntı yaşıyorsanız eğer koyunu meraya çıkarmadan önce 250 gram ek yem verebilirsiniz.

Gebeliğin en kritik dönemi son 45 gündür. Bu dönemde yavru aniden gelişir ve annenin yediği her yeme ortak olur.

Bu dönemde yavru ilk dönemdekinden hemen hemen 7 kat daha büyüklüğe kavuşur. Bu nedenle bu dönemde annenin besin ihtiyacı daha da artar. Bu dönemde verilecek olan ek yem, yavrunun sağlığı için ve annenin süt verimi için oldukça önemlidir. Ek yemleme sırasında 300 gramdan başlanarak 800 grama kadar çıkılması önerilmektedir. Merada ot problemi yaşıyorsanız eğer ek ot vermeniz gerekmektedir.

Süt Döneminde Besleme Nasıl Olur?

Doğum gerçekleştikten sonra koyun süt vermeye başlayacaktır. Bu durum 16 hafta kadar devam eder. Koyunların süt veriminde ilk haftalarda en yüksek dönem yaşanır. Daha sonraki haftalarda ise normal olarak düşüş yaşanabilir. İlk ay verilecek olan destek yemini yavaş yavaş azaltabiliriz.

Süt veriminde yapılacak olan beslemedeki kaba yem oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Kaba yemin kaliteli olması sütün verimini olumlu yönde etkilemektedir. Bu dönemde otla yapılan besleme ne yazık ki yetersiz kalmaktadır. Yemleme yapılırken yemliklerin bir tarafında kaya tuzu parçası ve farklı minerallerin olması gerekmektedir.

İkiz olarak doğan kuzular sıkça emdikleri için memeyi tamamen boşaltabilirler. İkiz doğum yapan koyunlar daha çok süt verimi sağlarlar.

Verimsiz Dönemde Besleme Nasıl Olur?

Verimsiz dönem, süt veriminden çıkan ve koç verilmesine 2 hafta kalana kadar olan zamandır. Ayrıca koça verildikten sonra gebeliğin bitmesine son 45 gün kadar kalan olan dönemdir. Bu dönemde koyunlardan herhangi bir verim alınmaz.

Bu dönemde hayvanların beslemesine oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hayvanlar geriye giderek güçten düşmeye ve zayıflamaya başlayabilir.

Bu dönemde mera yetersiz kalıyorsa eğer ek yem olarak 500 gram kadar çayır otu verilebilir. Elinizde çayır otu yoksa eğer 300 gram kuru yonca verebilirsiniz. Bu yem çeşitlerinden ikisi de yoksa 200 gram dana yem takviyesi yapabilirsiniz.

Etiketler: koyun
Mayıs 17, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR